Ενέργεια

Διάλογος ενεργειακής στρατηγικής

Κοινό μέτωπο Ισραήλ-Κύπρου για άμεση καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Επίσπευση των διαδικασιών για κατασκευή του Euroasia Interconnector, που θα ενώνει ενεργειακά Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα, αποφάσισαν Αναστασιάδης και Νετανιάχου

Στρατηγικό χαρακτήρα λαμβάνει πλέον ο διάλογος στα θέματα ενέργειας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Πρωταρχικό θέμα στη ατζέντα των Αρμόδιων Υπουργών Ενέργειας των δυο χωρών τίθεται, πλέον, η ολοκλήρωση της συμφωνίας περί συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, καθώς και η διερεύνηση των δυνατοτήτων για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, που θα παράγεται από φυσικό αέριο, στην Ευρώπη, μέσω του καλωδίου Εuroasia-Interconnector και θα διασυνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, Αναστασιάδης και Νετανιάχου εξέτασαν μεταξύ άλλων το θέμα ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Iσραήλ, τόσο για σκοπούς προσέλκυσης τουρισμού όσο και γι' αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών. Όσον αφορά το θέμα Τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, αυτή πιθανότατα να διεξαχθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Εντούτοις, η συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ τον ερχόμενο Αύγουστο και θα προετοιμαστεί στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, οι δυο ηγέτες συζήτησαν και το θέμα του Ιράν, αλλά και τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία.
Πρωτοβουλία Αναστασιάδη
Πρωτοβουλία για πρόσκληση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, για να μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φαίνεται πως ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσω επιστολής που αναμένεται να μεταφέρει ο ίδιος στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η πρόταση ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνει και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, ενώ ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Ισραηλινό ομόλογό του σχετικό μήνυμα για το Παλαιστινιακό, από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Την απάντηση του κ. Νετανιάχου αναμένεται να μεταφέρει στον Αιγύπτιο Πρόεδρο ο κ. Αναστασιάδης τις επόμενες μέρες.
Νιώθει σαν στο σπίτι του
«Νιώθω σαν στο σπίτι μου», ήταν τα λόγια του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, με τον κ. Νετανιάχου να χαρακτηρίζει την Κύπρο «φίλη» και «δίκαιη» χώρα, με κοινές ρίζες και ανθίζουσες σχέσεις με το Ισραήλ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο αμοιβαίο ενδιαφέρον Κύπρου και Ισραήλ στην ενίσχυση του τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, των επενδύσεων και ασφαλώς της ενέργειας, ζητήματα τα οποία, όπως είπε, θα συζητηθούν τόσο σε διμερές όσο και περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή τους στο προσεχές μέλλον. Ο κ. Νετανιάχου έκανε εκτενή αναφορά και στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, υπενθυμίζοντας το πρόσφατο περιστατικό ανακάλυψης μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας στην οικία Λιβάνιου στη Λάρνακα.


Τέλος, σημείωσε πως κοινό συμφέρον όλων είναι να υπάρξει καλύτερη συμφωνία στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αφού, όπως είπε, «εάν νικήσει το Ιράν, τότε θα χάσει ο κόσμος». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού αρχικά εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Ισραήλ, σημείωσε πως οι δυο θα ανταλλάξουν απόψεις για τη νέα φάση της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, προσθέτοντας: «Φυσικά θα καλύψουμε και τις πολύμορφες περιφερειακές εξελίξεις υπό το φως του κοινού μας στόχου, να συμβάλουμε ως αξιόπιστος παράγοντας στη σταθερότητα καθολικά στην περιοχή. Θα ανασκοπήσουμε επίσης τρόπους για καταπολέμηση της ασύμμετρης απειλής, όπως είναι η αυξανόμενη τρομοκρατία».
Σχεδόν οικογένεια
Με στρατιωτικό άγημα και ανάκρουση των εθνικών ύμνων Κύπρου και Ισραήλ καλωσόρισε αρχικά χθες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προεδρική του κατοικία στην Ιερουσαλήμ ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, παρουσία των ηγετών θρησκευτικών ομάδων της πόλης, μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, καθώς και εκπρόσωποι των Αρχών Ασφαλείας του Ισραήλ. Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Ρίβλιν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους μακροχρόνιους δεσμούς των δυο λαών, των οποίων οι σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί σε πολλαπλά επίπεδα. «Είστε τόσο κοντά, που σχεδόν είστε οικογένειά μας. Έτσι, αντί να σας καλωσορίζω, σας λέω να νιώσετε σαν στο σπίτι σας», είπε ο κ. Ρίβλιν προσθέτοντας:


«Στα πρόσφατα χρόνια ειδικότερα είδαμε αυτήν τη σχέση να ενδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο. Πράγματι το μεταξύ μας εμπόριο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε δει επέκταση του διαλόγου μεταξύ των Κυβερνήσεών μας και στη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου σχεδόν σε κάθε τομέα, από τον πολιτισμό μέχρι τον τουρισμό, στην οικονομία, στην ενέργεια, στη διαχείριση υδάτων και στον τομέα του φυσικού αερίου».
Κοινές προκλήσεις
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ισραήλ έθιξε μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα όπως το ακραίο Ισλάμ, τα οποία Κύπρος και Ισραήλ αντιμετωπίζουν από κοινού, αφού μοιράζονται, όπως είπε, κοινές αξίες που είναι βαθιά ριζωμένες. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη της χώρας σας προς την 150 χρόνων τραγωδία των Εβραίων και Αράβων στη χώρα αυτή», εξήγησε και πρόσθεσε: «Η Κύπρος πάντοτε υπήρξε ένας ψύχραιμος εταίρος για την ειρήνη. Ιδιαίτερα εσείς, κ. Πρόεδρε, πάντοτε αποτελούσατε μια σοφή φωνή, μια φωνή υπομονής στην επιδίωξη του τερματισμού των διενέξεων σε αυτήν την περιοχή».
Πολυμερείς συνεργασίες
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ για την υποδοχή, εξέφρασε μεταξύ άλλων την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος αξιωματούχος ξένης χώρας που επισκέπτεται την χώρα μετά και την ανάληψη της Προεδρίας από τον κ. Ρίβλιν τον Ιούλιο του 2014. Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε και αυτός με τη σειρά του για τους ιστορικούς δεσμούς, τις κοινές δημοκρατικές αξίες, αλλά και τις επωφελείς συνεργασίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. «Η σχέση μεταξύ των λαών μας υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους και σίγουρα θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Μεταξύ των ετών 1946 και 1949, η Κύπρος φιλοξένησε χιλιάδες Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που έφευγαν από μια ταλανιζόμενη από τον πόλεμο Ευρώπη προς το Ισραήλ.


Έκτοτε οι σχέσεις μας έχουν προχωρήσει κατά τρόπο σταθερό. Τα πρόσφατα χρόνια έχουμε βιώσει μιαν άνευ προηγουμένου ανάπτυξή τους σε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων, στον πολιτικό, οικονομικό τομέα, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και σε ό,τι αφορά τις επαφές μεταξύ των λαών μας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης καταλήγοντας: «Θα ήθελα να ευχηθώ από αυτό το βήμα όπως εξευρεθεί μια λύση στο μεσανατολικό πρόβλημα που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο στους Ισραηλινούς, αλλά και σε όλη την περιοχή και σε όλους τους λαούς».
Επαφές με αντιπολίτευση
Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο ΠτΔ, συνοδευόμενος από μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας, συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιτζάκ Χέρτζογκ. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την ανάγκη για συνεργασία των δυο εθνών προς επίτευξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Υπάρχει τώρα παράθυρο ελπίδας με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε ότι ίσως μπορέσουμε αυτήν τη φορά να βρούμε μια ειρηνική και διαρκή λύση». Ο κ. Χέρτζογκ σημείωσε τις κοινές ανησυχίες που μοιράζονται Κύπρος-Ισραήλ, ενώ για το ζήτημα της Γάζας και της Συρίας, τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ταυτόχρονα να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης με τους γείτονές του.