Ενέργεια

Θυμήθηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Χωρίς εδαφικό και εγγυήσεις διεξάγεται η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί
Λυμένο μέσω των συγκλίσεων το θέμα εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ισχυρίζεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Ευθυγράμμιση των άστρων και εκπληκτικό κλίμα χωρίς προηγούμενο στο Κυπριακό, βλέπει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σε δηλώσεις του που έκανε χθες το απόγευμα, στο δικοινοτικό καφέ του Στέλιου Χ"Ιωάννου, ο κ. Έιντε αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και μπορούν να πετύχουν αποτελέσματα στη διαπραγματευτική διαδικασία. Όσον αφορά τους διαπραγματευτές Ναμί και Μαυρογιάννη, τόνισε πως έχουν ολοκληρώσει τον κατάλογο με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις, τον οποίο και θα παρουσιάσουν στη σημερινή συνάντηση, με σκοπό η διαδικασία να προχωρήσει στο στάδιο της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.
Μέσα σε αυτό το πολύ αισιόδοξο πλαίσιο, όπως το παρουσίασε, ο Νορβηγός διπλωμάτης μίλησε για πραγματικό ενδεχόμενο επίτευξης πολιτικής λύσης του Κυπριακού μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες να προετοιμαστούν για όσα θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο. Μιλώντας για ΜΟΕ που θα αφορούν την πόλη της Λευκωσίας, ο κ. Έιντε δήλωσε ότι «θα μείνετε κατάπληκτοι με όσα θα δείτε τους επόμενους μήνες», χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει κάτι περισσότερο επί του θέματος. Ο κύριος Έιντε δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οικονομικά οφέλη της λύσης που θα είναι, όπως είπε, μεγαλύτερα από το κόστος, και ισχυρίστηκε πως γνωρίζει επενδυτές που είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην Κύπρο μετά την επίτευξη πολιτικής λύσης. Τέλος, υπενθύμισε τον υποβοηθητικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΗΕ, ενώ για το θέμα των εγγυήσεων σημείωσε πως είναι σημαντικό για τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα και Τουρκία), να πείσουν τις δύο κοινότητες για την ασφάλεια που θα έχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο.
Μπορεί;
Για λύση του Κυπριακού με τρόπο που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο έκανε επιπλέον λόγο ο κ. Έιντε, ο οποίος έγινε δεκτός χθες το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος με τον κ. Ακιντζί. Εντούτοις, διπλωματικές πηγές εξέφρασαν στη «Σημερινή» την απορία κατά πόσο «θα μπορεί να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως το επικαλείται ο κ. Έιντε, χωρίς να υπάρξει πρωτογενές δίκαιο και παρθενογένεση με εφαρμογή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας». Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Έιντε, σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον εκλεκτό των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός. «Εάν υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση, θα την κάνουν μετά τη συνάντηση», είπε.
Ερωτηθείς, πάντως, για τη σημασία των ενεργειακών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, ο κ. Έιντε απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε στο να δηλώσει τα εξής: «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω μόνο ότι στην ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο το θέμα που αφορά το πετρέλαιο και το αέριο έχει ήδη λυθεί, είναι στις υφιστάμενες συγκλίσεις και πρόκειται για θέμα που αφορά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση
Θετική χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τη δήλωση του Γ.Γ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ότι η λύση του Κυπριακού οφείλει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Είναι κάτι που, θυμάστε από την αρχή, λέγαμε, και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούμε ότι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, τόσο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, όσο και στην εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλίδης.


Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων ΜΟΕ μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης είπε ότι «θα δούμε. Η διαδικασία τόσο για τη διαπραγμάτευση όσο και για τα ΜΟΕ εναπόκειται στους ηγέτες, αν κρίνουν, μέσα από τη συζήτησή τους, να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των όποιων νέων ΜΟΕ». Καλά ενημερωμένες πηγές ωστόσο, δήλωσαν στη «Σημερινή» ότι το ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων ΜΟΕ είναι αρκετά απομακρυσμένο, αφού το πρώτο πακέτο των μέτρων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί λόγω τεχνικών και άλλων προβλημάτων, που παρουσιάστηκαν στην πορεία.
Καλωσορίζει ο ΔΗΣΥ
Χαιρετίζοντας τη δήλωση Έιντε, ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ταυτόχρονα, μέσω ανακοίνωσής του, την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. «Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις και κανόνες μπορεί σε πολλά υπό διαπραγμάτευσιν ζητήματα να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα, στη βάση της αρχής πως ό,τι είναι καλό και δίκαιο για περισσότερα από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, σίγουρα είναι κατάλληλο και για ένα εκατομμύριο Κύπριους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στρεβλώσεις
Σημαντική χαρακτήρισε το ΕΥΡΩΚΟ την τοποθέτηση Έιντε περί λύσης του Κυπριακού που θα είναι ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εντοπίζοντας παράλληλα στρεβλώσεις στη στάση που κρατά ο ίδιος απέναντι στην Τουρκία. «Ο κύριος Έιντε δηλώνει ότι όλα είναι ευθυγραμμισμένα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας πολύ σωστά ότι παραμένουν ακόμη πολλά που πρέπει να επιλυθούν. Η ευθυγράμμιση του κυρίου Έιντε στρεβλώνει όταν φτάνει στην Τουρκία».
Ξεκαθάρισμα ζητά η Συμμαχία
Κάλεσμα προς την Κυβέρνηση για ξεκαθάρισμα επί των ουσιωδών ζητημάτων του Κυπριακού απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για ασάφειες γύρω από το έγγραφο συγκλίσεων των διαπραγματευτών. «Δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά επεξεργάζονται οι διαπραγματευτές ως έγγραφο. Οι πληροφορίες που έρχονται στην αντίληψή μας αλλά και αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αντιφατικές. Άλλες μιλούν για έγγραφο συγκλίσεων και άλλες για ένα έγγραφο απλής ενημέρωσης των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί για το πώς αντιλαμβάνεται η κάθε πλευρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες», αναφέρει το χθεσινό δελτίο Τύπου της Συμμαχίας.
Έτοιμη η Μόσχα να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, εάν της ζητηθεί
ΕΤΟΙΜΗ να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, αν αυτό χρειαστεί, δηλώνει η Ρωσία μέσω του Πρέσβη της στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, τονίζοντας παράλληλα ότι η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ρώσο Πρέσβη, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κύπρου για τη διαχρονική και αποφασιστική, όπως τη χαρακτήρισε, στήριξη της Ρωσίας και προηγουμένως της Σοβιετικής Ένωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.


«Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έμεινε ποτέ στα λόγια, αλλά με πράξεις στάθηκε δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δηλώνει πανέτοιμη για να βοηθήσει σε εξεύρεση λύσης, που θα οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και στον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. «Αυτή είναι η διαβεβαίωση και βεβαίως από τη δική μου την πλευρά εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Βουλής γι' αυτή τη σταθερή, αμετακίνητη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δίπλα στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο Ρώσος Πρέσβης από την πλευρά του χαρακτήρισε χρήσιμες τις επισκέψεις Αναστασιάδη στη Ρωσία και διαβεβαίωσε ότι, ειδικά το τελευταίο διάστημα, η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας. Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν προτείνουμε κάτι το συγκεκριμένο, εμείς νομίζουμε ότι οι δύο κοινότητες, που ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα με τον δικό τους τρόπο».