Ενέργεια

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ- ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Επιστολή-κόλαφος προς Αμερικανούς αξιωματούχους από ομογενείς λομπίστες
Σε αντίθεση με την Τουρκία, που ζητά και παίρνει ανταλλάγματα για τη Βάση στο Ιντσιρλίκ, η Ελλάδα δεν τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης από τους Αμερικανούς αξιωματούχους

Με αφορμή το περιστατικό του περασμένου Μαΐου, όταν ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σνόμπαρε τον προσκεκλημένο Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, οι ομογενείς Έλληνες λομπίστες της Ουάσιγκτον Άντριου και Μάικ Μανάτος απέστειλαν πρόσφατα επιστολή σε πάνω από πενήντα Αμερικανούς αξιωματούχους και διαμορφωτές πολιτικής, ζητώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες μια καλύτερη «θεραπεία» για την κατάσταση της Ελλάδας.


Υπενθυμίζοντας την πολύχρονη εμπειρία τους πάνω στο ζήτημα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και τη συνεχή συνεργασία τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, η ομάδα του πατέρα και υιού Μανάτος ενθάρρυνε τους Αμερικανούς φορείς χάραξης πολιτικής να ξαναμελετήσουν την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, για να διαπιστώσουν τη σταθερή υποστήριξη των Ελλήνων απέναντι στα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Απερίσκεπτη διαχείριση
Συγκεκριμένα, οι Μάικ και Άντυ χαρακτηρίζουν «παράξενο» το περιστατικό κατά το οποίο ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κάλεσε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια αρνήθηκε να τον συναντήσει. Η επιστολή χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργού Άμυνας «απερίσκεπτη διαχείριση των ανθρώπων στην Ελλάδα».
«Μέσα σε αυτή την κατάσταση, που πολλοί Έλληνες βλέπουν τις γερμανικές προσπάθειες ως μια απόπειρα να "ταπεινωθεί" η τραυματισμένη τους χώρα, οι αξιωματούχοι μας πήραν μια απόφαση που θεωρείται από κάποιους Έλληνες ως επιπλέον "ταπείνωση". Ο Υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ προσκάλεσε πρόσφατα τον υπουργό Άμυνας του ελληνικού λαού στην Ουάσιγκτον και, στη συνέχεια, περιέργως αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του. Παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση εστάλη από γραφείο του, ο ίδιος αρνήθηκε ακόμη να βγάλει έστω και μια αναμνηστική φωτογραφία ή να κάνει ένα τηλεφώνημα», αναφέρει η επιστολή.
Προπύργιο Δημοκρατίας
«Αυτή η παράξενη απόφαση», συνεχίζει επιστολή, «αν και ενδεχομένως να ικανοποίησε κάποιο βραχυπρόθεσμο στόχο, φαίνεται πως στην τελική έστειλε ένα επικίνδυνο μήνυμα στον ελληνικό λαό. Μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, τόσο για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή όσο και στην απίστευτα θετική ιστορική μας σχέση. Αυτοί, στην τελική, είναι οι Έλληνες, των οποίων το λιμάνι στη βάση της Σούδας έχει ζωτική σημασία για χιλιάδες αμερικανικά αεροπλάνα, πλοία και στρατεύματα που αγωνίζονται στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και αλλού στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, είναι το προπύργιό μας για τη δυτική δημοκρατία σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη περιοχή και υπήρξε μια από τις 7 χώρες που τάχθηκαν στο πλευρό μας σε κάθε διεθνή σύγκρουση του 20ού αιώνα. Τέλος, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που νίκησε τις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αντιτάχθηκε δημοσίως στο Ολοκαύτωμα, ενώ τελούσε υπό την κατάληψη των Ναζί και που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είπε πως ήταν ζωτικής σημασίας για την ήττα του Χίτλερ».
Στροφή προς Ρωσία
Σχολιάζοντας την τάση της ελληνικής κυβέρνησης για στροφή προς τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Μανάτος σημειώνουν: «Σε αυτό το κεντρικό σταυροδρόμι της ελληνικής ιστορίας, κάποιοι οικονομικά κατεστραμμένοι και εύθραυστοι Έλληνες αναζητούν μια δραματική αναχώρηση από το status quo και φλερτάρουν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μερικοί Έλληνες διερωτώνται γιατί η χώρα τους δεν βλέπει ποτέ οφέλη από τη χρήση της αμερικανικής πρόσβασης στη σημαντική στρατιωτική τους βάση στο λιμάνι της Σούδας (Κρήτη) ως στρατηγικό χαρτί διαπραγμάτευσης, όπως συνηθίζει να κάνει η Τουρκία με βάση το Ιντσιρλίκ».
Έκκληση προς ΗΠΑ
Η επιστολή καταλήγει με μια έκκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, που χρειάζονται οι Έλληνες ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα. «Πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουν τον ελληνικό λαό, σαν μεγάλους σύμμαχους, όπως και είναι. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη σε αυτήν την εποχή, όταν: Πρώτον, δεν έχουμε ξοδέψει σχεδόν τίποτα στο να βοηθήσουμε τη βάναυση οικονομική καταστροφή ενός μεγάλου συμμάχου μας, ενώ παράλληλα στέλνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια αλλού, όπως δεκάδες εκατομμύρια δίνουμε κάθε χρόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Καραϊβική. Δεύτερον, οι προσπάθειες του αμερικανικού στρατού εναντίων των μεγαλύτερων απειλών κατά της αμερικανικής ζωής που προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο εξαρτώνται από τη βάση της Σούδας στην Ελλάδα. Επομένως, ζητάμε από εσάς, ως φίλους της Ελλάδας, να παροτρύνετε και τους άλλους στην Κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν κατάλληλα τους Έλληνες συμμάχους μας», σημειώνει η επιστολή.
Διάβημα Φωτίου προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για Επιτροπή Προσφύγων
Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου κάλεσε τους Κυπρίους, Ελλαδίτες και ομογενείς ανά την υφήλιο και στον μητροπολιτικό Ελληνισμό να προσυπογράψουν την ηλεκτρονική επιστολή που έχει ετοιμαστεί από τους ομογενείς στις ΗΠΑ και απευθύνεται στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, με την οποία ζητείται η συμβολή των ΗΠΑ στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν προσυπογράψει την επιστολή 4.000 με 4.500 άτομα. Πρόσθεσε πως η επιστολή στοχεύει όπως οι ΗΠΑ τάχιστα αναλάβουν κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες «και καλώ όλους, τόσο στην Κύπρο όσο και τους απόδημους μας, να συμβάλουν στην προσπάθεια».
Υποχρέωση των ΗΠΑ
Ανέφερε επίσης ότι η παρούσα περίοδος με την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας αποτελεί καλή στιγμή για να τεθεί το θέμα των αγνοουμένων ως το κυρίαρχο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που είναι εξόχως ανθρωπιστικό.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ έθεσε ως κύριο θέμα τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τόσο στις επαφές του με τους ομογενείς, όσο με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, Βουλευτές και Γερουσιαστές.
Πρόσθεσε επίσης ότι ανέφερε κατά τις επαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν υποχρέωση να συμβάλουν στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, καθώς μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και Αμερικανοί υπήκοοι. «Ήταν πέντε, ταυτοποιήθηκε η υπόθεση Αντη Κασάπη και υπάρχουν ακόμα τέσσερεις», συνέχισε, προσθέτοντας πως πέραν τούτου υπάρχει η ηθική υποχρέωση των ΗΠΑ να πιέσουν και να πείσουν την Τουρκία να συνεργαστεί, ώστε να τελειώσει αυτό το δράμα.
Ευχαριστίες προς ομογενείς
Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε τους ομογενείς στις ΗΠΑ για τις συντονισμένες προσπάθειες και εξέφρασε την άποψη πως πρέπει κινητοποιηθούν οι ομογενείς και σε άλλα κράτη, ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια να δοθεί τέλος στο δράμα των χιλιάδων συγγενών των αγνοουμένων.Ο κ. Φωτίου κατέληξε πως εάν η Τουρκία θέλει να κάνει κάτι, πρέπει να ξεκινήσει από τους αγνοούμενους.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ