Ενέργεια

ΑΚΙΝΤΖΙ «Δίκαιη» η εκ περιτροπής Προεδρία

Αποκαλυπτική συνέντευξη του κατοχικού ηγέτη στο αραβικό δίκτυο Al Jazzera
Σημαντική η Τουρκία, όχι μόνον ως εγγυήτρια δύναμη των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, ισχυρίζεται ο Μ. Ακιντζί
«ΙΣΟΤΙΜΟΙ εταίροι κάτω από την ομοσπονδία οι δύο κοινότητες», τονίζει ο Τ/κ ηγέτης

Συνέντευξη στο μεγαλύτερο αραβικό δίκτυο Al Jazzera έδωσε, πριν από μερικές μέρες, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε αρχική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο τον εκνευρίζει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα τον αποκαλεί «Πρόεδρο», τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την κυβέρνησή του, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι ασφαλώς και είναι εκνευριστικό, αφού οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει στη διεθνή κοινότητα.


«Πολλά χρόνια πριν, όταν ήμουν Δήμαρχος Λευκωσίας και είχα πάλι εκλεγεί από τον λαό μου, ο ομόλογός μου (αναφερόμενος στον Λέλλο Δημητριάδη) δεν είχε εκλεγεί, είχε διοριστεί. Εντούτοις, αυτός ονομαζόταν ο νόμιμος Δήμαρχος της πόλης και εγώ, που είχα εκλεγεί, όχι», δήλωσε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό. Ο δημοσιογράφος, αφού αναφέρθηκε στην αυξανόμενη καχυποψία των δύο πλευρών στο νησί από το 1963 και εντεύθεν, ρώτησε τον κ. Ακιντζί γιατί ο ίδιος πιστεύει πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει ευκαιρία λύσης.


«Με την εκλογή μου τώρα υπάρχει μια αυξανόμενη ελπίδα που δεν είναι αβάσιμη. Είχαμε μια καλή αρχή με τον ομόλογό μου τον κ. Αναστασιάδη πριν από μερικές βδομάδες και θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν αρκεί να έχουμε μόνο καλή αρχή, αλλά να καταλήξουμε με τον ίδιο τρόπο», απάντησε.
Ελπίζει σε αλλαγή στάσης των Ε/κ
Κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση για την άποψη της τ/κ κοινής γνώμης σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, βάσει και των εκλογικών αποτελεσμάτων στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως η πλειοψηφία αυτών που τον ψήφισαν, έδειξαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους για μια περιεκτική λύση, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλοι που ψήφισαν για διαφορετικούς λόγους. «Είχα βασίσει την προεκλογική μου καμπάνια σε 4 πυλώνες.


Ο πρώτος πυλώνας ήταν η δέσμευση για λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ο δεύτερος, η εξασφάλιση μιας πιο ισορροπημένης σχέσης με την Τουρκία, ο τρίτος, ότι δεν θα παραμείνω αδιάφορος για τις εσωτερικές υποθέσεις και, τέλος, ότι θα είμαι ένας ανεξάρτητος και αμερόληπτος Πρόεδρος», εξήγησε. Ερωτηθείς για την άποψη που διατηρεί σχετικά με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ακιντζί είπε: «Ελπίζω και εύχομαι η διάθεση που υπήρχε πριν από δέκα χρόνια να έχει υποστεί δραματική αλλαγή. Αυτό είναι μια ευχή και μια ελπίδα. Εύχομαι αυτό να γίνει πραγματικότητα». Αναφερθείς σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως υπάρχει μια αλλαγή διάθεσης στην ελληνική πλευρά μετά και την εκλογή του ιδίου, πράγμα που, ωστόσο, όπως είπε, θα δείξει ο χρόνος.
Ισότιμοι εταίροι
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της Προεδρίας και το κατά πόσον η τουρκική κοινότητα θα είναι σε μειονεκτικότερη θέση έναντι της ελληνικής μέσα σε μια ομοσπονδία λόγω πληθυσμιακής αναλογίας, ο κ. Ακιντζί δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε ισότιμοι εταίροι. Στις ομοσπονδίες δεν έχεις μεγαλύτερους ή μικρότερους εταίρους. Στην ομοσπονδία έχεις πολιτική ισότητα και μπορείς να έχεις Πρόεδρο εκ περιτροπής. Μπορεί ο Ε/κ πρόεδρος να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά δεν μπορείς να αρνηθείς σε κανέναν πολίτη της ομοσπονδίας να εκλεγεί λόγω της εθνικότητας. Δεν μπορείς να πεις σε έναν Τουρκοκύπριο ότι δεν θα γίνει ποτέ Πρόεδρος, επειδή είναι Τουρκοκύπριος, αφού αυτός μπορεί να πάρει περισσότερες ψήφους από έναν Ελληνοκύπριο.


Η λύση είναι απλή. Μπορεί να υπάρξει εκ περιτροπής Προεδρία, και ανάλογα με το μέγεθος της κοινότητας να υπάρξει ρύθμιση στη διάρκεια της θητείας. Αυτή θα είναι μια δίκαιη διευθέτηση». Ο δημοσιογράφος, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Βρετανού ΥΠΕΞ περί «ευθυγράμμισης των άστρων» για λύση του Κυπριακού, ζήτησε την άποψη του κ. Ακιντζί επί του θέματος. Παίρνοντας βαθιά ανάσα, ο κατοχικός ηγέτης απάντησε μεταξύ άλλων: «Όχι μόνο τα αστέρια είναι ευθυγραμμισμένα, που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζω καν αν είναι, αλλά οι πρωταγωνιστές αυτού του παιχνιδιού πρέπει να ευθυγραμμιστούν», καταλήγοντας στο εξής: «Τόσα χρόνια ήμασταν απέναντι ο ένας στον άλλον ως εχθροί. Θέλω να το αλλάξω αυτό και να πω: Μη θεωρείς την άλλη πλευρά ως εχθρό, αλλά προσπάθησε να δεις σε αυτόν τον μελλοντικό σου εταίρο».
Περίπατος Λήδρας και ΜΟΕ
Μιλώντας για τον περίπατο που είχε με τον κ. Αναστασιάδη στη Λήδρας, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν κάτι παραπάνω από συμβολική, αφού είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος είδες τους «δύο ηγέτες» δίπλα - δίπλα ανάμεσά τους, αντί απέναντι όπως συνηθιζόταν. Αναφορικά με τα ΜΟΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η κατάργηση των εγγράφων στα οδοφράγματα, με διατήρηση όμως επίδειξης ταυτότητας.


Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι και η ελληνική πλευρά έκανε μιαν ανάλογη χειρονομία παραχωρώντας χάρτες με ναρκοπέδια, ο κ. Ακιντζί απάντησε γελώντας: «Δυστυχώς στην αρχή δεν υπήρχαν καθόλου χάρτες. Ήταν απλά ένα χαρτί που με συντεταγμένες έδειχναν πιθανές τοποθεσίες με ναρκοπέδια. Στην αρχή, όταν διαπιστώσαμε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν αρκετές για να εντοπίσουμε αυτές τις περιοχές, πίστευα ότι το βάρος πέφτει στις πλάτες μας. Επομένως, δεν ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος αρχικά όταν το διαπίστωσα. Στη συνέχεια λάβαμε περισσότερες πληροφορίες, αλλά χρειαζόμαστε και βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα».
Οι κάτοικοι της Αμμοχώστου
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για επιπλέον ΜΟΕ και συγκεκριμένα για το θέμα της «άδειας πόλης φαντάσματος, των Βαρωσίων», ο κατοχικός ηγέτης και πάλι γελώντας είπε: «Στην πραγματικότητα η πόλη δεν είναι άδεια. Υπάρχουν κάτοικοι εκεί, όπως αρουραίοι και φίδια για πολλά χρόνια. Ωστόσο, με τον κ. Αναστασιάδη αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με εφαρμόσιμα μέσα, γι’ αυτό ξεκινήσαμε με τη διασύνδεση των υποδομών ρεύματος και τηλεφώνων». Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα 3 ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν, καθώς και για το θέμα των αγνοουμένων. Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα, κατά πόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά λαμβάνει αποφάσεις από μόνη της ή κατόπιν συνεννόησης με την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί είπε:


«Σε καμία περίπτωση. Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου θα υπάρξει ανάγκη θετικής εμπλοκής της Τουρκίας, όπως και η άλλη πλευρά με την ελληνική, αλλά σε αυτά τα ζητήματα δεν είμαι σε καθημερινή επαφή με τον Ερντογάν ή κάποιον άλλον αξιωματούχο». Σχολιάζοντας τη σχέση του με την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί είπε:


«Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του (Ερντογάν), και από αυτά που άκουσα και από τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών, ήταν όλα θετικά αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και τη λύση βάσει του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου», προσθέτοντας: «Ασφαλώς και θα έχουμε στενή σχέση, θα συνεργαζόμαστε και θα συνομιλούμε με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα, όχι μόνο για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης και ως εγγυήτρια χώρα».
Μετά η αποχώρηση στρατού
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι, πέραν από εγγυήτρια χώρα, για τους Ελληνοκυπρίους είναι μέρος του προβλήματος, αφού διατηρεί 35 χιλιάδες στρατό στο νησί, ο κ. Ακιντζί ανέφερε: «Προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό και μόλις αυτό επιτευχθεί, αυτό που είπατε δεν θα συνεχίσει να υφίσταται πλέον ως πρόβλημα. Επομένως, η ιδέα είναι ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα φτάσουμε εκεί. Χωρίς λύση δεν θα μπορέσουμε να διώξουμε οποιονδήποτε στρατό. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η αρμοδιότητά μου αφορά τους ανθρώπους μου. Είμαι υπεύθυνος για τους ανθρώπους που με ψήφισαν ως Πρόεδρό τους.


Ασφαλώς και θα έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία θα είναι σημαντικός σύμμαχος για τους Τουρκοκυπρίους και ασφαλώς θέλουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη σχέση, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ίδιοι (Τ/κ) θέλουν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους». Επανερχόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, τόνισε ότι η πόλη μπορεί να καταστεί ένας παράδεισος συνεργασίας και για τις δύο κοινότητες, που θα δουλέψουν μαζί για την ανοικοδόμησή της.