Ενέργεια

Ναμί: Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη

Κλίμα αισιοδοξίας καλλιεργούν στο Κυπριακό οι Αγγλοαμερικάνοι
Νωρίς ακόμα για δημοψήφισμα, αφού τώρα αρχίζει το ουσιαστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο «εκλεκτός» διαπραγματευτής του Ερντογάν, Οζντίλ Ναμί
«ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ» Τούρκος στρατιώτης έκαψε την Αμμόχωστο

Νέα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή οι δύο διαπραγματευτές για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου τού Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος, ενόψει της επόμενης φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου.
Μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης, ο Τούρκος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, μιλώντας στην τηλεόραση Sim, επανέλαβε για πολλοστή φορά τα περί θετικού κλίματος των συνομιλιών και σημείωσε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν έχουν μπει μέχρι τώρα στα βαθιά νερά της διαπραγμάτευσης και έχουν απλώς διενεργήσει μια φωτογραφική εκτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», ο Τούρκος διαπραγματευτής ξεκαθάρισε ότι το έγγραφο συγκλίσεων που ετοιμάστηκε θα ακολουθηθεί με πειθαρχία, αν και στην πορεία η μία ή η άλλη πλευρά μπορεί να ζητήσει τροποποιήσεις. Υπενθυμίζοντας ότι ο τελικός στόχος είναι μια συνολική διευθέτηση, ο κ. Ναμί εξέφρασε την άποψη ότι τα ΜΟΕ, αν και δεν έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει, εντούτοις μπορούν ν' αξιολογηθούν ως ένα μέσο που αντικατοπτρίζει το καλό κλίμα στις συνομιλίες.
Κοινό... όραμα
Όπως πρόσθεσε ο κ. Ναμί, οι δυο ηγέτες μοιράζονται ένα κοινό όραμα. «Τα ΜΟΕ είναι σημαντικά για να αυξήσουν την πίστη και στις δύο κοινότητες και ν' αποτελέσουν ένα κίνητρο για τις συνομιλίες». Μιλώντας για το νέο καθεστώς ρυθμίσεων στα οδοφράγματα, ο κ. Ναμί ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο κάτι άρχισε να αλλάζει. «Η νέα διαδικασία αυξάνει την αντίληψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση για τα προβλήματα που χρονολογούνται», είπε. Ερωτηθείς για το ζήτημα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, ο Τούρκος διαπραγματευτής δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ενημέρωσε για το γεγονός ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για το άνοιγμά τους, το συντομότερο δυνατόν.
Να μην κοπούν οι γέφυρες
Προτεραιότητα των διαπραγματευτών, σημείωσε ο κ. Ναμί, είναι η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, ενώ για το θέμα των Βαρωσίων επανέλαβε τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, ότι δηλαδή στην παρούσα φάση δεν αποτελεί προτεραιότητα, αφού Αναστασιάδης και Ακιντζί επικεντρώνονται σε πιο πρακτικά ΜΟΕ. Το σημαντικό, όπως τόνισε, είναι να διατηρηθεί το θετικό κλίμα προτού εισέλθουν στα ακανθώδη ζητήματα, ούτως ώστε οι γέφυρες να μην κοπούν από την αρχή, χαλώντας την ατμόσφαιρα.
Θέλουν τετραμερή
Ο κ. Ναμί παραδέχτηκε, επίσης, ότι αν και τα Η.Ε. είναι γενικά ικανοποιημένα από την πορεία των συνομιλιών μέχρι τώρα, εντούτοις στην πορεία διαφαίνεται κάποιου είδους προβληματισμός λόγω των δυσκολιών που άρχισαν να παρουσιάζονται. «Γι' αυτόν τον λόγο δίνουν συνεχώς το μήνυμα ότι υπάρχει όφελος στο να συνεχίσουμε την πρόοδο με γρήγορους ρυθμούς», είπε και ευχήθηκε τον Σεπτέμβριο να μπορέσουν να πάνε στη Νέα Υόρκη έχοντας ουσιαστικά κλειδωμένες τις συγκλίσεις. «Εκεί ίσως έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και το θέμα των εγγυήσεων με τις εγγυήτριες χώρες», σημείωσε.
Εν αναμονή δημοψηφίσματος
Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος στο τέλος του χρόνου, ο κ. Ναμί δήλωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού τώρα αρχίζει το ουσιαστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. «Η διαδικασία θα το δείξει. Δεν πρέπει πια να διαρκέσει πολύ αυτή η δουλειά. Εύχομαι οι δυσκολίες που δεν προέβλεψαν, να μην πέσουν σαν βόμβα στην πορεία. Στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν δύο αντιπροσωπίες που εργάζονται με καλή πρόθεση, με αυταπάρνηση, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πιστεύω ότι μαζί εργαζόμενοι θετικά μπορούμε να το πετύχουμε», είπε ο κ. Ναμί, προσθέτοντας: «Θα υπάρξουν δυσκολίες, σε κάθε δουλειά υπάρχει η πιθανότητα δυσκολιών, αλλά εδώ υπάρχει αποφασιστικότητα», είπε, καταλήγοντας ότι «θεωρώ πως ήρθε η ώρα να ενοποιήσουμε το κοινό μας νησί».
Αισιόδοξη η Σλόατ
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επανέναρξη των συνομιλιών», δήλωσε χθες η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλόατ, κατά την επίσκεψή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
«Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ό,τι μπορούμε στις ΗΠΑ για να υποστηρίξουμε (τις συνομιλίες)», συνέχισε, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ θετικό κλίμα και μεγάλη αισιοδοξία, την οποία μοιράζονται και οι ΗΠΑ.
Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι ΗΠΑ να συμβάλουν ούτως ώστε να βοηθήσουν περαιτέρω το κλίμα, η κ. Σλόατ είπε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τον Πρέσβη μας εδώ, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον». Επιπλέον, η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Μουσταφά Ακιντζί και ότι θα μεταφέρει «πίσω στην Ουάσιγκτον πολύ-πολύ θετικές εντυπώσεις».
Ικανοποιημένοι οι Βρετανοί
Την ικανοποίησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Νταμιάν Ρόντρικ Τοντ, ο οποίος την Πέμπτη πραγματοποίησε συνάντηση στα κατεχόμενα με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Σε δηλώσεις του στην «Κίπρις», ο κ. Τοντ είπε ότι «βλέπουμε την εμπιστοσύνη που έχουν χτίσει μιλώντας μαζί», τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι περνά από χέρι του για να στηρίξει τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας, ως συνήθως, ότι η διαδικασία είναι κυπριακή.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας συνόδου των εγγυητριών δυνάμεων για το σύστημα εγγυήσεων, ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που είναι πολύ μπροστά από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα, υπενθυμίζοντας ότι οι ηγέτες και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ έχουν ετοιμάσει το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.
Τούρκος στρατιώτης έκαψε τα Βαρώσια
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ένας στρατιώτης που έπαιζε με τον αναπτήρα του ήταν η αιτία που ξέσπασε η πυρκαγιά την περασμένη Παρασκευή στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της “αστυνομίας”. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή ανακοίνωση της “αστυνομίας” αναφέρεται ότι, με βάση την έρευνα που έγινε, αποδείχθηκε ότι η φωτιά ξέσπασε όταν ένας στρατιώτης έπαιζε με τον αναπτήρα του. Όταν η φωτιά μεγάλωσε, ο στρατιώτης φέρεται να τα έχασε και από τον πανικό του απομακρύνθηκε από το μέρος εκείνο. Την πυρκαγιά είδαν άλλοι στρατιώτες της μονάδας του και προσπάθησαν να τη σβήσουν. Εναντίον του, προστίθεται, άρχισε έρευνα και θα παραπεμφθεί σε δίκη.