Ενέργεια

Αναστασιάδης αντιγράφει Χριστόφια

Για «χείριστο ρόλο» των «μητέρων πατρίδων» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε απολογία και απόσυρση των απαράδεκτων δηλώσεων καλούν τον ΠτΔ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας στον ΔΗΣΥ την ανάλογη στάση που κράτησε επί Χριστόφια

Κύμα σφοδρών αντιδράσεων εκ μέρους της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον «χείριστο», όπως αποκάλεσε, ρόλο που διαδραμάτισαν κατά το παρελθόν οι μητέρες πατρίδες στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έργου στον Καλοπαναγιώτη την Κυριακή, δήλωσε:
«Ήταν κάποτε και τα λάθη όλων μας που οδήγησαν στην περιφρόνηση του ενός έναντι του άλλου, αλλά την ίδια ώρα, δυστυχώς, χείριστο ρόλο διαδραμάτισαν σε έναν περιορισμένο βαθμό αρχικά οι μητέρες πατρίδες. Οι μητέρες πατρίδες, η μια τουλάχιστον, η άλλη συνέχισε να διαδραματίζει, θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή, μετά την καταστροφή του 1974, έχουμε απεξαρτητοποιηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί και λειτουργούμε επιτέλους σαν κράτος, κατά τον ίδιο τρόπο να επιτευχθεί η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την όποια άλλη μητέρα πατρίδα».
Απολογία και απόσυρση
Παραθέτοντας αυτούσια δήλωση, στην οποία ο ΔΗΣΥ στις 30.9.2010 κατηγορούσε τον Δημήτρη Χριστόφια για αναφορά σε εισβολή των μητέρων πατρίδων στο Ινστιτούτο Brookings, το ΔΗΚΟ κατηγόρησε χθες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για πιστή αντιγραφή του πρώην Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια. Καλώντας τον κ. Αναστασιάδη να απολογηθεί και να αποσύρει τη δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε, μέσω ανακοίνωσής του, τα εξής: «Αυτό που ακούσαμε, μας αφήνει πραγματικά άφωνους, όπως και τον υπόλοιπο κυπριακό λαό.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για δύο δήθεν μητέρες πατρίδες που φέρουν την ίδια ευθύνη. Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου», προσθέτοντας: «Είναι άλλο πράγμα να αντικρίζουμε την Ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό ο ίδιος ο Πρόεδρος να προβαίνει σε μια τέτοια ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια, που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη».
Τα λόγια του Γεωργιάδη
Η Συμμαχία Πολιτών, υπενθυμίζοντας και πάλι τη δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη το 2010, όταν είπε πως «οφείλει ο Πρόεδρος (Χριστόφιας) να βρει το πολιτικό θάρρος και ανάστημα να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωσή του», κάλεσε τον ΔΗΣΥ να τοποθετηθεί με το ίδιο μέτρο και πνεύμα όπως έκανε όταν ήταν αντιπολίτευση. «Συμφωνούμε με την τότε δήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού και αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να βρει το πολιτικό θάρρος και ανάστημα ν' απολογηθεί και ν' αποσύρει την ατυχή δήλωσή του», ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα.
Ερωτήματα Οικολόγων
Την άποψη ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισώνεται η στάση της κατοχικής Τουρκίας με αυτήν της Ελλάδας, αφού τέτοιες αναφορές μπορούν να επιφέρουν ζημιά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι διερωτήθηκαν, όπως έπραξαν τότε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, σε ποια «μητέρα πατρίδα» αναφέρθηκε ο κ. Αναστασιάδης: «Στη "μητέρα πατρίδα" την Ελλάδα, όπου οι Έλληνες για χρόνια έστελναν από το υστέρημά τους χρηματική βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να ορθοποδήσει μετά την εισβολή του 1974; Για τους Έλληνες που χρηματοδοτούσαν τη δωρεάν εκπαίδευση των εκατοντάδων Κυπριόπουλων; Για τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Για τους Έλληνες που σήμερα χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη;», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Αλλοίωση της αλήθειας
Από την πλευρά του το ΕΥΡΩΚΟ υποστήριξε πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη άφησε σκιές για τον ρόλο της Ελλάδας στην Κύπρο, όσο και αν ο ίδιος προσπάθησε να διαχωρίσει το μέγεθος σε σχέση με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκρίνεται με την Τουρκία. Η όποια σύγκριση δίνει το τέλειο άλλοθι στην Άγκυρα να αποκρύβει τα στυγερά εγκλήματά της και να δικαιολογεί πειστικά στη διεθνή κοινότητα, την παράνομη βάρβαρη εισβολή και τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατοχή στην Κύπρο», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας: «Τέτοιες συγκρίσεις θα ήταν καλύτερα να αποφεύγονται, γιατί αλλοιώνουν την εικόνα της αλήθειας και παραγνωρίζουν το γεγονός ότι εκατοντάδες Ελλαδίτες στρατιώτες πολέμησαν γενναία και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι εναντίον των παράνομων Τούρκων εισβολέων».
Δεν εξισώνονται ευθύνες
Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι η αναφορά του Προέδρου, σε καμία περίπτωση δεν εξισώνει τις ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας με την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κυπριακός λαός έχει υποστεί εθνικά και οικονομικά δεινά λόγω της συμπεριφοράς των ελληνικών κυβερνήσεων και όχι του ελληνικού λαού.


«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες έκανε μια δήλωση που σε καμία περίπτωση δεν έχει την ερμηνεία ότι εξισώνονται οι ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, τονίζοντας, ωστόσο, πως «την ίδια στιγμή είναι ένα γεγονός πως ως κυπριακός λαός από διάφορες συμπεριφορές, όχι του ελληνικού λαού αλλά ελληνικών κυβερνήσεων, έχουμε υποστεί εθνικό αλλά και οικονομικό κόστος. Στόχος μας είναι η επανένωση του τόπου μας χωρίς να χρειάζονται οποιεσδήποτε ξένες εγγυήσεις ή μονομερή δικαιώματα επεμβάσεων από οποιουσδήποτε τρίτους», είπε. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με δηλώσεις του στη Βουλή, εξέφρασε την αντίθεσή του στην καθημερινή «κοκορομαχία», όπως την αποκάλεσε, μεταξύ των πολιτικών. «Να σταματήσουμε να απαντούμε και να ανταπαντούμε και το πολιτικό πινγκ-πονγκ των τελευταίων δεκαετιών», είπε.
Βιομετρικά διαβατήρια στα οδοφράγματα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κίπρις», το κατοχικό «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε την παροχή διευκολύνσεων στα οδοφράγματα και σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τα κατεχόμενα. Με τίτλο «Διευκολύνσεις στους τουρίστες στα οδοφράγματα», η τουρκοκυπριακή εφημερίδα σε χθεσινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου στα οδοφράγματα με τοποθέτηση νέων λογισμικών προγραμμάτων στα σημεία διέλευσης, ούτως ώστε να είναι εφικτή η ανάγνωση βιομετρικών διαβατηρίων.


Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι όσοι μεταβαίνουν με λεωφορεία στα κατεχόμενα για τουριστικούς σκοπούς, δεν θα είναι αναγκαίο να κατεβαίνουν από αυτό κατά την είσοδο στα κατεχόμενα, αφού οι «αστυνομικοί» θα επιβαίνουν στα λεωφορεία για διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων, ενώ όσοι βρίσκονται στα κατεχόμενα με τουρκικά τουριστικά πρακτορεία, τότε θα είναι αρκετή η προσκόμιση λιστών με τα ονόματα των επιβαινόντων στην κατοχική «αστυνομία».