Ενέργεια

Μας ζώνουν φωτιές...

Πιθανή η συνεργασία του ΑΚΡ με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων
Άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος το κλίμα αποσταθεροποίησης στα σύνορα της Τουρκίας

Την αστάθεια στα γειτονικά κράτη επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, διαφορετικά, όπως είπε, δεν αποκλείεται και το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. «Περικυκλωμένη από έναν αληθινό δακτύλιο της φωτιάς, η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή για να μην βλάψει και να βοηθήσει τους αδελφούς της, έτσι θα πρέπει γρήγορα να ολοκληρώσουμε τη μετεκλογική περίοδο», είπε.


Χάνοντας ουσιαστικά την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το ισλαμικό ΑΚΡ, του οποίου οι βουλευτές ορκίζονται σήμερα, είναι αναγκασμένο πλέον να αναζητήσει συμμαχίες με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις φιλοδοξίες του για δημιουργία προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης. «Είναι πιθανό η διαδικασία αυτή να κρατήσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Πιστεύω πως η Τουρκία δεν μπορεί να υπομείνει ένα τέτοιο χάσιμο χρόνου, έτσι θέλω να δω να σχηματίζεται μία κυβέρνηση συνασπισμού το ταχύτερο δυνατό», είπε ο κ. Ερντογάν, τονίζοντας πως ενδεχόμενη αποτυχία των πολιτικών για συμβιβαστική λύση θα κληθεί να επιλύσει ο λαός.
Ανοικτές πόρτες
Ανοικτό για διαπραγμάτευση με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι το AKP, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου. Μιλώντας σε εκδήλωση την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Νταβούτογλου ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε συνομιλίες με τους τρεις ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων, εφόσον ο κ. Ερντογάν τού αναθέσει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι το AKΡ, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα για πάνω από μια δεκαετία, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης, ούτως ώστε να διαχειριστεί τη χώρα αποτελεσματικά και με καλή πίστη. «Οι πόρτες μας δεν είναι κλειστές σε κανέναν, ούτε το μυαλό, ούτε τα αφτιά μας, ούτε η καρδιά μας είναι κλειστή», δήλωσε εμφαντικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ο ίδιος ερμηνεύει τις δηλώσεις των υπόλοιπων κομματικών ηγετών ως «έλεγχο των νερών». Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι οι πραγματικές προθέσεις των κομμάτων θα διαφανούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Λυκοφιλίες με εθνικιστές
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί άφησε να εννοηθεί πως ο σχηματισμός κυβέρνησης με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είναι απομακρυσμένος, εντούτοις δεν απέκλεισε τη συνεργασία του ΑΚΡ με το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP). «Αν δείτε τις προεκλογικές υποσχέσεις, υπάρχουν δυσκολίες στο να αναλάβει το CHP ένα ρόλο στην κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, προσθέτοντας: «Αν δείτε το MHP μετά τις 7 Ιουνίου, βλέπετε όλο και περισσότερο θετικές, ρεαλιστικές δηλώσεις... Υπάρχουν δυσκολίες με το MHP, αλλά και ευκολίες». Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων (ΜΗΡ), απέρριψε μια προσφορά από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της MHP-CHP για δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.