Ενέργεια

Τη γλώσσα τούς έδωσαν… Elliniki

Κάτω από οκτώ ο μέσος όρος βαθμολογίας των εξετάσεων στα Νέα Ελληνικά
ΟΙ χαμηλές βαθμολογίες των τελευταίων ετών καταδεικνύουν την ανάγκη για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα διορθώσουν τα πράγματα, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Καδής

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι βαθμολογίες των γραπτών των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Υπουργείου Παιδείας, στο υποχρεωτικό μάθημα των Νέων Ελληνικών ο μέσος όρος βαθμολογίας των υποψηφίων χωρίς αναγωγή έφτασε μόλις το 7,97, σε σύγκριση με το 9,48 της περασμένης χρονιάς. Δεδομένης της ανησυχίας που ήδη επικρατούσε, λόγω του ζητήματος που προέκυψε από το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προκάλεσαν τη δικαιολογημένη αναταραχή τόσο στους κόλπους της παιδείας όσο και της κοινωνίας.


Σημειώνεται ότι στο μάθημα παρακάθισαν 8.393 υποψήφιοι και κανένας δεν πήρε εικοσάρι, ενώ η πιο υψηλή βαθμολογία ήταν το 18,45. Είκοσι τέσσερεις μαθητές βαθμολογήθηκαν με μηδέν. Δραττόμενος των κακών μαντάτων και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα πνεύματα, Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής έκανε εκ νέου λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα, ούτως ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
Πείσμα για αλλαγές
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο Υπουργός Παιδείας, με δηλώσεις του στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να γίνει μια ανάλυση των βαθμολογιών, για να διαφανεί αν ήταν στην έκθεση ή σε άλλα μέρη του γραπτού που παρατηρήθηκε η χαμηλή βαθμολογία, ενώ σημείωσε, παράλληλα, ότι οι χαμηλές βαθμολογίες των τελευταίων ετών καταδεικνύουν την ανάγκη εισαγωγής νέων πολιτικών, που θα διορθώσουν τα πράγματα. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές μας αποσκοπούν στο να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά και απαρχαιωμένες πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Καδής, υποδεικνύοντας πως με αυτά τα αποτελέσματα, δεν μπορεί το 40% των μαθητών να κατέχουν αριστεία.


«Το γεγονός ότι παρατηρούνται αυτές οι βαθμολογίες, πέρα από το ότι μας προβληματίζει, μας πεισμώνει περισσότερο να προχωρήσουμε με τις αλλαγές που έχουμε σχεδιάσει και οι οποίες αφορούν και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης αλλά και τη διάρθρωση του σχολικού προγράμματος», πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι με την εφαρμογή των νέων ωρολογίων προγραμμάτων θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις και στον γενικότερο τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.
Ο κ. Καδής μίλησε, επιπλέον, για εισηγήσεις που αναμένει πολύ σύντομα από την αρμόδια επιτροπή των εξετάσεων, αναφορικά με τις διαδικασίες που υιοθετούνται. «Μια από τις εισηγήσεις, που διαφαίνεται ότι όλοι τείνουν να προτείνουν, είναι ο διαχωρισμός των δύο εξετάσεων, των εισαγωγικών στα πανεπιστήμια και των τελικών εξετάσεων στα σχολεία, λόγω και του διαφορετικού τους χαρακτήρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τόσο στη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών όσο και των αποτελεσμάτων.
Ευθύνες θεματοθετών
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, με χθεσινές του δηλώσεις στο «Μέρα Μεσημέρι», σημείωσε πως το φετινό αποτέλεσμα είναι το χειρότερο των τελευταίων ετών και το χαμηλότερο στην ιστορία των Νέων Ελληνικών, ενώ από τα υπόλοιπα μαθήματα στα οποία οι μαθητές παρακάθισαν σε εξετάσεις, τα Νέα συγκέντρωσαν τον χαμηλότερο μέσο όρο. Αναφερόμενος στα αίτια της αποτυχίας, ο κ. Ταλιαδόρος σημείωσε ότι αν και οι εκπαιδευτικοί είναι ο εύκολος στόχος, εντούτοις, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι θεματοθέτες, πολλοί από τους οποίους, όπως ισχυρίστηκε, δεν έχουν διδάξει ποτέ. «Η θεματοθέτηση και το εξεταστικό δοκίμιο ήταν εξ υπαρχής ατυχέστατο και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Στην επιτροπή των θεματοθετών υπήρχε μόνο ένας επιθεωρητής, ενώ συνήθως στα Νέα Ελληνικά, λόγω της σημαντικότητας του μαθήματος, έμπαιναν δυο.


Εδώ θα πρέπει να μας απαντήσουν κάποιοι γιατί δεν υπήρχε δεύτερος επιθεωρητής», είπε, προσθέτοντας: «Είναι δυνατόν να είχαν μπει θεματοθέτες οι οποίοι δεν έχουν διδάξει ποτέ στην Τρίτη Λυκείου; Υπήρχαν θεματοθέτες οι οποίοι ήταν αποσπασμένοι το τελευταίο διάστημα (δυο από τους πέντε) στο Υπουργείο Παιδείας και ήταν διορισμένοι από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης. Δεν λέω ότι ο Υπουργός πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι αποσπασμένοι ή ποιοι διδάσκουν, ωστόσο κάποιοι όφειλαν να κάνουν σωστές επιλογές. Φαίνεται ότι κάποιοι ήθελαν μιαν αδύναμη επιτροπή θεσμών για να επιβάλουν τα θέματά τους».
Διαφωνούσαν βαθμολογητές-θεματοθέτες
Ο κ. Ταλιαδώρος αναφέρθηκε, παράλληλα, σε ασυνεννοησία που υπήρξε μεταξύ βαθμολογητών και θεματοθετών για μια συγκεκριμένη απάντηση της εξέτασης, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ψηφοφορία, με ποσοστό διαφωνίας που άγγιζε το 40%. Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει και ευθύνη των εκπαιδευτικών, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ απάντησε: «Επειδή υπήρχε και ζήτημα γλωσσικό, δεν λέω ότι το μόνο πρόβλημα ήταν το εξεταστικό δοκίμιο.


Είναι μια σειρά προβλημάτων, αλλά αυτό το εξεταστικό δοκίμιο ήταν εγκληματικό». Όσον αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της έκθεσης, ο κ. Ταλιαδώρος επεσήμανε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε μια ελαστικότητα, εντούτοις στις υπόλοιπες απαντήσεις υπήρξε σφαγή και για τον λόγο αυτόν πρότεινε αναγωγή στη βαθμολογία. Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σημείωσε το γεγονός ότι ο σημαιοφόρος του μεγαλύτερου Λυκείου στη Λεμεσό βαθμολογήθηκε με 15 στο συγκεκριμένο μάθημα, ενώ σημαιοφόρος στη Λευκωσία αξιολογήθηκε με 13.
Ζητούν υπομονή
Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Ταλιαδώρου, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων Τέρψα Κωνσταντινίδου σημείωσε ότι η σύνθεση της ομάδας θεματοθέτησης είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και όχι της Υπηρεσίας Εξετάσεων. Κληθείσα να απαντήσει για το αν απέτυχε η επιτροπή θεματοθετών, η κ. Κωνσταντινίδου είπε: «Πριν βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα, η Υπηρεσία Εξετάσεων θα προχωρήσει και θα δώσει αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία. Θα εξετάσουμε μια-μια τις ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης, θα τα δουν και οι αρμόδιοι της μέσης εκπαίδευσης και ο Υπουργός, και θα αποφασίσουμε αναλόγως».
Αλλαγή μεθοδολογίας
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η ΠΣΕΜ τόνισε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος και εξέφρασε παράλληλα την αντίθεσή της για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. «Όσες ώρες κι αν διδασκόμαστε κάποιο μάθημα, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος και η μέθοδος διδασκαλίας, τα αποτελέσματα θα παραμένουν τα ίδια και χειρότερα», αναφέρει η ανακοίνωση, που μεταξύ άλλων τονίζει ότι «οι προτάσεις του Υπουργείου έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο από κόμματα και εκπαιδευτικές οργανώσεις, όσο και από εμάς τους μαθητές. Επαναλαμβάνουμε τη διαφωνία μας με τη φιλοσοφία της πρότασης του Υπουργείου και τη θέση μας για αναστολή της εφαρμογής των ΝΩΠ για τον Σεπτέμβρη του 2016. Ζητούμε την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου, με σεβασμό στις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
Κομματικές αντιδράσεις
Την ανησυχία τους για τη βαθμολογία των Νέων Ελληνικών εξέφρασαν και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος κάλεσε σε αυτοκριτική κόμματα, εκπαιδευτικούς, Κυβέρνηση και μαθητές, με σκοπό, όπως είπε, να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, όσο δυσάρεστες και αν είναι αυτές για κάποιους. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι «είχε δρομολογηθεί μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία δυστυχώς ανακόπηκε με βίαιο τρόπο» και πρόσθεσε ότι «μέσα από τα νέα ωρολόγια προγράμματα και το νέο σύστημα διορισμών η κατάσταση δεν βελτιώνεται».