Ενέργεια

Έρχεται η «Νέμεσις»

Κοινή άσκηση μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και ΗΠΑ στην Κυπριακή ΑΟΖ
Αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, μαζικές διασώσεις και καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης στο πρόγραμμα
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Νετανιάχου για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Αναστασιάδη

Την επονομασία «ΝΕΜΕΣΙΣ 2015» φέρει η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα διεξαχθεί για δεύτερο συνεχόμενο έτος την ερχόμενη Τετάρτη, 1 Ιουλίου. Η άσκηση θα λάβει χώραν εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), και σε αυτή θα λάβουν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), του Ισραήλ, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), με παράλληλη συμμετοχή της πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων SCARABEO-4 της εταιρείας SAIPEM, καθώς και των πλοίων υποστήριξης της εταιρείας EDT.


Όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση, η άσκηση θα τελεί υπό την εποπτεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ του Ισραήλ (RCC HAIFA), της Ελλάδας (ΕΚΣΕΔ Πειραιά) και των ΗΠΑ (NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας).
Προστασία εξορύξεων
Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών της ΚΔ με όλα τα φίλια γειτονικά κράτη, για επίτευξη άμεσης ανταπόκρισης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στον κατάλογο των ασκήσεων περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, μαζί με επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα και θάλασσα λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς επίσης και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ.


Σε περίπτωση που θα κριθεί αναγκαίο, το ΚΣΕΔ, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, θα κληθούν άμεσα να εφαρμόζουν τα αντίστοιχα εθνικά σχέδια προς αντιμετώπιση του περιστατικού. Την ίδια ώρα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του συμβάντος, θα ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες Ε-Δ με γειτονικά και φίλια κράτη, όπως Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Πρωτοβουλία Αναστασιάδη
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, του εξέφρασε την ευαρέσκειά του ως προς τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία προς επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή. Όπως αναφέρει γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα (χθες) από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.


Με χθεσινή γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες από τις Βρυξέλλες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Λευκωσίας να προσκληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χωριστά, τόσον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ όσο και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία προχθές.
Χαιρετίζει ο Νετανιάχου
Συνεχίζοντας, ο Κυβ. Εκπρόσωπος σημείωσε ότι, από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, εκφράζοντας ευαρέσκεια για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ.
Τουρκικές απειλές
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες, ο καθηγητής Άριελ Κοέν, ο οποίος είναι Διευθυντής του Κέντρου Ενέργειας Φυσικών Πόρων και Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου Αναλύσεων Διεθνούς Ασφάλειας, και μέλος του Ατλαντικού Συμβουλίου, με ανάλυσή του στο «Journal of Energy Security», αναφέρθηκε εκτενώς για τις τουρκικές απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις προοπτικές συνεργασίας.


Συγκεκριμένα, ο Δρ Κοέν σημείωσε την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός», ενώ αναφέρθηκε και στις απειλές του Τούρκου Διοικητή του Ναυτικού, Ναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου, που απείλησε την Ελλάδα με χρήση βίας, μιλώντας μέσα από την τουρκική κορβέτα που βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Στη συνέχεια, μιλώντας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, σημείωσε ότι με την υλοποίησή του, η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε., παρέχοντας ένα μέρος των επιπλέον 100 bcm φυσικού αερίου ετησίως, που θα χρειαστούν στην Ευρώπη για τα επόμενα 15 χρόνια.


«Ο προτεινόμενος αγωγός East Med θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην ΕΕ από την Ελλάδα ή την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, όμως, η Τουρκία μπλοκάρει την κατασκευή ενός μικρότερου και φθηνότερου αγωγού που διασχίζει την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο», αναφέρει ο καθηγητής, τονίζοντας: «Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ της Ανατολικής Μεσογείου.


Η Τουρκία δεν έχει καμιά δουλειά να το διαταράσσει». Τέλος, ο Δρ Κοέν καταλήγει σημειώνοντας: «Λαμβάνοντας υπ' όψιν την καλή θέληση της Άγκυρας, τα έργα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα όσον αφορά την επίλυση των μακροχρόνιων εντάσεων μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας, καθώς επίσης και μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Επιπλέον, με την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα προς την Τουρκία, η Άγκυρα θα λάβει μεγάλα κονδύλια από τη διέλευση του φυσικού αερίου. Ωστόσο, το έργο win-win δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς την ευλογία του Προέδρου Ερντογάν».