Ενέργεια

Μπήκαν οι τελευταίες πινελιές

Στην Κύπρο για σειρά επαφών επιστρέφει ο Νορβηγός Διπλωμάτης
Ολοκλήρωσαν τις διεργασίες τους οι δυο διαπραγματευτές, εστιάζοντας σε συγκεκριμένο πακέτο ουσιωδών ζητημάτων πάνω σε όλα τα κεφάλαια κατ’ εντολήν των δυο ηγετών
«ΜΕΧΡΙ την Πέμπτη 2 Ιουλίου θα παραμείνει στην Κύπρο ο Έιντε»

Ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση μεταξύ του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Οζντίλ Ναμί. Σκοπός της συνάντησης ήταν η προετοιμασία σειράς ουσιαστικών θεμάτων, που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση, που κράτησε έξι ολόκληρες ώρες, συζητήθηκαν διάφορα θέματα «σε ολιστική και διασταυρούμενη προσέγγιση», και πρετοιμάστηκε ουσιαστικά το έδαφος για την ερχόμενη Δευτέρα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Ιουνίου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε δηλώσει πως οι Αναστασιάδης και ο Ακιντζί ανέθεσαν στους δυο διαπραγματευτές να εστιάσουν την προσοχή τους πάνω σε συγκεκριμένο πακέτο ουσιωδών ζητημάτων σε όλα τα κεφάλαια, και «να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτήν την εργασία και να δώσουν αναφορά κατά την επόμενη συνάντηση των ηγετών, που θα γίνει στις 29 Ιουνίου 2015».
Επιστρέφει ο Νορβηγός
Επιστρέφει στην Κύπρο την Κυριακή ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προκειμένου να παραστεί στη νέα συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η συνάντηση των Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί θα αρχίσει στις 9 το πρωί, στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Νορβηγός διπλωμάτης θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών, οι οποίοι προχωρούν με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα καίρια ζητήματα που εκκρεμούν. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ο κ. Έιντε θα συνεχίσει τις επαφές του στο νησί και με άλλους βασικούς συνομιλητές, ενώ παράλληλα θα προεδρεύσει των συναντήσεων που θα έχουν οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, που θα πραγματοποιηθούν μετά τη συνάντηση των ηγετών.
Διασύνδεση τηλεφωνίας
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο «υπουργός χωροταξίας και συγκοινωνιών» των κατεχομένων Χασάν Τατσόι, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις για τη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο το νησί, ζήτησε χθες ίσα δικαιώματα σε όλους τους παροχείς. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, και αναμετέδωσε το ΚΥΠΕ, σε επίσκεψή του στο «τμήμα» τηλεπικοινωνιών στην Κερύνεια, ο κ. Τατσόι μίλησε για εμπλοκή τριών τ/κ εταιρειών και δύο ε/κ, και ευχήθηκε ο κ. Ακιντζί να συζητήσει το όλο ζήτημα μαζί τους και με τις Τεχνικές Επιτροπές και με τις συντεχνίες. «Στόχος μας είναι να δοθούν ίσα δικαιώματα σε όλους τους παροχείς, και να είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους.


Στο μέλλον οι σημερινές συνθήκες μπορεί να μην υπάρχουν και οι παροχείς GSM και PSDL, που τώρα είναι χωριστοί, να ενοποιηθούν κάτω από μια δομή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «Μέρος της αγοράς είναι και το «τμήμα» τηλεπικοινωνιών και θα πρέπει να επωφεληθεί και αυτό». Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, το «τμήμα» της κατεχόμενης Κερύνειας διαθέτει 36 άτομα προσωπικό, εξυπηρετεί 20.000 σταθερές γραμμές, 4.000 μέλη ADSL και έτυχε αναβάθμισης για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια.