Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Αλλαγή πρεσβευτών
«ΑΛΛΑΖΟΥΝ 4 ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ - Ζήτησαν αναστολή της απομακρύνσεώς τους για μερικούς μήνες. Δύο υπουργοί ζήτησαν να διορισθούν στο Λονδίνο και στην Αθήνα - Ο ΜΕΡΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 29 Ιουνίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει: Σύμφωνα με πληροφορίες μας από έγκυρες πηγές, εστάλησαν τελευταία σε έναν αριθμό διπλωματικών αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό επιστολές, με τις οποίες οι πρεσβευτές μας σε διάφορες πρωτεύουσες ειδοποιούνται ότι τερματίζονται οι υπηρεσίες τους. Συγκεκριμένα, πληροφορούμαστε ότι έχουν σταλεί επιστολές στους πρεσβευτές της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Αθήνα και στο Παρίσι, κ.κ. Κ. Ασσιώτη, Ν. Κρανιδιώτη, Χ. Ρωσσίδη και Π. Μοδινό.
Περί ΕΟΚΑ Γ'
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας εξακολουθούν να μελετούν επισταμένα το περιεχόμενο φυλλαδίου της «ΕΟΚΑ Γ’». Πρόσθεσε ότι καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν μπορούσε να γίνει επί του θέματος αυτού. Στο μεταξύ, από τις έρευνες των αρμοδίων Αρχών προκύπτει ότι το εν λόγω φυλλάδιον στερείται ουσιαστικής σημασίας, διότι δεν φαίνεται να προέρχεται από συγκεκριμένη κατάσταση.
Συνάντηση με τον Ετζεβίτ
Αναφερόμενος στη συνέντευξη που παρεχώρησε στον απεσταλμένο της αθηναϊκής εφημερίδας «Ακρόπολις» κ. Π. Καμβύση, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. Ετζεβίτ, η βρεττανική εφημερίδα «Τάιμς» γράφει ότι ο Καραμανλής θα ήταν πρόθυμος να ανταποκριθεί σε επίσημη πρόταση για συνάντηση με τον κ. Ετζεβίτ, εφ' όσον η νέα τουρκική κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Διεκδικούν κληρονομιά ύψους 200 εκ.
Η παλιά ιστορία ξανάρχεται στην επικαιρότητα. Πριν από 10 χρόνια μια είδηση που έφθασε από την Αμερική αναστάτωσε τους Κυπρίους. Ένας συμπατριώτης μας πέθανε εκεί σε βαθειά γεράματα εκατοστάρης και πάνω - αφήνοντας μια παραμυθένια περιουσία πάνω από 200 εκατομμύρια δολλάρια. Κληρονόμοι δεν υπήρχαν στην Αμερική. Ό,τι μαθεύτηκε τότε ήταν πως ο αποθανών φεύγοντας από την τουρκική δουλεία -νεαρό τον είχαν αρπάξει οι Τούρκοι για να τον πουλήσουν στο σκλαβοπάζαρα- κατάφερε να φθάσει στην Αμερική. Δεν είχε αλληλογραφία με τους δικούς. Λέγεται ότι κάποτε έστειλε ένα γράμμα για να αναγγείλει ότι ήταν ζωντανός. Έκτοτε τίποτε. Μετά τον θάνατό του πολλοί διεξεδίκησαν και πολλοί διεκδικούν την κληρονομιά του. Άνθρωποι από τα χωριά Χολέτρια, Σαλαμιού, Μέσανα, Κάτω Μονή, Φτερικούδι, Ορούντα. Ωστόσο κανείς δεν μπόρεσε ακόμη να παρουσιάσει στοιχεία που να πείθουν πλήρως πως ο αποθανών ήταν... συγγενής τους.