Ενέργεια

Με όπλο το δημοψήφισμα

«Τη σφραγίδα θα βάλει ο Ελληνικό λαός», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Στόχος των πιστωτών δεν είναι να βγάλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, αλλά να τελειώσουν με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική εντός Ευρωζώνη, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

«Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την ανατολή, οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε» ήταν τα λόγια με τα οποία επέλεξε να αρχίσει την χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην «ΕΡΤ1» ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξήγησε αρχικά ότι οι τράπεζες έκλεισαν επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μη δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν τον ελληνικό λαό από το να αποφασίσει. Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά από σήμερα το βράδυ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας», σημειώνοντας παράλληλά ότι «θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας ότι αν βγει «όχι» στο δημοψήφισμα, «ξεχάστε το ευρώ», ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, επισήμανε ότι η Καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης, σχολιάζοντας επ’ αυτού ότι και οι εταίροι νιώθουν ήδη αμήχανοι. Εξαπολύοντας επίθεση κατά των Θεσμών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο στόχος τους δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά να υιοθετηθούν οι δικές τους θέσεις. «Αυτούς τους πέντε μήνες κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Στο τέλος της τελευταίας μέρας στις Βρυξέλλες, έφτασα στη διαπίστωση ότι στόχος της άλλης πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά να υιοθετήσουμε τις δικές τους απόψεις. Κάθε φορά που υιοθετούσαμε κάτι, πήγαιναν ακόμα παραπέρα. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για μια δίκαιη λύση», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού»
Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο ο λαός επιλέξει «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αν βγει ‘ναι’ το δημοψήφισμα, σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού. Εγώ δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού» και πρόσθεσε ότι «θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας». Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε: «Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση επειδή υπήρξε η επιλογή του λαού. Όσο ο λαός στηρίζει αυτή την επιλογή θα είμαι παρών, θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός», τονίζοντας, επίσης, ότι όποια κι αν είναι η ετυμηγορία του λαού, αυτή θα γίνει απολύτως δεκτή.
Ήξεραν για το δημοψήφισμα
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση με συντελεστή ΦΠΑ 13% -από 23%- στα ξενοδοχεία, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας, όχι των λεπτομερειών». Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν προτάσεις ΔΝΤ, όχι ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι η πρότασή του για δημοψήφισμα αιφνιδίασε τους εταίρους και εξήγησε ότι και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «η πρόταση που μας δίνετε δεν είναι βιώσιμη λύση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε σε τέτοια μέτρα». Η απάντησή τους, ισχυρίστηκε, ήταν «όχι εμείς, οι Θεσμοί». Συμπληρώνοντας ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως όταν επέστρεψε στην Αθήνα, διέκοψε το κυβερνητικό συμβούλιο και πληροφόρησε τόσο τη Μέρκελ όσο και τον Ολάντ για την απόφασή του να πάει σε δημοψήφισμα. «Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν αρνητική», δήλωσε.
Στόχος του δημοψηφίσματος
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήγησε ταυτόχρονα ότι στόχος του δημοψηφίσματος είναι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης. «Όσο πιο δυνατή η απόρριψη της συμφωνίας, τόσο πιο ισχυρή η ελληνική θέση στη διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το «όχι» θα κάνει ουσιαστικότερη τη διαπραγμάτευση. Την ίδια ώρα εξέφρασε την εκτίμησή του, ότι οι πιστωτές δεν θέλουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αφού, όπως ισχυρίστηκε, το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν τεράστιο.


«Το σχέδιο δεν είναι να βγάλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, αλλά να τελειώσουν με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική», είπε. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υποστήριξε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερνε να πάρει κάτι που θα αποτελούσε έξοδο από την κρίση και όχι ταπείνωση και υποταγή, τότε το μήνυμα θα ήταν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος στις πολιτικές λιτότητας της Ευρωζώνης. «Αυτό δεν το θέλουν», σημείωσε, και τόνισε ότι απέναντι σε αυτό το τελεσίγραφο δεν μπορεί να απαντήσει ένας άνθρωπος και μια κυβέρνηση, αλλά ένας λαός.
Ψυχραιμία στις απειλές
Καλώντας του πολίτες να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις απειλές, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι δεν περιγράφει μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, αλλά τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει. «Θα επιλέξουμε, κυρίαρχα, ως λαός, ποιο θα είναι το μέλλον μας. Προαπαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα», είπε και πρόσθεσε: «Κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν από το να αποφασίσει ο λαός». Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι παραμένουν «οι λογικές προτάσεις της κυβέρνησης», χωρίς όμως τα οικονομικά βάρη να επωμίζονται οι μισθωτούς, αλλά σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν.
Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας
Ερωτηθείς για το κατά πόσον υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους πιστωτές, είπε ότι επισήμως δεν υπάρχει. «Εγώ έχω τα τηλέφωνά μου ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και απαντώ σε όσους μου τηλεφωνούν», είπε και σχολίασε ότι αναμένει από τους πιστωτές να σεβαστούν την κυριαρχία ενός λαού και να προχωρήσουν στη λογική και τον ρεαλισμό. Κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση έχει Plan B, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η έξοδος από το ευρώ ή η διάλυση της Ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, έχει και την ευθύνη για την επιβίωση ενός λαού. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επιβίωση του ελληνικού λαού», είπε.
Περάσαμε και χειρότερα
Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση της ρευστότητας και για να μην υπάρξει έλλειψη σε βασικά αγαθά, ενώ σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει περάσει και χειρότερα και πιο δύσκολες στιγμές. «Έχει επιβιώσει και θα επιβιώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η δυσκολία που ζούμε είναι πρόσκαιρη. Αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, είπε ότι αυτές θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, και αμέσως μόλις υπάρξει ένα ισχυρό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα και επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία.
Κατά χιλιάδες στο Σύνταγμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, συγκεντρώθηκαν περίπου 20-25 χιλιάδες διοργανωτές της πρωτοβουλίας υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ για σήμερα προγραμματίστηκε συγκέντρωση της πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη». Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.
_________________________
Στη δημοσιότητα δόθηκε το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος
«ΠΡΕΠΕΙ να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
»Δεν εγκρίνεται / ΟΧΙ
»Εγκρίνεται / ΝΑΙ»

Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, που ετοίμασε η Ελληνική Κυβέρνηση και θα θέσει ενώπιων του ελληνικού λαού την 5η Ιουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί λευκού χρώματος σε σχήμα ορθογώνιο, εκτυπώνονται με φροντίδα και ευθύνη του Υπουργείου και είναι ίδια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Επί του εντύπου ψηφοδελτίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος και παραπλεύρως οι απαντήσεις που δηλώνουν τη βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα. Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει. Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά.