Ενέργεια

Πρόοδο διέγνωσε ο Έιντε

Ανεπίσημος στόχος η τετραμερής τον Σεπτέμβρη, υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης
Άρχισαν χθες οι διασταυρούμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο ηγετών, με επίκεντρο τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού

Στα βαθιά μπήκαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση που άρχισε στις 9.10 π.μ., υπό την αιγίδα του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 μ.μ. Με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Έιντε μίλησε για περεταίρω πρόοδο που σημειώθηκε στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού.


Όπως σημείωσε ο Νορβηγός διπλωμάτης, οι δυο ηγέτες έδωσαν νέες κατευθύνσεις στους διαπραγματευτές τους, ούτως ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία, με συναντήσεις τρεις φορές τη βδομάδα. Όσον αφορά τα ΜΟΕ, ο ίδιος σημείωσε ότι η ανταλλαγή ιδεών συνεχίστηκε με τους δυο ηγέτες να αξιολογούν το στάδιο της παρούσας διαδικασίας και να προετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε συζήτηση που διοργανώνεται από τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο κοινοτήτων στις 8 Ιουλίου, καθώς και σε συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα.
Δεν πίνουν μόνο καφέδες
«Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένουν ότι θα βρεθούν σύντομα πρακτικές λύσεις σε τυχόν εκκρεμή ζητήματα, που θα φέρουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων πιο κοντά στην ολοκλήρωση», δήλωσε ο κ. Έιντε, ο οποίος πρόσθεσε πως οι δυο ηγέτες συζήτησαν και τις οικονομικές προοπτικές που θα προκύψουν από μια λύση. «Με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο των εργασιών τους, ο κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί επανέλαβαν τη βούλησή τους να καταλήξουν σε μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Γ.Γ του ΟΗΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ των δυο ηγετών.


«Μερικές φορές επιτυγχάνουν συμφωνία, ορισμένες φορές συνεχίζουν να διαφωνούν, πάντα σε πνεύμα που λέει ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα θέματα», ήταν τα λόγια του Νορβηγού διπλωμάτη, που τόνισε ότι οι ηγέτες δεν πίνουν μόνο καφέδες και πηγαίνουν σε εκδηλώσεις μαζί, αλλά στέκονται σε πολύ ουσιαστικές και σοβαρές διαπραγματεύσεις. Τέλος, ερωτηθείς για τυχόν νέες συγκλίσεις, ο κ Έιντε απέφυγε να δώσει περεταίρω πληροφορίες.
Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «H ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών λέει τα πάντα. Αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πάρα πολύ παραγωγική, παρατηρήθηκε πρόοδος σε σημαντικά θέματα και ο διάλογος θα συνεχιστεί». Καλά ενημερωμένες πηγές πληροφόρησαν τη «Σημερινή» ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια γενική πολιτική συζήτηση με τους δύο ηγέτες να ενημερώνουν τους δύο διαπραγματευτές και τον Έιντε για διαφωνίες που υπάρχουν καθώς και τρόπους επίλυσής τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα συγκεκριμένα θέματα θα δοθούν για περεταίρω μελέτη και ενσωμάτωση στα έγγραφα των διαπραγματευτών, ούτως ώστε να συζητηθούν μέχρι την επόμενη συνάντηση.
Ευχαριστημένος ο Ακιντζί
Από την πλευρά του, ο εγκάθετος της κατοχής Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε σε ορισμένη πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση σε θέματα ΜΟΕ, όπως η ενοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος και της κινητής τηλεφωνίας. «Εν συντομία μπορώ να πω ότι η συνάντηση ήταν αποδοτική, μπορώ να πω ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε μια θετική ατμόσφαιρα και σε αυτό το κλίμα επιτυγχάνοντας πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και όταν είναι εφικτό, συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εργαζόμαστε για την επίτευξη το συντομότερο δυνατόν, για τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής δομής, που θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε για έγκριση στον λαό μας».
Μην πιστεύεται τον ε/κ Τύπο
Ο κ. Ακιντζί, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, σημείωσε ότι σε ορισμένες πτυχές που αφορούν τη διοίκηση, το περιουσιακό και τα κριτήρια του εδαφικού, επιτεύχθηκε μερική πρόοδος, τονίζοντας το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξε αναφορά σε θέματα που συζητήθηκαν πριν έρθει ο καιρός τους, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν προβλήματα στις συνομιλίες. Για τον λόγο αυτόν, ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στα κριτήρια του εδαφικού, αφού το θέμα των ονομάτων των χωριών, των ποσοστώσεων ή των χαρτών δεν τέθηκε υπό συζήτηση.


«Για να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο είναι θέμα να πηγαίνουμε βήμα-βήμα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος συνέστησε παράλληλα να μη γίνεται πιστευτό ό,τι γράφεται στον ε/κ Τύπο. Σε αυτό το πλαίσιο, φέρνοντας ως παράδειγμα χθεσινές αναφορές περί απόρριψης εκ μέρους του της ύπαρξης μιας δυνατής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο κατοχικός ηγέτης τόνισε πως «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει» και υπενθυμίζοντας το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, συμπλήρωσε: «Θα υπάρχει μια εξουσιοδότηση μέσα σε λογικά πλαίσια, δηλαδή δεν μιλούμε ούτε για ενιαίο κράτος ούτε για συνομοσπονδία».
Ενοποιήθηκαν οι έποικοι
Επιπλέον, ο κ. Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή συνάντηση σημαντική, σημείωσε ότι διανύθηκε απόσταση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης περισσότερων συναντήσεων πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Πέραν από τα εσωτερικά θέματα στα οποία, όπως είπε, υπάρχει σοβαρή πρόοδος, στα εξωτερικά ζητήματα, όπως είναι μια τετραμερής σύνοδος, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. «Αυτό μπορείτε να το θεωρήσετε ως έναν ανεπίσημο στόχο. Υπάρχει και στο μυαλό των ΗΕ. Ωστόσο, το σημαντικό είναι το τι θα κάνουμε εμείς μέχρι εκείνη την ημέρα. Εάν εμείς επιτύχουμε ικανοποιητική πραγματική πρόοδο -από αυτή την άποψη η συνάντηση ήταν πολύ αποδοτική- τότε αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει με αυτόν τον τρόπο», εξήγησε.
Αναφερθείς στο θέμα των εποίκων, ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως από το 1974 και εντεύθεν, στα κατεχόμενα υπάρχουν 41.000 άτομα που παντρεύτηκαν, εγκαταστάθηκαν, έκαναν παιδιά, ήρθαν ως σύζυγοι και έκαναν παιδιά, και με κάποιο τρόπο, όπως υποστήριξε, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ενοποιηθεί με τον τόπο. Τονίζοντας το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί ψήφισαν στο Σχέδιο Ανάν, υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υπήρξε επικριτικός στην επίδοση της υπηκοότητας του ψευδοκράτους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται πλέον.
Στήριξη ΔΗΣΥ
Τη σθεναρή στήριξή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επανέλαβε χθες ο ΔΗΣΥ, ο οποίος, σε σχετική ανακοίνωσή του, σημείωσε: «Είπαμε και θα το επαναλάβουμε. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη διαδικασία. Καλούμε την κοινωνία να θωρακίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ευχόμαστε να έχουμε μια αίσια κατάληξη. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά οφείλουμε στον λαό μας και στις τις μελλοντικές γενιές να προσπαθήσουμε μέσα από δυσκολίες να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να απαλλαχτούμε από την κατοχή και όλα όσα βιώνουμε από το 1974».
Στο πλευρό του Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ
ΕΤΟΙΜΟ να βοηθήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ιδέες και προτάσεις δήλωσε χθες και το ΑΚΕΛ, διά του Γ.Γ του κόμματος Άντρου Κυπριανού, ο οποίος ευχήθηκε να αρχίσουν καλά οι διαπραγματεύσεις και να συνεχιστούν ακόμα καλύτερα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι πάρα πολύ σημαντικό να λειτουργήσουμε μέσα στις συμφωνημένες αρχές, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», είπε. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημείωσε, ωστόσο, πως για να υπάρξει πρόοδος, θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, τόσο από τον κ. Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και από την Άγκυρα.