Ενέργεια

Τα οικονομική «οφέλη» της λύσης

...παρουσίασαν Πηλείδης και Toros
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

Επίσκεψη σε Σουηδία και Φινλανδία πραγματοποιούν αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος του Κυπριακού Επιμελητήριου Εμπορίου και Βιομηχανίας Φειδίας Πηλείδης, μαζί με τον επικεφαλής του «Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητήριου» Fikri Toros, με σκοπό την ενημέρωση των Σκανδιναβών πολιτικών αξιωματούχων για τα οικονομικά οφέλη από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων με ντόπιους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Σουηδικής Κυβέρνησης, σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενθάρρυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, με τους Πηλείδη και Toros να συμμετέχουν σε σεμινάριο με τίτλο «Η επιχειρηματική υπόθεση για την Ειρήνη στην Κύπρο», στη Σχολή Οικονομικών της Στοκχόλμης.


Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την 1 Μαΐου αφορούσε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Κυβέρνησης, το πώς μπορεί η επιχειρηματική κοινότητα να συμβάλει στη διευθέτηση της σύγκρουσης στη διαιρεμένη νήσο Κύπρο και επιπλέον πώς μπορεί μια επανενωμένη Κύπρος να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη δυναμική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά για τον ρόλο που μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να παίξει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ειρήνης και πώς η ειρηνευτική διαδικασία πλήττεται από την παρούσα οικονομική κρίση. Το συγκεκριμένο σεμινάριο είχε συντονιστή τον Torbj?rn Becker από το Stocholm School of Economics, ενώ την εισαγωγή της εκδήλωσης έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας. Το σεμινάριο προλόγισε επίσης η Mikaela Kumlin Granit, η οποία είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας και του οποίου προεδρεύει ο Torbj?rn Becker, Διευθυντής του Stockholm Institute of Transition Economics.
Το κόστος της λύσης
Περισσότερο από 25 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να είναι το κόστος της διζωνικής «επανένωσης», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ». Επικαλούμενη έρευνα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι η «διαδικασία ενοποίησης» στην Κύπρο θα διαρκέσει 10 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με το «ελληνοκυπριακό τμήμα σχεδιασμού» υπολογίζεται ότι η υποδομή και ο καθαρισμός της περιοχής των Βαρωσίων θα κοστίσει 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ και €852,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την «τουρκική Κύπρο». Περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν, σημειώνει το δημοσίευμα, για τη μετεγκατάσταση των Ε/κ και των Τ/κ στο νησί. Όσον αφορά το κόστος των αποζημιώσεων, εκτιμάται ότι αυτό θα ανέλθει στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες εργασίες κατασκευής θα κοστίσουν €600 εκατομμύρια ευρώ, με τη βελτίωση των υποβαθμισμένων περιφερειών στην «τουρκική Κύπρο» να υπολογίζεται σε €450 εκατομμύρια ευρώ.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, αν και τα πάντα φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο, έπειτα και από τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και τη συμφωνία για το άνοιγμα ακόμη δύο οδοφραγμάτων, εντούτοις, το κόστος της επίλυσης του προβλήματος εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διάφορες οικονομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν, εκ μέρους της Fiona Mullen και των οικονομολόγων Αλέξανδρου Αποστολίδη και Μουσταφά Μπεσίμ, και χρηματοδοτήθηκαν από τη Σουηδική Πρεσβεία Κύπρου, εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ σε τιμές του 2014 (μη συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού) θα ξεπεράσει τα €18 δισεκατομμύρια 20 χρόνια μετά τη λύση.