Ενέργεια

Καθησυχάζει για ΜΟΕ ο Πρόεδρος

Δεν τέθηκε εξ αρχής θέμα Αμμοχώστου για να μη χαλάσει το... μομέντουμ
Εγνωσμένου κύρους προσωπικότητα αναμένεται να διορίσει ο Γιούνκερ, με σκοπό να ελέγχει κατά πόσον οι προτάσεις των δύο πλευρών συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο

«Ουδέν μέτρον πλήττει την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στα παράπονα που εξέφρασαν διάφορα κόμματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν έχει ακόμη συζητηθεί. Σε δηλώσεις του που έκανε μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι αυτό που επιδιώκει η πλευρά μας είναι η διατήρηση του καλού κλίματος και η εστίαση σε θέματα ουσίας, που θα υποβοηθήσουν την όλη διαδικασία.


«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Επαναλαμβάνουμε ότι, για μια εξελικτική διαδικασία, όσον αφορά τα μέτρα, έχω επιδώσει τον κατάλογο των μέτρων στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, το τι ακριβώς έχουμε εισηγηθεί. Και αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να διατηρήσουμε το καλό κλίμα και να μην επικεντρωθούμε στα μέτρα οικοδόμησης, αλλά στην ουσία που θα λύσει πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα οικοδόμησης», εξήγησε. Ερωτηθείς για το κατά πόσον το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία με τυχόν αποτυχία επίτευξης αυτοδυναμίας του Ερντογάν αναμένεται να επηρεάσει τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κάτι τέτοιο θα διαφανεί τη Δευτέρα. Τέλος, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, είπε: «Έγινε ενημέρωση, απαντήθηκαν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις και θα συνεχίσει η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου μετά την πρώτη συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Ακιντζί, δηλαδή μετά τις 17 Ιουνίου».
Καλύτερος από Έρογλου
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε νέα δυναμική που δημιουργείται, αφού η πλευρά μας έχει απέναντι έναν διαπραγματευτή, τον κ. Ακιντζί, ο οποίος σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον κ. Έρογλου, μπορεί να συζητήσει τα ουσιώδη προβλήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζεται ο παράγοντας Τουρκία. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν ότι από την πλευρά μας υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Ακιντζί είναι ανοικτός να συζητήσει όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν αποδεχόταν ο κ. Έρογλου. Προς αυτήν την κατεύθυνση ελπίζει η πλευρά μας ότι θα κινηθεί και η Άγκυρα, κάτι που φαντάζει δύσκολο, αφού μόλις πρόσφατα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την Ε.Ε. ως εγγυήτρια της ειρήνης στην Κύπρο.
Ο Γιούνκερ φέρνει «δώρα»
Έγκυρες πηγές δήλωσαν επίσης στη «Σημερινή» ότι με την άφιξη του κ. Γιούνκερ στο νησί, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα εμπλοκής της Ένωσης στην όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν θα διορίσει άτομο εγνωσμένου κύρους, το οποίο θα ελέγχει τις υποβαλλόμενες προτάσεις των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να ελέγχεται αν όντως συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο.
Θέμα Αμμοχώστου-ΜΟΕ
Αναφορικά με το ζήτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου, πηγές ενημέρωσαν πως αποφεύχθηκε να συζητηθεί ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ούτως ώστε να μην υπάρξει εξ αρχής αρνητικός αντίκτυπος και προστριβές στις διαπραγματεύσεις. Για τον σκοπό αυτόν, επισήμαναν οι ίδιες πηγές, επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο να γίνει αρχή με μέτρα χαμηλής πολιτικής, ούτως ώστε να μη χαλάσει το «μομέντουμ». Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», το ζήτημα διασύνδεσης των τηλεπικοινωνιών και του ρεύματος παρουσιάζει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα υλοποίησης, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που απορρέουν από τις ασύμβατες δομές εκατέρωθεν, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ΜΟΕ να περιοριστεί σε αλληλοβοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σε συμβιβασμό καλεί ο Αβέρωφ
Στην αρχή μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας θεωρεί πως βρίσκεται το Κυπριακό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, μέσω ανακοίνωσής του, καλεί σε συμβιβασμό και διατήρηση του «θετικού πνεύματος» που οφείλει η πλευρά μας να διατηρήσει μετά και την εκλογή Ακιντζί. «Το καλό κλίμα, που παρατηρείται μετά την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, δείχνει μέχρι σήμερα να αντικατοπτρίζεται και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόοδο στην εξαγγελία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας: «Θεωρώ σωστό όλοι από κοινού και με θετικό πνεύμα να εργαστούμε, έχοντας κατά νουν τόσο τις δύσκολες προκλήσεις μιας λύσης όσο και τις προοπτικές που ένας σωστός συμβιβασμός θα διανοίξει».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Τη στήριξή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέφρασε το ΑΚΕΛ διαμέσου του Γ.Γ. του κόμματος Άντρου Κυπριανού, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε πως το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει το θετικό κλίμα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, εντούτοις, το κατά πόσον το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, θα διαφανεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι. Το ΔΗΚΟ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι τα ΜΟΕ στοχεύουν στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κάνει λόγο για τετελεσμένα που δημιουργούνται.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υπενθύμισε τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να καλλιεργούμε υπεραισιοδοξία. Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίσει το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ οποιαδήποτε λύση δεν πρέπει να αποτελεί πρωτογενές κεκτημένο. Ανησυχία εξέφρασε και ο Γ.Γ. των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, χαρακτηρίζοντας «ελλιπέστατα και καθόλου προωθημένα» τα ΜΟΕ της πλευράς μας, ενώ τέλος το ΕΥΡΩΚΟ σημείωσε ότι μας περιμένει δύσκολος δρόμος στις διαπραγματεύσεις.
Ο κατάλογος των ΜΟΕ που κατέθεσε η ελληνική πλευρά
Στο δισέλιδο έγγραφο που έδωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έφερε στη δημοσιότητα χθες το Sigmalive, αναγράφονται τα εξής ΜΟΕ που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητώντας την υλοποίησή τους.
· Επανασύνδεση ευρύτερων περιοχών της Λευκωσίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία κοινής αγοράς στη νεκρή ζώνη, πάρκου ειρήνης και βιομηχανικού πάρκου
· Επέκταση του γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου στις κατεχόμενες περιοχές
· Άνοιγμα της οδού Βικτωρίας κοντά στην Πύλη Πάφου, για τους πεζούς, ώστε η αρμενική συνοικία και η αρμενική εκκλησία να συνδεθεί με το σινεμά Pallas και την Καστελλιώτισσα, για τη διευκόλυνση διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.
· Άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων στην εντός των τειχών Λευκωσία, με ταυτόχρονη ενίσχυση τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά και χρηματοδότησή της.
· Διατήρηση των θρησκευτικών μνημείων και διευκόλυνση θρησκευτικών δραστηριοτήτων, ούτως ώστε κάθε Παρασκευή να μπορούν οι Τ/κ να προσεύχονται στο Hala soultan και κάθε Κυριακή οι Ε/κ στον Απόστολο Βαρνάβα.
·
Μείωση των στρατευμάτων και απαγκίστρωση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.
· Αποναρκοθέτηση.
· Επιστροφή της Αμμοχώστου, με πρώτο βήμα την είσοδο ειδικών για αξιολόγηση της πόλης.
· Βελτίωση της καθημερινή ζωής των εγκλωβισμένων, και συγκεκριμένα στην Καρπασία, όπου 2 νοσοκόμες θα μπορούν να παραμένουν για να προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ταυτόχρονη δημιουργία χώρου αποθήκευσης τροφίμων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.
· Άνοιγμα οδοφραγμάτων: Καϊμακλί, Κάτω Πύργος-Κόκκινα, Πυρόι-Αθηένου, Λεύκα-Απλίκι, Κάμπος και Δερύνεια.
· Επέκταση του κανονισμού της «πράσινης γραμμής» και για εμπορικά αυτοκίνητα, και άρση των εμποδίων για εμπόριο προς τα κατεχόμενα.
· Βοήθεια για εφαρμογή προγεννητικού ελέγχου και στα κατεχόμενα.
· Μετάφραση της ιστοσελίδας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και στα τουρκικά.