Ενέργεια

Στην αρένα των διαπραγματεύσεων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Ο χρόνος θα δείξει αν οι δυο ομάδες θα συνεργαστούν με σύμπνοια προς επίλυση του Κυπριακού ή θα προσκρούσουν και πάλι σε αγεφύρωτα εμπόδια

Η πρόσφατη εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα παρουσιάζεται σαν ευκαιρία για μια νέα δυναμική στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κυπριακό. Για τον σκοπό αυτόν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο εκλεκτός των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί επέλεξαν να τοποθετήσουν στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων τα άτομα αυτά που θεωρούν ως το πιο αξιόπιστο και ισχυρό διπλωματικό τους «οπλοστάσιο».
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ
Οzdil Nami: O «Εκλεκτός» της Άγκυρας
Ετών: 38
Σπουδές: Απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Τμήμαtoς Επιχειρήσεων από το Bo?azi?i University (1988). Ακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, στην Οικονομική Σχολή Berkeley (1991).
Γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά
Σταδιοδρομία: Ξεκίνησε ως σκηνοθέτης στην εταιρεία Erdil & Υιοί Λτδ και πέρασε από αρκετά πολιτικά αξιώματα. Στις βουλευτικές εκλογές του 2005 και 2009 εξελέγη με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα Ενωμένες Δυνάμεις, και μεταξύ 2008 - 2010 υπηρέτησε ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του «Προέδρου» της «ΤΔΒΚ» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Στις πρόωρες εκλογές του 2013, εξελέγη με το CTP-BG «βουλευτής» Λευκωσίας και την 1η Σεπτεμβρίου του ιδίου χρόνου διορίστηκε ως «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους.
Πολιτικές θέσεις: Υπέρμαχος της κατασκευής αγωγού μέσω Τουρκίας και της τουρκοϊσραηλινής επαναπροσέγγισης. Διάφοροι Τουρκοκύπριοι αναλυτές τον αναφέρουν ως «εκλεκτό» της Άγκυρας, τον οποίο επέλεξε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.
Erhan Er?in: το δεξί χέρι του Ναμί
Σπουδές: Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Λεύκας» (1998 και απέκτησε το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Είναι κάτοχος διδακτορικού στην Πολιτική της ΕΕ και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά (2008). Μεταξύ 2000-2004, εργάστηκε ως ανώτερος ειδικός σε θέματα της ΕΕ στο Ίδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης (IKV), που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και ειδικεύεται στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Σταδιοδρομία: Εργάστηκε ως επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συντονισμού του «Πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους, ενώ εκτελούσε καθήκοντα συμβούλου στην κατοχική κυβέρνηση. Διετέλεσε μέλος της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού (2008-2010) και πρόσφατα διορίστηκε από τον κ. Ακιντζί ως «υφυπουργός του υπουργείου εξωτερικών».
Πολιτικές θέσεις: Ασκεί έντονη κριτική στην ΕΕ για την εμπλοκή της στο Κυπριακό, ενώ ειδικεύεται σε θέματα προστασίας του καταναλωτή, αλιείας, ενέργειας και των μεταφορών, φορολογίας, της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης και των πληροφοριών.
Serta? G?ven: O 3ος Γραμματέας
Σπουδές: Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα (2004) των ΗΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σταδιοδρομία: Από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2009 υπήρξε υπάλληλος στο «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων, ενώ στη συνέχεια πήρε προαγωγή ως «γραμματέας». Με την «εκλογή» του κ. Ακιντζί, ανέλαβε χρέη τρίτου γραμματέα των διαπραγματεύσεων.
Γλώσσες: Αγγλικά, Τουρκικά
Πολιτικές θέσεις: Στηρίζει τον αγωγό μέσω Τουρκίας, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πορεία του κουρδικού ζητήματος.
Αγαπημένη φράση: «Για κάθε νοήμονα ον, δεν υπάρχει συναίσθημα πιο σημαντικό από την ελπίδα», του Ρόμπερτ Άντονι Σαλβατόρε.
Burcu Bar??: Ο «εκπρόσωπος» Τύπου
Ετών: 58
Σπουδές: Φοίτησε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σμύρνη.
Γλώσσες: Αγγλικά, Τουρκικά
Σταδιοδρομία: Ηγετικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και ένας από τους ιδρυτές του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, που ίδρυσε ο ίδιος ο Ακιντζί. Είναι συγγραφέας, ασχολείται με καλλιτεχνικά θέματα και εξέδωσε ποιητική συλλογή με το όνομα «Αφροδίτη». Διορίστηκε από τον Μουσταφά Ακιντζί ως «εκπρόσωπος» Τύπου.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Ανδρέας Μαυρογιάννης
: Ο έμπειρος
Ετών: 59
Σπουδές: Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τα Νομικά στο Παρίσι, με Διδακτορικό στην Πολιτική Κοινωνιολογία (Universite de Paris Χ - Nanterre). Κατέχει επίσης Δίπλωμα της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (1984).
Σταδιοδρομία: Πολύχρονη διπλωματική καριέρα σε πρεσβείες του εξωτερικού. Μεταξύ 2003 και 2008 διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ παράλληλα εκτελούσε χρέη Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη. Την 1η Μαρτίου 2013 ανέλαβε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε ως Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στις Δικοινοτικές Διαπραγματεύσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Διατηρεί χαμηλό προφίλ, ωστόσο είναι αρκετά κινητικός στα διεθνή φόρα με σημαντικές επαφές, λόγω της πλούσιας επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.
Πολύβιος Πολυβίου: O Λέκτορας
Σπουδές: Ακολούθησε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης 1968-1972, όπου και του απονεμήθηκε το βραβείο Martin Wronker στον νόμο για την καλύτερη απόδοση της χρονιάς. Υπήρξε συνεργάτης στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Princeton και Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά
Σταδιοδρομία: Διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος σε πολλές εταιρείες και εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορα δικαστικά σώματα της ΕΕ. Έχει ασχοληθεί με νομικά ζητήματα σε θέματα ενέργειας και πετρελαίου, και είναι συγγραφέας ορισμένων βιβλίων, κυρίως νομικού περιεχομένου.
Αλέκος Μαρκίδης: Ο συντονιστής
Ετών: 68
Σπουδές: Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών
Σταδιοδρομία: Διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ 1995 και 2003. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Συναγερμού (1980-1993) και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κυπριακού από το 1995 μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ (2003). Το 2014 ανέλαβε χρέη συντονιστή της ομάδας, η οποία θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο για νομικές πτυχές του Κυπριακού.
Πολιτικές Θέσεις: Στήριξε με σθένος το σχέδιο ΑΝΑΝ το 2004
Χρίστος Τριανταφυλλίδης: Ο σύμβουλος
Ετών: 59
Σπουδές: Απόφοιτος της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, με νομικές σπουδές στην Οξφόρδη και το Λονδίνο
Σταδιοδρομία: Διετέλεσε ΓΓ. του ΑΠΟΕΛ και μέλος του Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου της ΟΥΕΦΑ. Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και επίτιμος Πρόξενος του Λουξεμβούργου στην Κύπρο. Συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα και παρέχει νομική γνωμάτευση για τις επιτροπές Διακυβέρνησης και Εδαφικού.