Ενέργεια

Οραματίζεται αγωγό προς Τουρκία

Αυτοδύναμα συνιστώντα κράτη με κεντρική κυβέρνηση θέλει ο Μουσταφά Ακιντζί
Και επίσημα το ΑΚΕΛ στηρίζει, «χωρίς τάσεις ρεβανσισμού, την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, για όσο το δυνατόν συντομότερη λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ»

Την επιθυμία του για δημιουργία κεντρικής κυβέρνησης, που θα απορρέει από δυο αυτοδύναμα συνιστώντα κράτη, επανέλαβε ο εκλεκτός της τουρκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί. Συγκεκριμένα, ο κ. Ακιντζί, σε συνέντευξη που έδωσε την περ. Παρασκευή στο Associated Press, τόνισε πως οι παράμετροι της λύσης είναι γνωστές, σημειώνοντας: «Μιλάμε για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Μιλάμε για δύο συνιστώντα κράτη, που θα έχουν την εξουσία για τον εαυτό τους και μια κεντρική κυβέρνηση».


Ο κατοχικός ηγέτης μίλησε επιπλέον για δυο παράγοντες, οι οποίοι, όπως είπε, δεν υπήρχαν το 2004, και που μπορούν να «πυροδοτήσουν» μια λύση. Ο πρώτος, είπε, είναι η οικονομική κρίση, η οποία έκανε την ελληνική πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι η ένταξη στην Ε.Ε. δεν έλυσε τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου, και δεν επέτρεψε στους Ελληνοκυπρίους να υπαγορεύσουν ή να επιβάλουν μια λύση στη σύγκρουση με τους Τουρκοκυπρίους. Επιπλέον, ο δεύτερος «πυροκροτητής», είπε ο Ακιντζί, είναι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ανοικτά της Κύπρου.
Οι οραματισμοί Ακιντζί
Όπως δήλωσε ο κ. Ακιντζί, η ανακάλυψη αυτή έχει οδηγήσει ορισμένους κύκλους να συνειδητοποιήσουν ότι αντί το φυσικό αέριο να αποτελεί μια πηγή έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την Τουρκία, θα ήταν φρονιμότερο, η Κύπρος να λύσει το πρόβλημα και να μετατρέψει το φυσικό της αέριο σε «ένα περιουσιακό στοιχείο για τη λύση». Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως εάν επιτευχθεί μια ειρηνική συμφωνία, οραματίζεται να συνδυάσει τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου και να τα διοχετεύσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας «αντί να προσπαθούμε να φανταστούμε πολύ πιο δαπανηρές λύσεις», πρόσθεσε. Αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κατά της εναλλακτικής επιλογής, που είναι η κατασκευή του αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (EastMed pipeline), o κ. Ακιντζί είπε ότι το όραμά του αυτό θα απαιτούσε επίσης τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ.
Κατέθεσε αιτήματα στον Μπαν Κι Μουν
Συγκεκριμένα αιτήματα επέδωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Μουσταφά Ακιντζί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζητώντας επιπλέον από την Υπηρεσία Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τις Νάρκες (UNMAS) να βοηθήσει στο ζήτημα του καθαρισμού των ναρκοπεδίων στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του που έκανε μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως ενημέρωσε τον «ενθουσιασμένο», όπως είπε, Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη δέσμευση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. καθώς και την ετοιμότητα τού ιδίου να συμβάλει ουσιαστικά στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού «στη βάση της ισότητας».


Τέλος, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό στην πολιτική ισότητα των πλευρών. «Το ταξίδι μας για μια λύση, για διαρκή ειρήνη θα συνεχιστεί από αύριο», κατέληξε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος σήμερα θα παραστεί σε θεατρική παράσταση στη Λεμεσό μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επί του θέματος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως ανάλογα πολιτιστικά γεγονότα θα πραγματοποιηθούν και στα κατεχόμενα στο προσεχές μέλλον.
Η διακήρυξη ΑΚΕΛ
Τη στήριξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με αμοιβαίο συμβιβασμό, ενέκρινε το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με διακήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, η συμπλέουσα πλέον αντιπολίτευση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ΑΚΕΛ, χωρίς σύνδρομα αυτοδικαίωσης και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ρεβανσιστικές διαθέσεις, θα στηρίξει με υπευθυνότητα τη διαπραγματευτική διαδικασία, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση του Κυπριακού», ενώ επιπλέον σημειώνεται ότι: «Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή ροή εποίκων στο νησί, η όσο το δυνατόν πιο σύντομη λύση του Κυπριακού άπτεται πλέον της ίδιας της ύπαρξης και συνέχισης της ταυτότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
ΔΔΟ και θυσία των Κοντεμενιωτών
Άοκνες προσπάθειες για έντιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού θα καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος. Σε επιμνημόσυνο λόγο που έγινε στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων και πεσόντων του Κοντεμένου, τον οποίο ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Κερύνειας Ανδρέας Λουκά, ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την αρετή και τόλμη που διαθέτει ο λαός μας προς ανάκτηση της ελευθερίας του στη βάση μιας λύσης που θα εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και του Κοινού Ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014.


«Στόχος μας δεν είναι μια ακόμα ατέρμων και άγονη διαδικασία, αλλά η ορθή επίλυση του εθνικού μας θέματος, με λύση, η οποία να σέβεται την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκού κράτους, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, κάτω από συνθήκες ασφάλειας», επεσήμανε o κ. Χάσικος. «Μόνον έτσι θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων του Κοντεμένου και όλων των ηρώων της μαρτυρικής μας πατρίδας», κατέληξε.