Αναλύσεις

ΝΣΔΕ: Ας μιλήσουμε για ψευδαισθήσεις…

Ψευδαίσθηση είναι μια εσφαλμένη αντίληψη, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν οφείλεται σε εξωτερικό ερέθισμα? μια αντίληψη που μοιάζει με όνειρο (ή εφιάλτη) και εκδηλώνεται, ενώ το άτομο είναι σε εγρήγορση. Μπορεί να είναι οπτική (ειδ. σε κάποιες νόσους ή στερητικά σύνδρομα), ακουστική (ειδ. σε ψυχώσεις), απτική, γευστική ή οσφρητική. Τυπικά, οι ασθενείς εμφανίζονται σε σύγχυση και εκνευρισμένοι. Δεν μπορούν να διακρίνουν το πραγματικό από το φανταστικό. Ας μιλήσουμε για ψευδαισθήσεις λοιπόν....
· Ψευδαίσθηση είναι για όλα τα κακά της κυπριακής εκπαίδευσης να φταίνε οι εκπαιδευτικοί, αλλά ποτέ το Υπουργείο και η πολιτική του ή τα Πανεπιστήμια.
· Ψευδαίσθηση είναι όταν τα Μέσα προβάλλουν μόνο την κυβερνητική πλευρά, αγνοώντας το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και τα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, που είναι και οι άμεσα επηρεαζόμενοι.
· Ψευδαίσθηση είναι ο εργοδότης - Υπουργείο, εδώ και δύο χρόνια να έχει οδηγήσει ένα τεράστιο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού σε απόγνωση, αποδομώντας την επάρκεια και το κύρος του, αλλά να αναμένει πως αυτό το δυναμικό θα έχει αποδοτικότητα ή σεβασμό από τους γονείς και την κοινωνία.
· Ψευδαίσθηση είναι πως το ΝΣΔΕ θα αμβλύνει με τρόπο μαγικό τους διογκωμένους καταλόγους.
· Ψευδαίσθηση είναι να εκσυγχρονίζεις τους καταλόγους για να δημιουργήσεις νέους καταλόγους διορισμών, ενώ οι πιθανότητες διορισμού λόγω αφυπηρετήσεων είναι ελάχιστες.
· Ψευδαίσθηση είναι να «εκσυγχρονίζεται» το σύστημα διορισμών, χωρίς να γίνεται έλεγχος των Πανεπιστημίων και χωρίς να γίνεται ρύθμιση της προσφοράς και της ζήτησης στις ανάγκες για εκπαιδευτικούς.
· Ψευδαίσθηση είναι να πιστεύει κάποιος πως η μοριοδότηση του σχεδίου δίνει προβάδισμα σε κάποιον που έχει υπηρεσία, ενώ η εξέταση είναι ο καταλυτικός παράγοντας επιλογής.
· Ψευδαίσθηση είναι πως με ελάχιστους διορισμούς, θα σπουδάζουν εκπαιδευτικοί οι καλύτεροι μαθητές.
· Ψευδαίσθηση είναι πως το σχέδιο διορισμών ως διά μαγείας θα αλλάξει την εκπαίδευση του τόπου, ενώ τα κονδύλια, η στήριξη, η υλικοτεχνική υποδομή, η στελέχωση προσεγγίζονται με «μνημονιακές πολιτικές».
· Ψευδαίσθηση είναι η εξαγγελία πρόσληψης νέων, αλλά το όριο αφυπηρέτησης να έχει αυξηθεί.
· Ψευδαίσθηση είναι να θεωρούνται «σχετικά νέοι» οι εκπαιδευτικοί που μόλις έχουν μπει στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους.
· Ψευδαίσθηση είναι πως με μια ποσοτική εξέταση, μπορούν να εντοπιστούν οι ικανοί ποιοτικά εκπαιδευτικοί.
· Ψευδαίσθηση είναι πως σε ένα κλυδωνιζόμενο κράτος, με τα σκάνδαλα να μονοπωλούν την καθημερινότητά μας, αναμένεται πως θα γίνουν αξιοκρατικές και αδιάβλητες εξετάσεις.
· Ψευδαίσθηση είναι να παρουσιάζεται το ΝΣΔΕ ως αποτέλεσμα μελέτης, ενώ έχει αλλάξει πολλάκις τόσο στο περιεχόμενο εφαρμογής όσο και στο θέμα της κατανομής της μοριοδότησης, δείγμα προχειρότητας και ερασιτεχνισμού.
· Ψευδαίσθηση είναι, η επίκληση της νομικής υπηρεσίας ως απέλπιδα προσπάθεια απόδοσης νομικής σοβαρότητας στο ΝΣΔΕ, ενώ η ίδια έχει αυτοαναιρεθεί στο ανώτατο επίπεδο, με τον πόλεμο να μαίνεται εδώ και μήνες στην κορυφή της νομικής πυραμίδας του τόπου.
· Ψευδαίσθηση είναι η νομική στήριξη του ΝΣΔΕ να έχει αυτοαναιρεθεί επανειλημμένως σε λιγότερο από εφτά μήνες και κάτι που παρουσιαζόταν ως πολιτικά απαγορευτικό πλέον να είναι ο κύριος παράγοντας εφαρμογής στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε.
· Ψευδαίσθηση είναι η Επίσημη Πλευρά να θεωρεί ως «υπέρβαση» τη μονιμοποίηση ατόμων που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν, επειδή οι εκπαιδευτικές ανάγκες το προστάζουν.
· Ψευδαίσθηση είναι να σου πουλούν την υποχρέωση ως εξυπηρέτηση και να αναμένουν πως θα πεις και ευχαριστώ.
· Ψευδαίσθηση είναι η Επίσημη Πλευρά να «δεσμεύεται» και να αναμένει πως αυτό δεν θα προκαλέσει καχυποψία και ανησυχία.
· Ψευδαίσθηση είναι να αναφέρει η Επίσημη Πλευρά πως ο «διάλογος» συνεχίζεται, ενώ έχει δοθεί εκβιαστικό τελεσίγραφο της πρότασης και το σχέδιο ήδη βρίσκεται στη Βουλή.
· Ψευδαίσθηση είναι να αποδέχεται ο Πολιτικός Ηγέτης του Υπουργείου Παιδείας πως θέλει να εξαιρέσει τους μη μόνιμους εκπαιδευτικούς με υπηρεσία, αλλά να μην κάνει τίποτα για να το πετύχει.
Δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, να γίνονται μεταρρυθμίσεις χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, με διαδικασίες εξπρές, χωρίς κοινωνικό διάλογο και με εκβιαστικά διλήμματα, ενώ τα κίνητρα είναι προφανές πως είναι άλλα... Αυτό είναι ένα δείγμα των ψευδαισθήσεων που βιώνουμε στην προσπάθεια για «εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμών», που εμφανίζεται η αλλαγή εκείνη που θα «σώσει» την εκπαίδευση. Αναμένοντας με αγωνία, λοιπόν, το τέλος των ψευδαισθήσεων και προσδοκώντας έστω και την υστάτη στην ειλικρίνεια των προθέσεων και των πράξεων... μέσα από πραγματικό διάλογο και επίγνωση της πραγματικότητας...
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Συμβ. Εκπαιδευτικός