Αναλύσεις

Ο εποικισμός δεν είναι έγκλημα πολέμου!

Αγωγό μέσω Τουρκίας για... εξαγορά της λύσης βλέπει ο σερ Ντ. Χάνεϊ
Με άκρως τουρκόφιλες θέσεις εμφανίστηκε ο Βρετανός Λόρδος σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Κυπριακό

Σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης, 8 Ιουλίου 2015, σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ μίλησε με θέμα τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Με αλαζονικό ύφος όσο ποτέ.
Ξεκίνησε δηλώνοντας ελαφρά αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις και ότι τα θέματα για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, συνταγματικό, εδαφικό, περιουσιακό και ασφάλεια είναι περίπλοκα και δύσκολα, για τα οποία χρειάζονται συμβιβασμοί. Γι’ αυτό πρέπει να ξεπεραστούν όλες αυτές οι δυσκολίες και όλες οι πλευρές πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος και όχι όπως το 2004, που δεν έγινε προετοιμασία, επισήμανε.
Εκμετάλλευση της οικονομικής δυσπραγίας
Έχουμε, είπε, αυτήν τη φορά τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εξελέγη «πρόεδρος» των Τουρκοκυπρίων, που θέλει λύση και θέλει να δει τους Τουρκοκυπρίους να παίρνουν τη θέση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τον κ. Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος δούλεψε για το Σχέδιο Ανάν, αλλά απέτυχε, δυστυχώς, το 2004. Σήμερα, για πρώτη φορά έχουμε ηγεσίες συμμαχίας.
Η οικονομική κατάσταση δεν είναι όπως το 2004, τότε υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, σήμερα, καθώς η Κύπρος προσπαθεί να βγει από την οικονομική κρίση και το κούρεμα, σίγουρα είναι προς το συμφέρον της η συνεργασία με τη δυναμική αγορά της Ευρώπης, ονομαστικώς την Τουρκία, μετά τη λύση.
Αγωγός μέσω Τουρκίας και μόνο
Υπερτόνισε ότι πρέπει να δούμε τα οικονομικά οφέλη και να ξεχάσουμε το παρελθόν, τις παλαιές ιστορίες (δηλαδή την εισβολή και κατοχή και τις συνέπειές της), αναφέρθηκε στον θαλάσσιο πλούτο στην κυπριακή ΑΟΖ, για να υποστηρίξει έντονα ότι ο αγωγός πρέπει να περάσει μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, γιατί θα είναι η καλύτερη επιλογή. Όλες οι άλλες επιλογές, πρόσθεσε, θα είναι πολύ πιο ακριβές και δεν θα αποδίδουν στους Κυπρίους όσα κέρδη θα έχουν με τον αγωγό μέσω Τουρκίας, αποκλείοντας τη συνεργασία Κύπρου/Ισραήλ/Αιγύπτου/Λιβάνου. Για το Ισραήλ, μάλιστα, είπε ότι, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και τους γείτονές του, δεν είναι σύμμαχος στον οποίο πρέπει να προσβλέπουμε.
«Good luck to you»!
Ο λόρδος Χάνεϊ, σε παρατήρηση ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία διαχωρίζει τον λαό και καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων, μας είπε να ξεχάσουμε τα ανθρώπινά μας δικαιώματα, γιατί, αν επιμένουμε όπως κάναμε τόσα χρόνια, το Κυπριακό θα μείνει εκεί που είναι και δεν θα υπάρξει λύση - αν είναι αυτό που θέλετε, είπε χαρακτηριστικά, «good luck to you» (καλή σας τύχη)!
Όταν ακούω τη λέξη «ζήτημα αρχών», είναι σαν να μη θέλει ένας διαπραγμάτευση, σημείωσε, και μας κάλεσε να δούμε το θέμα από οικονομικής πλευράς.
Μη μιλάτε για «έγκλημα πολέμου»
Όταν νεαρή Ελληνοκύπρια υποστήριξε τον επαναπατρισμό των εποίκων, η αντίδραση του λόρδου Χάνεϊ ήταν πως μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. οι Τούρκοι θα είναι, εν πάση περιπτώσει, ελεύθεροι να έρχονται στην Κύπρο, εφόσον τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Προκληθείς για τη στάση του και ότι η Τουρκία ξεκίνησε τον εποικισμό επί σχεδίου μετά την τουρκική εισβολή, και ότι αυτό αποτελεί «έγκλημα πολέμου» για δημογραφική αλλοίωση και για να γεμίσει το κενό που άφησαν οι εκδιωχθέντες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, ενοχλημένος μάς κάλεσε να μη μιλάμε για «έγκλημα πολέμου», να μη χρησιμοποιούμε τέτοιους όρους...
Εξήρε, παράλληλα, τις υπηρεσίες του κ. Έιντε, ότι σήμερα η λύση βρίσκεται στα χέρια των ιδίων των Κυπρίων, και ότι οι δύο λεγόμενες μητέρες πατρίδες έχουν η καθεμιά τα δικά της προβλήματα, πράγμα που ίσως να είναι μια ευκαιρία, και ότι ο ΟΗΕ θα υποστηρίξει ό,τι συμφωνηθεί με τους Κυπρίους.
«Εδώ μιλάμε για την Κύπρο, όχι για την Τουρκία»
Στη συγκέντρωση υπήρξε και μια ευχάριστη έκπληξη. Ήλθε και το ζευγάρι Koray, των Τουρκοκυπρίων που ύψωσαν την κυπριακή σημαία στα κατεχόμενα. Ο κ. Koray μίλησε εναντίον της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είπε ότι η Τουρκία γέμισε τα κατεχόμενα με τεμένη και ρώτησε γιατί η Τουρκία δεν την εφαρμόζει στις δικές της μειονότητες τη ΔΔΟ παρά μόνον την απαιτεί στην Κύπρο. Η απάντηση Χάνεϊ: «Εδώ μιλάμε για την Κύπρο, όχι για την Τουρκία». (Πάντως, ήταν η πρώτη φορά που παρευρέθησαν και μωρά σε ομιλία σε αίθουσα της Βουλής! Το ζεύγος ήλθε με τα δύο του παιδάκια και το καροτσάκι τους).
Ούτε... μύγα για Τουρκία, λύση με «εξαγορά» των Ε/κ
Σε ανακεφαλαίωση, ο λόρδος Χάνεϊ είπε ότι η λύση θα έλθει όταν ξεχάσουμε το παρελθόν και δώσουμε περισσότερη έμφαση στον οικονομικό παράγοντα. Εξάλλου, επισήμανε, αμφότερες οι πλευρές πέρασαν δύσκολες οικονομικές στιγμές, που πρέπει να δουν το συμφέρον τους. Το 2004 οι Ελληνοκύπριοι έλεγαν «εμείς καλά την έχουμε, θα μπούμε στην Ε.Ε. και στο ευρώ, δεν έχουμε πρόβλημα», σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Να ξεχάσουμε θέματα αρχών και ανθρώπινα δικαιώματα, να συνεργαστούμε με την Τουρκία για τον αγωγό, ενώ σε όλα τα σημεία για τον ρόλο της Τουρκίας επιμελώς αρνείτο να απαντήσει και αντιμετώπιζε το Κυπριακό αποκλειστικά ως ένα ενδοκοινοτικό πρόβλημα. Ένας από εκείνους που του τόνισαν τον ρόλο του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα, ήταν και ο Δήμαρχος Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου, όταν του έφερε ως πρόσφατο παράδειγμα τη φωτιά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όταν ο τουρκικός στρατός δεν επέτρεψε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο λόρδος Χάνεϊ μπορεί να επικαλείται ότι εκφράζει τη γνώμη του ως ένας «outsider», όμως λίγοι αμφιβάλλουν ότι εκφράζει με ειλικρίνεια την πραγματική γραμμή του Φόρεϊν ́Οφις.
Φανούλα Αργυρού
Λονδίνο