Ενέργεια

Ενεργειακά προβλήματα στο Ισραήλ

Να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας όπως την Ελλάδα, τονίζει ο Νετανιάχου
Η καθυστέρηση των ενεργειακών σχεδιασμών του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την ελληνική κρίση, επηρεάζει αναπόφευκτα και την Κύπρο
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ Πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να εξευρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες της ισραηλινής οικονομίας και την ανάγκη να εξασφαλιστούν πρόσθετες επενδύσεις

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στο Ισραήλ αναφορικά με τα σχέδια ανάπτυξης των υδρογονανθράκων στη χώρα, με την αντιπολίτευση να ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ συσπειρώνεται, προκειμένου να διασώσει το προβληματικό σχέδιο γι' ανάπτυξη των οικοπέδων φυσικού αερίου ύψους $6,5 δις, επί των οποίων στηρίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μαζί με μακροπρόθεσμες συμβάσεις εξαγωγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη γειτονική Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Σύμφωνα με το άρθρο, βουλευτές τις Αριστεράς και διαδηλωτές προσπαθούν να μεταπείσουν την κυβέρνηση σχετικά με το πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφτηκε με τις εταιρείες ενέργειας, που είχε ως στόχο να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της αντιμονοπωλιακής αρχής, αλλά την οποία οι επικριτές υποστήριξαν ότι δίνει την αίσθηση της ευνοιοκρατίας, γεγονός που προκάλεσε σφοδρό κύμα διαδηλώσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, περίπου 500 διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδήλωση στην πλατεία Χαμπιμά του Τελ Αβίβ, φωνάζοντας: «Το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους», και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Είναι μια ληστεία», απεικονίζοντας τους υπουργούς σαν πειρατές. Όπως αναφέρει το άρθρο, η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, η οποία κατέχει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, βρίσκεται σε θέση άμυνας, αφού έκανε μια παρασκηνιακή συμφωνία, που θα επιτρέψει στο Λεβιάθαν να προχωρήσει με τις εταιρείες Noble και Delek, η οποία ανήκει στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Γιτζάκ Τσιούβα.


«Είναι πολύ κρίμα που δεν υπάρχει αποφασιστικός συντονισμός μεταξύ των μεγιστάνων και της κυβέρνησης», σημείωσε η βουλευτής του κεντροαριστερού κόμματος Σιωνιστική Ένωση Σέλι Γιακίμοβιτς, σε μια πρόσφατη συνάντηση.
Ισορροπία επενδύσεων-ανταγωνισμού
Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι η προτίμηση του Ισραήλ από τους ξένους επενδυτές βρίσκεται σε κίνδυνο, και η χώρα δεν πρέπει να υποκύψει στον «λαϊκισμό», ή τον κίνδυνο πτώχευσης όπως η γειτονική Ελλάδα. «Εμείς δεν θα υποταχθούμε στον λαϊκισμό. Αυτό το αέριο πρέπει να αντληθεί», δήλωσε ο Νετανιάχου την Κυριακή. «Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των αναγκών της ισραηλινής οικονομίας και την ανάγκη να εξασφαλιστούν τόσο οι πρόσθετες επενδύσεις όσο και ο ανταγωνισμός».


Οι «FT» αναφέρουν, επίσης, ότι ο Νετανιάχου και οι εταιρείες φυσικού αερίου έχουν προειδοποιήσει ότι, αν οι επενδυτές του Λεβιάθαν πιεστούν για περισσότερες παραχωρήσεις, εκτιμάται ότι τα 22tn κυβικά πόδια των αποθεμάτων θα μπορούσαν να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα. «Εάν η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τη ρύθμιση αυτή στο εγγύς μέλλον, τότε οι πολίτες του Ισραήλ δεν θα απολαμβάνουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από την ανάπτυξη των υπεράκτιων πόρων φυσικού αερίου», προσέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delek Drilling Γιόσι Άμπου.
Παράλληλα, καλά ενημερωμένες πηγές επί των ενεργειακών θεμάτων επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση των ενεργειακών σχεδιασμών του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την ελληνική κρίση, επηρεάζουν αναπόφευκτα και την Κύπρο και τους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.