Ενέργεια

Νέα Υόρκη αναγγέλλει ο Έιντε

Πιθανή η κοινή συνάντηση Γιούνκερ με Αναστασιάδη-Ακιντζί στην Κύπρο
Μετακινήθηκαν από την παραδοσιακή στάση υπεράσπισης των ιστορικά οχυρωμένων θέσεων οι δυο ηγέτες και δημιουργούν εταιρική σχέση, διαμηνύει ο Έιντε
«Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ των συνομιλιών ανήκει στα ΗΕ και θα συνεχίσει να ανήκει στα ΗΕ», τόνισε ο Ακιντζί

Τα θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, το περιουσιακό, τα κριτήρια του εδαφικού, θέματα ΕΕ, καθώς και οικονομικά ζητήματα συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ειδικού αντιπροσώπου Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως μέρος των συνομιλιών θα μεταφερθεί τώρα στη Νέα Υόρκη, θέση που υιοθετούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οι Τούρκοι.
Αναβάθμιση ρόλου Ε.Ε.
Επιστρέφοντας από τις συνομιλίες, ο ΠτΔ έκανε λόγο γι' αναβάθμιση του ρόλου που ενδέχεται να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην προσπάθειας εξεύρεσης ομόσπονδης λύσης του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα διασύνδεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης και της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε, «γιατί να σας εκπλήσσει; Αυτό το οποίο επιδιώκεται είναι η διασφάλιση, μέσα από τους κανόνες της Ε.Ε., αυτού που έχει συμφωνηθεί: της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάτι που αποκλείει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου», και πρόσθεσε, «αντίθετα, όπως έχει επισημανθεί, εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η Ε.Ε. να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί.


Παραδείγματος χάρη, πολιτική ισότητα είναι κάτι που υπάρχει σε όλα τα ομοσπονδιακά καθεστώτα. Απ' εκεί και πέρα, υπάρχει η δικοινοτικότητα, και, χωρίς να αφαιρούμε δικαιώματα από τους πολίτες, προσπαθούμε να δούμε πώς είναι δυνατόν -διασφαλίζοντας τις τέσσερεις ελευθερίες (ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη διακίνηση και ούτω καθεξής), ή και ρυθμίζοντας τα περιουσιακά θέματα- να μην επηρεάζεται όχι μόνο η τουρκοκυπριακή, αλλά και η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία από ‘μόλυνση’ ενδεχομένως ή αλλοίωση, αν θέλετε, της πληθυσμιακής αναλογίας, ώστε να ανατραπούν οι πλειοψηφίες που θα πρέπει να υπάρχουν στην κοινοτική βάση».
Σχέση εταίρων
Για την ανάγκη εξεύρεσης μιας οικονομικά βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό εντός του σημερινού παγκόσμιου οικονομικού κλίματος, μίλησε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε. «Είχαμε την πιο έντονη περίοδο διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, με ουσιαστικές, καθημερινές συναντήσεις», δήλωσε ο Νορβηγός διπλωμάτης, μετά το πέρας της έκτης συνάντησης των δυο ηγετών.


Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μοιράστηκε γι' ακόμα μια φορά τις προσωπικές του εκτιμήσεις για τη διαδικασία των συνομιλιών, τονίζοντας: «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η δυναμική ενέργεια και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχουν αρχίσει να αποδίδουν πραγματικά οφέλη», προσθέτοντας: «Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους ηγέτες, γιατί μετακινήθηκαν από την παραδοσιακή θέση της υπεράσπισης των ιστορικά οχυρωμένων θέσεων και τώρα κινούνται σε μια μορφή εταιρικής σχέσης, όπου τα προβλήματα υπάρχουν για να λύνονται».
Αλλαγή ταχύτητας
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε, επίσης, ότι τη μεθεπόμενη βδομάδα θα συναντηθεί με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τους ενημερώσει για τη διαπραγματευτική διαδικασία. «Είναι πραγματικά εξαιρετικό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στέκεται με ομοψυχία και στηρίζει μια λύση στην Κύπρο. Αυτό είναι κάτι που περιμένω να επιβεβαιωθεί με σαφήνεια όταν συναντηθούμε με το Συμβούλιο, και το λέω αυτό με βάση τις τρέχουσες συζητήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου».


Αναφερθείς στην επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών, ο Νορβηγός διπλωμάτης επεσήμανε πως θα συνεχιστούν οι προετοιμασίες, αλλά ίσως σε ένα διαφορετικό επίπεδο έντασης, αφού μέρος της εργασίας θα πρέπει τώρα να μετακινηθεί στη Νέα Υόρκη. «Αυτή η διαδικασία είναι σίγουρα σε καλό δρόμο και προχωρεί με μιαν αρκετά εντυπωσιακή ταχύτητα, και αυτό οφείλεται στους δύο ηγέτες», είπε.
«Ευρωπαϊκή» λύση
Ο κ. Έιντε σημείωσε, παράλληλα, πως οι δυο ηγέτες αναγνωρίζουν τη σημασία ενσωμάτωσης των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνολική διευθέτηση, με τρόπο που θα γίνεται σεβαστός ο διζωνικός και δικοινοτικός χαρακτήρας της λύσης. «Η ομάδα εργασίας για θέματα ΕΕ είχε την πρώτη της συνάντηση αυτήν τη βδομάδα. Οι ηγέτες καλωσόρισαν τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης και να προετοιμαστεί για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλο το νησί. Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία, για να υπογραμμίσει περαιτέρω την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.
«Διαδικασία επίλυσης, μόνο υπό τον ΟΗΕ»
Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ξεκαθάρισε πως η διαδικασία των συνομιλιών είναι και θα παραμείνει υπό την επίβλεψη των ΗΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ε.Ε. είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην όλη διαδικασία. «Επιθυμούμε οι διαπραγματεύσεις να παραμείνουν υπό την επίβλεψη των ΗΕ και να συνεχίσουν μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Η Ε.Ε. επιδεικνύει ένα αυξημένο ενδιαφέρον και αυτό μας ικανοποιεί. Τονίζω, ωστόσο, ότι η διαδικασία των συνομιλιών ανήκει στα ΗΕ και θα συνεχίσει να ανήκει στα ΗΕ. Η Ε.Ε. σίγουρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη διαδικασία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ακιντζί. Ο κατοχικός ηγέτης σημείωσε, επίσης, ότι οι τεχνικές επιτροπές συνεχίζουν την εργασία που τους ανατέθηκε σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ και όταν αυτή ολοκληρωθεί, τα ΜΟΕ θα τεθούν σε εφαρμογή.
Επίσκεψη Γιούνκερ
Όσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εκεί πραγματοποίησε χρήσιμες επαφές, κατά τις οποίες επεσήμανε τη σημασία της προετοιμασίας των Τ/κ για την Ε.Ε., αφού, όπως είπε, η τ/κ κοινότητα θα καταστεί μέρος της Ε.Ε. στο μέλλον. Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του Πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο, θα συναντηθεί μαζί του, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Το κόστος της λύσης
Τέλος, όσον αφορά την οικονομική πτυχή του Κυπριακού που προωθείται, ο κατοχικός ηγέτης τη χαρακτήρισε ως «καλή», σημειώνοντας παράλληλα ότι η όποια λύση θα έχει κόστος. «Το κόστος της διαίρεσης είναι πιο μεγάλο παρά το κόστος της λύσης και θα υπάρξει ανάγκη για βοήθεια από διεθνείς παράγοντες», κατέληξε στις δηλώσεις του.
Χαλά το «μομέντουμ» η TMT
Χάσιμο χρόνου χαρακτήρισε την εν εξελίξει διαδικασία των συνομιλιών ο πρόεδρος του «συνδέσμου ηρώων ΤΜΤ Κύπρου» Τζελάλ Μπαγιάρ. Σύμφωνα με τ/κ πηγές, ο Μπαγιάρ δήλωσε ότι οι Ε/κ και οι Έλληνες που σφετερίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να την εγκαταλείψουν. Συγκεκριμένα, με γραπτή του δήλωση, κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι παίζει με τον χρόνο, επιδιώκοντας μέσω του εμπάργκο και της απομόνωσης, τη διάλυση του ψευδοκράτους, την ίδια στιγμή που η τ/κ πλευρά εργάζεται για λύση.


Στην προσπάθειά του να στηρίξει τα επιχειρήματά του ο πρόεδρος της ΤΜΤ κάνει αναφορά σε δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίοι, δήλωσε, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφορά έγινε επίσης και στα σχέδια Ακρίτας, Απόλλων, Ήφαιστος και διερωτάται ποιο σχέδιο ετοιμάζουν τώρα οι Ε/κ, υποστηρίζοντας πως δεν θέλουν να μοιραστούν με τους Τ/κ την εξουσία. Γι' αυτόν τον σκοπό κάλεσε τους Τ/κ να στηρίξουν την «ΤΔΒΚ» και να γιορτάσουν στις 20 Ιουλίου τη γιορτή «ειρήνης και ελευθερίας».