Ενέργεια

Ο μύθος της ρωσικής βοήθειας

Το ενδεχόμενο άμεσου ενεργειακού εφοδιασμού προς την Ελλάδα εξετάζει η Μόσχα
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις για το Ουκρανικό και οι αποπληθωρισμένες τιμές του πετρελαίου ώθησαν τη ρωσική κυβέρνηση να καλύψει τις δικές της τράπεζες από τον κίνδυνο

Στον μύθο περί ρωσικής οικονομικής βοήθειας προς στην Ελλάδα αναφέρεται η εφημερίδα «Washington Post», επικαλούμενη πηγές του Κρεμλίνου, καθώς επίσης και τραπεζικών κύκλων της Ρωσίας. Όπως σημειώνεται αρχικά, η θρησκευτική συγγένεια με την Ορθόδοξη Εκκλησία, και οι πρόσφατες επισκέψεις υψηλού επιπέδου του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη είχαν καλλιεργήσει μεταξύ πολλών Ελλήνων, και ορισμένων ψηφοφόρων από την κυβέρνηση, το όνειρο ότι «τα αδέρφια τους από τη Ρωσία» θα σπεύσουν προς διάσωση, σε περίπτωση που οι σχέσεις με την Ευρώπη καταρρεύσουν.


Εντούτοις, όπως σημειώνεται, η Ρωσία αντιμετωπίζει ήδη την ύφεση στο σπίτι της, γεγονός που απορρέει από τις αποπληθωρισμένες τιμές του πετρελαίου και τις κυρώσεις της Δύσης, που ώθησαν τη ρωσική κυβέρνηση να καλύψει τις δικές της τράπεζες από τον κίνδυνο, περιορίζοντας παράλληλα τις δαπάνες. Συνεχίζοντας η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Φιοντόρ Λουκιάνοφ, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Η Ρωσία στις Διεθνείς Υποθέσεις», ο οποίος είπε: «Για την Ελλάδα, είναι ένα όνειρο. Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ειλικρινά είναι κάτι που συνορεύει με την παράνοια. Και για τη Ρωσία, δεν είναι τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί».
Η περίπτωση της Κύπρου
Ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο γίνεται και στην περίπτωση της Κύπρου. Όπως αναφέρεται, την ώρα της οικονομικής ανάγκης τον Μάρτιο του 2013, η Κύπρος, που φιλοξενούσε δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικής ιδιοκτησίας από χιλιάδες Ρώσους, στράφηκε προς τον κ. Πούτιν για βοήθεια, ζητώντας οικονομική στήριξη, προτείνοντας μια σειρά από οικονομικές συνεργασίες και επενδυτικές συμφωνίες. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, ήταν συντριπτικά απογοητευτικό. Η Ρωσία δεν βοήθησε, η Κύπρος πήρε μια επαχθή διάσωση από την Ευρωζώνη, και τα άσματα του «Κύπρος-Ρωσία-Ορθοδοξία» στους δρόμους της Λευκωσίας έσβησαν γρήγορα.


«Είναι χαρακτηριστικό το πώς η Ρωσία συμπεριφέρθηκε προς την Κύπρο πριν από δύο χρόνια», λέει ο Τζέιμς Κερ Λίτσεϊ, του London School of Economics, ο οποίος είναι ειδικός αναλυτής για την περιοχή. «Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία, αν η Ρωσία ήθελε πραγματικά να πάρει κάτι από αυτό, και σε μεγάλο βαθμό η Κύπρος έχει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία απ' ό,τι η Ελλάδα. Αλλά αν η Ρωσία δεν ήταν πρόθυμη να το κάνει για την Κύπρο, γιατί να το κάνει για την Ελλάδα;», πρόσθεσε ο κ. Κερ Λιτσεϊ.
Ευρωπαϊκό το πρόβλημα
Επιπλέον, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε ρωσικές κρατικές τράπεζες έχουν αμφιβολίες για τυχόν προτάσεις για ρωσική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Ακόμη και αν η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει, δεν είναι σε θέση να βρει αυτό το είδος του ποσού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος τη ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB Αντρέι Κοστίν, σε μια σύνοδο κορυφής για τις χώρες BRICS την περασμένη εβδομάδα στη ρωσική πόλη Ούφα.


«Δεν έχω ακούσει καν την ιδέα ότι η Ρωσία θα πλήρωνε. Είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη, η οποία το δημιούργησε από μόνη της και πρέπει να το λύσει μόνη της», είπε ο Κοστίν. Πάντως, όπως σημειώνεται σε άλλο δημοσίευμα, η Ρωσία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι σε θέση να παράσχει οικονομική βοήθεια για οποιοδήποτε ξένο κράτος, όπως η Ελλάδα, αλλά η Αθήνα δεν το έχει ζητήσει. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και διεξάγει περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της. Ο κ. Τσίπρας δεν μας ζήτησε οποιαδήποτε βοήθεια. Και σε γενικές γραμμές, είναι κατανοητό γιατί οι αριθμοί [του χρέους στην Ελλάδα] είναι υψηλοί», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, κατά τη σύνοδο των BRICS.
Προτιμούν την Ελλάδα εντός Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ επανέλαβε τα λόγια του κ. Λαβρόφ, που δήλωσε πως δεν επιθυμεί να ρίξει λάδι στη φωτιά, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόσθετη αστάθεια που θα προκληθεί από ένα Grexit, θα αποδειχθεί επιζήμια για τη ρωσική αγορά, που και η ίδια αντιμετωπίζει μια ύφεση. «Κανείς δεν επιθυμεί τη χρεοκοπία και μια μεγαλύτερη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο κ. Σιλουάνοφ την περασμένη Πέμπτη.


«Θα θέλαμε η Ελλάδα να βρει μια διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση με τους πιστωτές της». Άλλωστε, σύμφωνα με αναλυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, ο μόνος τρόπος η Ελλάδα να μπορέσει να γίνει ελκυστική για τη Ρωσία είναι ως σύμμαχος στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, ιδίως σε αυτήν τη στιγμή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας πάνω από την Ουκρανία. «Η Ελλάδα είναι μια φωνή στην ΕΕ, και είναι καλύτερα για τη Ρωσία να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, μεγιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο της στην Ευρώπη, σαν μια ισχυρή φωνή για τη Ρωσία».
Ενεργειακή συνεργασία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «RT», ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο ενός άμεσου ενεργειακού εφοδιασμού προς την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες να ανακάμψουν μέσω μιας διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας. «Η Ρωσία σκοπεύει να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω της αύξησης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ως εκ τούτου, ψάχνουμε επιλογές για τη διευκόλυνση των άμεσων ενεργειακών προμηθειών στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Υπουργός. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Novak, το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας σχεδιάζει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ελλάδα «μέσα σε λίγες εβδομάδες».
Έτσι είδαν το «agreekmend« τα ξένα ΜΜΕ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ για το νέο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης αποτέλεσε και χθες το βασικό θέμα που απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ. Συγκεκριμένα το Reuters, παραφράζοντας τη γνωστή ταινία αμερικανικής παραγωγής «My Big Fat Greek Wedding» (Γάμος αλά Ελληνικά) επέλεξε τον τίτλο «Big Fat Greek Deal», κάνοντας εκτενή ζωντανή ενημέρωση για όλα τα γεγονότα της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής. Η γαλλική «Liberation», με τίτλο «Ο Ολάντ επαινεί το 'θάρρος' του Τσίπρα», αναφέρεται στη στήριξη του Γάλλου Προέδρου προς την Αθήνα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ οι «Financial Times» επικαλείται δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, που παρέστη στη σύνοδο, ο οποίος αναφερόμενος στον Τσίπρα σημείωσε «Τον σταύρωσαν εκεί μέσα».
«Ογδόντα έξι δισεκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες», είναι ο τίτλος που επέλεξε η γερμανική εφημερίδα «Bild», ενώ η «Die Welt» σημειώνει: «Η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης κατέληξε σε συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας». Η «Die Zeit» επέλεξε να χρησιμοποιήσει στον τίτλο της μια φράση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ: «Τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα» και το περιοδικό «Der Spiegel» επισημαίνει: «Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με την Ελλάδα». Με τον νεολογισμό «Agreekment», τιτλοφόρησε η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ενώ η «Frankfurter Allgemeine» σημειώνει: «Υπάρχει συμφωνία: Νέα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα», εστιάζοντας στη διαφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το ταμείο των 50 δισ.
Ο ιταλικός Τύπος, εμφανώς πιο φιλικά διακείμενος απέναντι στην ελληνική πλευρά από τον γερμανικό, στηλίτεύσε με καυστικά σχόλια το θρίλερ των διαπραγματεύσεων. «Ελλάδα, αποικία της Ευρώπης», είναι ο τίτλος της «Il Fatto Quotidiano», ενώ η «Il Giornale» επισημαίνει «Η Γερμανία εισβάλλει στην Ελλάδα», προσθέτοντας προσθέτει ότι η στάση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποτελεί «σφαλιάρα στο δημοψήφισμα». Τέλος, ο βρετανικός «Guardian» κυκλοφόρησε έχοντας στο πρωτοσέλιδό του τον τίτλο «Η Ευρώπη εκδικείται τον Τσίπρα».