Ενέργεια

Οι Τούρκοι αποκάλυψαν φερόμενες συγκλίσεις στις συνομιλίες

ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟΚΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ «ΧΟΥΡΙΕΤ»
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ είναι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Τούρκο δημοσιογράφο Ομέρ Μπιλγέ, αναφορικά με τα όσα συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ», που φέρει το τίτλο «Στην Κύπρο υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις», ο Ομέρ Μπιλγέ παραθέτει μια σειρά από συγκλίσεις, οι οποίες, όπως αναφέρει, λόγω της απόφασης μεταξύ των δυο ηγετών για μυστικότητα, δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί στην κοινή γνώμη. Αρκετές από τις συγκλίσεις αυτές αναπόφευκτα προβληματίζουν. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ανταποκριτής αναφέρει πως στη «Νέα Ομοσπονδιακή Κύπρο» προβλέπονται τα εξής:
* Το κοινοβούλιο θα αποτελείται από δυο τμήματα. Την άνω πτέρυγα θα τη μοιράζονται κατά το ήμισυ «Ε/κ» και «Τ/κ», ενώ η κάτω πτέρυγα θα απαρτίζεται από 30% «Τ/κ» και 70% «Ε/κ».
* Οι «Τ/κ» επιμένουν στο χιαστί σύστημα ψηφοφορίας για τις εκλογές των ηγετών και των δυο κοινοτήτων, και στο εκ περιτροπής προεδρικό σύστημα. Ενώ οι «Ε/κ» δεν βλέπουν θερμά την πρόταση περί απόδοσης τεσσάρων ελευθεριών (ελεύθερη είσοδος, διακίνηση, επενδύσεις, εγκατάσταση) στους Τούρκους πολίτες.
* Το Ανώτατο Δικαστήριο θα απαρτίζεται από τέσσερεις «Ε/κ» και τέσσερεις «Τ/κ». Σε περίπτωση διαφωνίας, θα ψηφίζει μια ξένη χώρα που έχει δικαίωμα ψήφου.
* Την εφαρμογή της λύσης θα ελέγξει και εγγυηθεί ένα ιδιωτικό συμβούλιο που θα συστήσει η Ε.Ε.
* Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η «τ/κ» πλευρά αποδέχεται τα δικαιώματα των «Ε/κ» πριν από το 1974. Για να υπερκερασθεί το ζήτημα, συζητείται σε ποιο βαθμό θα εφαρμοσθούν οι διαδικασίες της παράδοσης, αποζημίωσης και ανταλλαγής.
* Μετά την πρόοδο στα εσωτερικά ζητήματα του Κυπριακού, θα διοργανωθεί διεθνής διάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν η Τουρκία, η Ελλάδα και Βρετανία στο ζήτημα των εγγυητριών δυνάμεων, τον ερχόμενο Νοέμβριο.