Ενέργεια

Κίνδυνος από βρετανικά βλήματα

Έντονα παράπονα από κατοίκους της περιοχής που ανησυχούν για τη ζωή τους
Η περιορισμένη ορατότητα στην περιοχή πιθανό να οδήγησε το αεροσκάφος να προσγειωθεί με λάθος γωνία, με αποτέλεσμα να αποκολληθούν οι πύραυλοι από το Tornado

Αναστάτωση προκλήθηκε στις Βάσεις και την κοινότητα Ακρωτηρίου, καθώς μαχητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε ανώμαλα, με αποτέλεσμα να αποσυνδεθούν δύο πύραυλοι και να μείνουν στον δίαυλο. Το περιστατικό ανάγκασε τους Βρετανούς να εκκενώσουν την περιοχή σε απόσταση 500 μέτρων, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο πυραύλους αέρος-εδάφους Brimstone, οι οποίοι αποκολλήθηκαν κατά την προσγείωση μαχητικού Tornado και κατέληξαν στον δίαυλο του στρατιωτικού αεροδρομίου.


Αιτία του ατυχήματος φαίνεται πως ήταν η «περιορισμένη ορατότητα» στην περιοχή, γεγονός που οδήγησε το αεροσκάφος να προσγειωθεί με λάθος γωνία, αναγκάζοντας τους πυραύλους να αποκολληθούν από τα μπράτσα στήριξης του σκάφους. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της προσγείωσης ενός RAF Tornado GR4 σε κακές καιρικές συνθήκες στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου, δύο πύραυλοι αποκολλήθηκαν από το αεροσκάφος», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος της RAF, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τις επόμενες 24 ώρες οι αξιωματικοί εκρηκτικών MOD θα πυροδοτήσουν μια ελεγχόμενη έκρηξη, με σκοπό την απενεργοποίηση των πυραύλων.
Χωρίς τραυματισμούς
Αν και οι πύραυλοι δεν εξερράγησαν, εντούτοις η σκηνή αποκλείστηκε σε μια προσπάθεια μετακίνησής τους από ειδικούς. Ο εκπρόσωπος των Βάσεων Κρίστιαν Γκρέι ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία έκρηξη, ούτε υπήρξε οποιοσδήποτε τραυματισμός. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι αναμένεται να διενεργηθούν έρευνες για διαπίστωση των αιτιών του ατυχήματος. Ο κ. Γκρέι δεν διευκρίνισε από ποια συγκεκριμένη αποστολή επέστρεφε το σκάφος, εντούτοις τα οκτώ Tornado που βρίσκονται τώρα σταθμευμένα στη βάση Ακρωτηρίου εξαπολύουν επιθέσεις κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβρη του περασμένου χρόνου, η Μεγάλη Βρετανία λαμβάνει μέρος στη συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπόλοιπων κρατών, διενεργώντας επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.
Ανησυχία κατοίκων
Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Κοινοτάρχης Ακρωτηρίου ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύει γι' άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα, της οποίας οι κάτοικοι ζουν δίπλα από μια στρατιωτική βάση. Παράλληλα, πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν στις βάσεις, με τις πτήσεις μαχητικών πάνω από τα κεφάλια τους να είναι καθημερινό βίωμα.