Ενέργεια

Άλλο Ευρώπη, άλλο διζωνική

Ο Μουσταφά Ακιντζί μέρα με τη μέρα σκληραίνει τις θέσεις του
Παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για να μπορεί να εφαρμοστεί η ΔΔΟ, ζήτησε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, που βλέπει λύση μέσα σε έξι μήνες

Διήμερο ταξίδι στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με σκοπό την αναζήτηση τρόπων ουσιαστικής εμπλοκής της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γιούνκερ βρέθηκε με τον ειδικό σύμβουλό του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ο νέος Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Aλίμ Σιντίκ, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συνάντηση, ενώ ο κ. Έιντε δήλωσε πως διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων για το «πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την προσπάθεια των Κυπρίων για επανένωση».
«Μοναδική» ευκαιρία
Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για «μοναδική ευκαιρία» στο Κυπριακό, η οποία δεν πρέπει να χαθεί, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος προσεύχεται για μια λύση το συντομότερο δυνατόν. Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, επεσήμανε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για όλους τους άλλους, μαζί με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. «Η Κύπρος σήμερα είναι διαφορετική από το 2013, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί, είστε έτοιμοι να εκμεταλλευθείτε τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Η Κύπρος είναι χώρος σταθερότητας, ένας σταθερός εταίρος της ΕΕ, στην πρώτη γραμμή και είστε παράδειγμα συνεργασίας», είπε.
Στήριξη σε East Med
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, σε προσωπική του ανάρτηση στο twitter, ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ στηρίζει τον περιφερειακό ενεργειακό ρόλο της Κύπρου, καθώς και την κατασκευή του αγωγού East Μed, του οποίου η μελέτη κατασκευής χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα με το ποσό των δυο εκατομμυρίων από την ίδια την Επιτροπή.
Η απαίτηση Ακιντζί
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η δήλωση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος, σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, κατά τη 45λεπτη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο: «Θα πρέπει να έχουμε μια κρίσιμη ισορροπία εκεί, από τη μια να τηρούμε τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και από την άλλη να σεβόμαστε τις αρχές μιας δικοινοτικής και διζωνικής λύσης. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να έχουμε μερικές παρεκκλίσεις στο κοινοτικό κεκτημένο, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι οι δυο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε λύση σε μήνες, αντί σε χρόνια.


Ο κ. Ακιντζί ανέφερε, επίσης, πως ο ίδιος και ο Πρόεδρος Γιούνκερ μοιράζονται την άποψη πως μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα ωφελήσει όλα τα μέρη, την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας πως «ο ρόλος της Τουρκίας στην επίτευξη μιας διευθέτησης είναι ζωτικός, και αναμένουμε ότι η Τουρκία θα συμβάλει κατά συγκεκριμένο τρόπο στις προσπάθειες για επίτευξη μιας διευθέτησης».
Να μη σας φοβίζει ο συμβιβασμός
Πάντως, ο Πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά την ουσία του Κυπριακού, λέγοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν θα λειτουργήσει με τρόπο υποβοηθητικό και υποστηρικτικό. Τόνισε, όμως, ότι η λέξη συμβιβασμός είναι η λέξη-κλειδί και πως δεν πρέπει να μας φοβίζει. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε χθες τον επαναδιορισμό του Πέτερ Βαν Νούφελ ως Προσωπικού του Αντιπρόσωπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα κερδίσουν όλες οι πλευρές, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.