Ενέργεια

Ελπίδες με… χρονοδιάγραμμα

Εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας ζήτησε από την Τουρκία ο Γιούνκερ
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ένωσης, τόνισε ο κ. Ομήρου
«ΧΩΡΙΣ την ένταξη της Κύπρου δεν θα ήταν ολοκληρωμένη η ΕΕ», διεμήνυσε ο κ. Γιούνκερ

Με προσφώνησή του ενώπιον της έκτακτης Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κύπριο Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, διεμήνυσε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, από το βήμα της Βουλής, ότι δεν βρίσκεται μόνη στον δρόμο για επίλυση του Κυπριακού, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τα οφέλη από τη λύση θα είναι τεράστια.


«Την επόμενη φορά που θα έρθω στην Κύπρο θα είναι μετά την επανένωση και θέλω να βρίσκομαι εδώ του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στην Κύπρο, η πλατφόρμα «Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» πραγματοποίησε χθες το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική λιτότητας.
Κρίσιμη στιγμή για την ιστορία
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε επίσης τους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου να εμπιστευθούν τους δύο ηγέτες και να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους να βρουν λύση, αφήνοντας πίσω τις κομματικές τους διαφορές. Η παρουσία του, όπως είπε, στην Κύπρο επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του να βοηθήσει στις προσπάθειες που γίνονται, προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού. Σημείωσε δε πως σήμερα η Κύπρος βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία, καθώς μετά από χρόνια πολύ μακρών συζητήσεων οι προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι σήμερα παρούσες και χειροπιαστές. «Για την ΕΕ και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα αυτή είναι μια στιγμή ελπίδας». Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε το γεγονός πως ο ίδιος υποστήριζε ανέκαθεν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ακόμα και όταν πολλές χώρες ήταν ενάντια σε αυτή την προοπτική, διότι, όπως ανέφερε, χωρίς την ένταξη της Κύπρου δεν θα ήταν ολοκληρωμένη η ΕΕ.
«Μην φοβάστε τον συμβιβασμό»
«Σήμερα, έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλύσετε το κυπριακό πρόβλημα», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βλέπουμε τα ωφελήματα, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη λύση. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως το βάρος του παρελθόντος είναι πάρα πολύ βαρύ, εντούτοις «το παρελθόν δεν μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο, το παρελθόν δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο όταν μιλάμε για το μέλλον», είπε. Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε κατόπιν πως η λέξη συμβιβασμός δεν πρέπει να θεωρείται αρνητική, αφού στην ΕΕ η λέξη αυτή αποτελεί κλειδί για την καθημερινότητα.
Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Γιούνκερ είπε πως η εποικοδομητική της συνεργασία είναι ουσιαστική για την επίτευξη μιας συμφωνίας και ο ίδιος θα συνεχίσει να έχει επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Ταυτόχρονα όμως πρέπει να υπενθυμίζουμε στην Τουρκία, με κάθε ευκαιρία, τις υποχρεώσεις της για την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας για άρση όλων των περιορισμών, για ελεύθερη διακίνηση αγαθών με όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε.
Επωφελές το Σχέδιο Επενδύσεων
Τέλος, αναφορικά με το θέμα της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για όλα όσα κατάφερε η Κύπρος τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να αγνοεί, όπως είπε, το υψηλό τίμημα που κλήθηκαν να καταβάλουν οι πολίτες για τη διάσωσή της. Αναφερθείς στο Σχέδιο Επενδύσεων της Κομισιόν, το οποίο αποκαλείται -ως γνωστόν- και ως Σχέδιο Γιούνκερ, είπε ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για όλες τις χώρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από αυτό, για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ξεχάστε το παρελθόν
Παράλληλα, σύμφωνα την εφημερίδα «Μιλλιέτ», ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι είδε πως οι ηγέτες στην Κύπρο θέλουν το συντομότερο λύση, ενώ απευθυνόμενος προς τους ηγέτες των τ/κ κομμάτων ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε: «Ξεχάστε το παρελθόν. Συνεχίστε τον δρόμο της λύσης». Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, ο κ. Γιούνκερ, απευθυνόμενος προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, φέρεται να είπε πως ενθαρρύνει τις προσπάθειές του και πως «αυτή τη φορά οι πλευρές είναι πιο κοντά στη λύση».
Να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού χαιρέτισε την εξαγγελία του επικεφαλής της Κομισιόν περί ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, επεσήμανε προς τον κ. Γιούνκερ την εποικοδομητική, όπως χαρακτήρισε, στάση που τηρεί η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.


«Η Κύπρος δεν ενίσταται στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας στην Ένωση, νοουμένου βέβαια ότι η Τουρκία θα σεβαστεί πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης και όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών της», είπε ο κ. Ομήρου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η λύση του Κυπριακού «δεν μπορεί να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο, γιατί αυτό αντίκειται στο Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης, ούτε βέβαια είναι δυνατό να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις».
Ο γεφυροποιός ρόλος της Κύπρου
Όσον αφορά τον ρόλο της Κύπρου σε περιφερειακό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των άριστων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, δρα ως γεφυροποιός μεταξύ της Ένωσης και της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, συμβάλλοντας ως παράγοντας περιφερειακής συνεργασίας, στον στόχο της διασφάλισης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ταλανιζόμενη περιοχή».


Παράλληλα, αναφερθείς στην ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, καθώς και στη σημασία που αυτή έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι «η καθοριστική συμβολή της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εκτείνεται εξάλλου και στον τομέα της ενέργειας, γιατί εξαιτίας της ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνεργασία που οικοδομείται με κράτη της περιοχής, η Κύπρος μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ένωσης».
Συναντίληψη για το χαλλούμι
Με ανακοίνωση πέντε σημείων υπό τη καθοδήγηση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το χαλλούμι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προνοείται για το χαλλούμι έλεγχος και πιστοποίηση από το Διεθνές Γραφείο Πιστοποίησης Veritas, αλλά και τροποποίηση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, που θα υιοθετηθεί την ίδια ημέρα, κατά την οποία θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ η αίτηση για εγγραφή του χαλλουμιού/χελίμ ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρεται «σε κοινή συναντίληψη για την προσωρινή λύση για το χαλλούμι/χελίμ που θα υλοποιηθεί εκκρεμούσης της επανένωσης της Κύπρου, που επετεύχθη υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Γιούνκερ στις 16 Ιουλίου».
Τα σημεία της ανακοίνωσης:
· Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού Νο 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, διορίζεται το διεθνώς αναγνωρισμένο Γραφείο Veritas ως το αρμόδιο σώμα για τις διαδικασίες ελέγχου που προνοούνται στον κανονισμό.
· Η Κομισιόν με επιστολή της θα επιβεβαιώσει ότι το Γραφείο Veritas θα είναι το αρμόδιο σώμα για τη διενέργεια των συγκεκριμένων διαδικασιών, σε σχέση με τους επίσημους ελέγχους που αναφέρονται στο πρώτο σημείο.
· Οι εκθέσεις του Γραφείου θα αποστέλλονται στις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
· Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, την ίδια ημέρα που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ της επίσημης αίτησης για εγγραφή του χαλλουμιού/χελίμ ως προϊόντος ΠΟΠ στη βάση του Κανονισμού Νο 1151/2012.
· Όπως προνοείται στις Συνθήκες της ΕΕ, η Κομισιόν θα διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.