Ενέργεια

Ξανακτυπούν την πόρτα της Ευρώπης

Άνοιγμα του κεφαλαίου της οικονομίας προωθεί το Λουξεμβούργο
Η λύση του Κυπριακού συμφέρει να προσεγγίζεται περισσότερο μέσα από οικονομικά κριτήρια και λιγότερο μέσα από την πολιτική, σημειώνει Τούρκος στρατηγικός αναλυτής
«ΤΟ ΝΕΟ κράτος θα γεννηθεί με το δικό του χρέος», υποστηρίζει πρώην σύμβουλος του Έρογλου

Πιθανό χαρακτήρισε το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 σχετικά με την οικονομική πολιτική, ως μέρος της προσπάθειας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Άσελμπορν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Είναι πιθανό το κεφάλαιο 17 για την οικονομική πολιτική να ανοίξει σύντομα. Περιμένουμε μια νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Τουρκία», είπε, προσθέτοντας:


«Θα ενισχύσουμε ρεαλιστικά και εποικοδομητικά τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 35 ενταξιακά κεφάλαια που υπάρχουν, έχουν ανοίξει τα 14, ενώ 17 παραμένουν δεσμευμένα. Ο Άσελμπορν αναφέρθηκε επίσης και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι υπήρξαν βελτιώσεις όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ενώ, όπως αναφέρει το τουρκικό μέσο, το κυπριακό ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πολιτικό εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.


«Η ΕΕ είναι μια ισχυρή δομή, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να λύσει το πρόβλημα Κύπρος», επισήμανε, προσθέτοντας πως μια «δίκαιη» λύση στο ζήτημα αυτό θα είναι προς όφελος όλων, που θα μπορούν να επωφεληθούν από τις πηγές υδρογονανθράκων του νησιού.
Ελπίζουν στη Γαλλία
Υπενθυμίζεται πως μετά την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν συναντήθηκε τον Μάιο στις Βρυξέλλες, με τον Τούρκο Υπουργό ΕΕ Βολκάν Μποσκίρ και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Χαν δήλωσε τότε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να ανοίξει το κεφάλαιο που σχετίζεται με την οικονομία, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προσχώρησης. Ο Μποσκίρ, μιλώντας την Τρίτη στην Άγκυρα με αφορμή τη γαλλική εθνική εορτή της Πτώσης της Βαστίλης, επεσήμανε ότι κατά τη θητεία του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η Γαλλία ήρε το μπλόκο σχετικά με το κεφάλαιο 22, το οποίο αφορούσε την περιφερειακή πολιτική και τον συντονισμό των διαρθρωτικών μέσων, ούτως ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.


«Αναμένουμε ότι θα γίνουν ορισμένα βήματα, τα οποία έχουν σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, εξαιτίας κάποιων μονομερών πολιτικών», δήλωσε ο Μποσκίρ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αναμένει από τη Γαλλία την άρση του αποκλεισμού του κεφαλαίου 17 σχετικά με την οικονομική και νομισματική πολιτική.
Λύση με οικονομικά κριτήρια
Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης Δημήτριος Τριανταφύλλου, σε χθεσινές του δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή, είπε: «Στον ρυθμό που προχωρούν οι συνομιλίες δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολύν καιρό, η λύση του Κυπριακού φαντάζει μια πραγματική δυνατότητα». Παρ' όλ' αυτά, ο Μεχμέτ Χασκουλέρ, αναλυτής διεθνών σχέσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Στρατηγικής Έρευνας που εδρεύσει στην Άγκυρα, δήλωσε:


«Προσεγγίζοντας το θέμα (Κυπριακό) με οικονομικά κίνητρα και μιλώντας λιγότερο για την πολιτική, είναι σημάδι ότι αυτή η δουλειά [λύση] μπορεί να επιτευχθεί». Επιπλέον, σύμφωνα με τον Χασκουλέρ, ο οποίος σημειώνεται ήταν σύμβουλος του πρώην κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν τον Ιούλιο και εργάστηκαν αναφορικά με το ποσό του χρέους που θα επωμιστεί ένα μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος στο νησί. «Το νέο κράτος θα γεννηθεί με το δικό του χρέος», είπε, αναφερόμενος προφανώς στο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους διεθνείς πιστωτές της, όσο και για τις οικονομικές υποχρεώσεις του ψευδοκράτους στην Τουρκία.
Ζητούν διεθνή αναγνώριση
Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος του τουρκοκυπριακού επιχειρηματικού συλλόγου Χουσεΐν Μετίν Σαντί, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή, αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσταση της κοινής επιχειρηματικής πλατφόρμας μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στον τομέα του τουρισμού και των έργων υποδομής, σημειώνοντας: «Το ενδιαφέρον για το διαιρεμένο, ταραγμένο, ασταθές νησί δεν έφερε την ευημερία στην Κύπρο. Εάν ο τουρκοκυπριακός λαός και η γη στην οποία ζουν δεν τεθεί υπό το διεθνές δίκαιο, τότε κάθε εξέλιξη σχετικά με το νησί δεν θα είναι ικανοποιητική».
Απαισιόδοξες εκτιμήσεις
Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο καθηγητής Δημήτριος Τριανταφύλλου ισχυρίζεται ότι η ενέργεια δεν επηρεάζει τις τρέχουσες συνομιλίες, επειδή «οι εκτιμήσεις για την εξεύρεση φυσικού αέριου στην Κύπρο έχουν μειωθεί σημαντικά», προσθέτοντας ότι «οι μεγάλες εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν, καθώς αισθάνονται ότι τα χρήματά τους δεν θα πάρουν αξία. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία ή το Ισραήλ, δεν είναι διατεθειμένες να αμφισβητήσουν τα δικαιώματα διέλευσης και κατά συνέπεια να δημιουργήσουν τριβές ο ένας στον άλλον». Όπως επίσης αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο ελέγχεται από το AKP, η συνεργασία της Άγκυρας με τα κατεχόμενα και η μεταφορά ενέργειας από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία προς την Ευρώπη, θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο.
Ρωσικό ενδιαφέρον για το ισραηλινό αέριο
Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε αυτήν τη βδομάδα ο Ρώσος Υφυπουργός Ενέργειας Άντον Ινιούτσιν, με σκοπό να αναζητήσει πιθανές συνεργασίες μεταξύ της ισραηλινής και της ρωσικής βιομηχανίας φυσικού αερίου. Ο κ. Ινιούτσιν είναι επικεφαλής της αντιπροσωπίας των ρωσικών εταιρειών φυσικού αερίου που αναζητούν επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ισραήλ.


Η Πρόεδρος της Ισραηλινής Κατασκευαστικής Ένωσης (ΙΜΑ) Σράγκα Μπρος αναμενόταν να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ινιούτσιν και τα άλλα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπίας γι' ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου, καθώς επίσης και την προώθηση των διμερών ισραηλινο-ρωσικών εμπορικών σχέσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, η ρωσική αντιπροσωπία περιλαμβάνει εκπροσώπους από διάφορες εταιρείες, όπως τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου στον κόσμο, και τον Όμιλο Energo, ο οποίος διαθέτει υποδομές και εξοπλισμό εξόρυξης.


Όπως επίσης αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, το IMA, η Ρωσία, και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Ισραήλ θα φιλοξενήσουν μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη ρωσική αντιπροσωπία, όπου θα συζητηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες με ισραηλινές εταιρείες. Η υπεράκτια εταιρεία Israel Natural Gas Lines, η οποία διαθέτει το εθνικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, και ο διανομέας φυσικού αερίου Supergas είναι μεταξύ των τοπικών εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, μαζί με ανώτερους Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.