Ενέργεια

Εικόνες που ζήσαμε κι εμείς...

Κωμικοτραγικές καταστάσεις επέφερε ο κεφαλαιακός έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες
Λιποθυμίες ηλικιωμένων, ανησυχία τουριστών, ευκαιρία νέων για καμάκι έξω από τα ATM, είναι μόλις μερικά από τα γεγονότα που συνθέτουν το μωσαϊκό των τελευταίων ημερών

Πέρα από την ψυχρή πολιτική και τεχνοκρατική διάσταση του οικονομικού δράματος που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, υπάρχει φυσικά και η ανθρώπινη πτυχή, που συχνά αγνοείται. Με την ανακοίνωση της απόφασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και τον κεφαλαιακό περιορισμό των τραπεζών, που επακολούθησε, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια χαοτική κατάσταση σε όλη τη χώρα. Τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία υφίστανται, δυστυχώς, οι ηλικιωμένοι, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα και στον τουρισμό αλλά και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Το δράμα των ηλικιωμένων
Το δράμα της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013 θυμίζουν οι εικόνες συνωστισμού έξω και μέσα από τα 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, τα οποία άνοιξαν χθες το πρωί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που είχαν την τύχη-ατυχία να μη διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων γίνεται βάσει αλφαβητικής σειράς, εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, που εξυπηρετεί με σειρά προτεραιότητας.


Λόγω ζέστης, αλλά και συναισθηματικής φόρτισης, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου ηλικιωμένοι λιποθύμησαν, ενώ στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλλιθέα, οι τραπεζικοί υπάλληλοι μοίρασαν νερό και χυμούς στους συνταξιούχους καλώντας τους να επιδείξουν υπομονή. Το «παρών» τους δίνουν καθημερινά και δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες με διακριτικό τρόπο παρακολουθούν την κατάσταση και επεμβαίνουν σε όσες περιπτώσεις παρατηρηθεί ένταση.
Τα αστεία tweets
Πέρα από τη θλιβερή εικόνα, όπου μπορεί να εστιάσει κανείς, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, που είναι κάπως κωμικοτραγική. Πολλά είναι τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προσπαθούν να διακωμωδήσουν την κατάσταση. «Αλέξη, μην κάνεις βήμα πίσω, θα υποχωρήσει ο λυκειάρχης και θα πάμε πενθήμερη εξωτερικό», «Σε είδα στο ΑΤΜ της Πειραιώς, ήσουν στα μαύρα ντυμένη, πλατεία Μαβίλη τέσσερις παρά», «Άνοιξε το πρώτο ΑΤΜ από την Πειραιώς και νόμιζα ότι άνοιγαν σαμπάνιες στην Πάολα από τις ιαχές και τα χειροκροτήματα», «Ρωτάνε στα ΑΤΜ ποιος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και τον βάζουν τελευταίο στη σειρά», «Έξω από τα #ATM της Εθνικής έχει λαϊκό προσκύνημα! Έχουν φέρει την Παναγία την Ευρωκρατούσα», είναι μόνο μερικά από τα tweets που αποδεικνύουν ότι, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, οι Έλληνες ξέρουν να κάνουν τον πόνο τους χαρά.
Προβλήματα στον τουρισμό
Δύσκολες ημέρες στην Ελλάδα δεν περνάνε μόνο οι πολίτες της χώρας, αλλά και οι τουρίστες, που ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με το χάος. Ο συνωστισμός έξω από τις τράπεζες, η κοινωνική αναταραχή και οι ουρές στα σούπερ μάρκετ σίγουρα δεν είναι εικόνες που φαντάζονταν στο μυαλό τους όταν αποφάσιζαν να επισκεφθούν «το λίκνο και τη μήτρα του πολιτισμού», την Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πρεσβεία, ώστε να καθησυχάσει τα πνεύματα και να πείσει τους τουρίστες για την ασφάλεια των διακοπών τους, εντούτοις πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν τελευταία στιγμή ν' ακυρώσουν τα ταξίδια τους. Τα χρήματα από τον τουρισμό αποτελούν διαχρονικά μιαν από τις πιο τονωτικές ενέσεις της ελληνικής οικονομίας και, δυστυχώς, όπως φαίνεται, η φετινή δόση θα είναι μειωμένη.