Ενέργεια

«Καίγεται» για λύση ο Ακιντζί

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα ενάντια στην Κυπριακή Εκκλησία
Απαράδεκτες οι αναφορές Ακιντζί για λύση που θα καταστεί «πρωτογενές δίκαιο» της Ε.Ε., τονίζουν τα κόμματα και κατηγορούν την Κυβέρνηση για αδιαφορία και αδράνεια

Έντονες υπήρξαν χθες οι αντιδράσεις εκ μέρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αναφορικά με τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες περί λύσης του Κυπριακού, που θα καταστεί «πρωτογενές Δίκαιο» της Ε.Ε. ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την προσπάθεια εκ μέρους του κ. Ακιντζί γι' αναβάθμιση της εικόνας των κατεχομένων σε διεθνές επίπεδο, με τη σιωπηρή ανοχή της Κυβέρνησης. Από πλευράς Προεδρικού, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι η συνάντηση του Προέδρου της Κομισιόν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως αναγνώριση ή αναβάθμιση του ψευδοκράτους.


Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χθεσινή συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, μιλώντας για το Κυπριακό, αναφέρθηκε σε ορισμένες συγκλίσεις σε κάποια θέματα που είναι υπό συζήτηση. «Αν συνεχίζουμε με αυτόν τον ρυθμό, πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να μιλούμε για σημαντική πρόοδο», σημείωσε. Παράλληλα ο κ. Ακιντζί, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, αν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, η λύση μπορεί να είναι πιθανή όχι εντός χρόνων, αλλά εντός μηνών.
Προεδρικό απαντά σε Συμμαχία
Με αφορμή την είδηση ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδιάζει να επισκεφθεί τα κατεχόμενα κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ακιντζί, η Συμμαχία Πολίτων κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ανοχή και συναίνεση, και στρέφοντας τα πυρά της κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, υποστηρίζει ότι δρομολογεί λύση στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα χάσει τη διεθνή της οντότητα και θα καταστεί συνιστών κρατίδιο των Ελληνοκυπρίων, το οποίο θα εξισωθεί με το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, για να συνδημιουργήσουν ένα νέο συνταγματικό τερατούργημα.


Απαντώντας στις κατηγορίες αυτές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με γραπτή του δήλωση, αναφέρει πως μια από τις προτεραιότητες του Προέδρου ήταν η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λύση του Κυπριακού, έτσι ώστε οι πρόνοιες της λύσης να συνάδουν πλήρως με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αξίες της ΕΕ, πράγμα που, όπως σημείωσε, φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Όσον αφορά το θέμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο και τη μετάβασή του στα κατεχόμενα, η ανακοίνωση αναφέρει:


«Η συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, για συζήτηση αυτού και μόνο του θέματος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ερμηνευτεί, ειδικότερα από ελληνοκυπριακά κόμματα, ότι τάχα πρόκειται περί αναγνώρισης ή αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Εξάλλου, λανθασμένα η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι κανείς άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έχει επισκεφθεί τα κατεχόμενα, αφού ανάλογη επίσκεψη πραγματοποίησε το 2009 ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως Πρόεδρος της Κομισιόν, όπως και ο κ. Ζοζέλ Μπορέλ έπραξε το 2005 ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Οι τουρκικές προθέσεις
Για δηλώσεις που φανερώνουν τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις στο Κυπριακό αναφέρεται το ΕΥΡΩΚΟ, με αφορμή την επίθεση Νταβούτογλου στην ΕΕ για το Κυπριακό και την άρνηση Ακιντζί για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΕΥΡΩΚΟ Αντρέας Χριστοφόρου αναφέρει πως η τουρκική πλευρά δεν θέλει λύση του Κυπριακού που να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά ζητά παρεκκλίσεις και απαιτεί να προσαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη λύση και όχι η λύση στο κεκτημένο. «Με τέτοιες προσεγγίσεις δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης για τα θέματα της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διακηρύττει ότι η λύση θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και αυτό πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή για την πλευρά μας», σημειώνει ανακοίνωση.
Ακιντζί διαψεύδει Αναστασιάδη
Την άποψη, ότι ο κ. Ακιντζί ρέπει προς την υιοθέτηση πάγιων θέσεων της Τουρκίας, εξέφρασε χθες η ΕΔΕΚ, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του κατοχικού ηγέτη για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, με τρόπο που «να αποτελεί πρωτογενές ευρωπαϊκό κεκτημένο». Η θέση αυτή, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, στην ουσία διαψεύδει τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπάρχει σύγκλιση για την πλήρη εφαρμογή του. «Δεν είναι δυνατόν οι Κύπριοι πολίτες να μην έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν στην πατρίδα τους των δικαιωμάτων που θα απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά να μετατρέπονται σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας», σημειώνει η ανακοίνωση του Κινήματος, που κάλεσε τον Πρόεδρο να ενημερώσει επιτέλους την πολιτική ηγεσία για το τι πραγματικά συζητά και ποιες είναι οι συγκλίσεις που έχει αποδεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Απαράδεκτος ο Ακιντζί
Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί στις Βρυξέλλες και το Κίνημα Οικολόγων, σημειώνοντας ότι η αναφορά του κατοχικού ηγέτη για ένταξη των κατεχομένων στη διεθνή κοινότητα «μυρίζει συνομοσπονδία». Σχολιάζοντας επίσης τη δήλωση του κ. Σουλτς, περί δύο ηγετών που στήριξαν το Σχέδιο Ανάν, οι Οικολόγοι υπενθύμισαν ότι το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από τον κυπριακό λαό, ενώ παράλληλα διερωτήθηκε: «Τι εννοεί με αυτήν τη δήλωση ο κ. Σουλτς; Ότι ο φίλος του, Πρόεδρος Χριστόφιας, δεν ήταν ικανός να συνομιλήσει, επειδή δεν ψήφισε το σχέδιο Ανάν;».
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα
Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Χουσέιν Οζκιούρκιουν ανακοίνωσε χθες, σε γραπτή δήλωση, ότι το UBP θα στηρίξει μια διαμαρτυρία η οποία έχει προγραμματιστεί να οργανωθεί από την «κοινοτική πλατφόρμα», στη «Βόρεια Κύπρο», στις 4 Ιουλίου. Η Πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει μια διαδήλωση, σε απάντηση των «ρατσιστικών και στενόμυαλων φωνών» που υπάρχουν στη «Νότια Κύπρο» από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», καθώς και την Κυπριακή Εκκλησία, ειδικά σε μια εποχή, όπως τονίζεται, που η διαπραγματευτική διαδικασία είναι σε εξέλιξη.


Σε γραπτή του δήλωση, ο Οζκιούρκιουν είπε ότι πολιτική ευθύνη και αποστολή του UBP είναι να υποστηρίξει τη διαμαρτυρία και τις έννομες αντιδράσεις από τους διαδηλωτές ενάντια στην «Ελληνική Εκκλησία της Κύπρου και τις θέσεις της Κυβέρνησης» σχετικά με το «ευαίσθητο θέμα των εγγυήσεων και του εδαφικού», καθώς, επίσης, και σχετικά με το αίτημά των «πολιτών μας, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ιθαγένειας» και θα σταλούν πίσω στη «μητέρα πατρίδα». Στη δήλωσή του, το UBP υπογραμμίζει ότι «το κόμμα δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τις θέσεις αυτές και θα συνεχίσει πάντα να αγωνίζεται για τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων και για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα Κύπρος στη βάση της πολιτικής ισότητας».
Συνεχίζουν οι διαπραγματευτές
Νέα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες και οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι κινήθηκαν στα ίδια κεφάλαια που συζητήθηκαν στη συνάντηση των ηγετών την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί «συνεχίζουν επί διαφόρων θεμάτων ουσίας και κτενίζουν τις θέσεις υπό το φως των κατευθυντήριων γραμμών των ηγετών».
______________________________________


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΚΙΝΤΖΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
Καλεί Σοuλτς και Γιούνκερ να αποκαταστήσουν την τάξη η Ε. Θεοχάρους

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι θεωρεί ορθό και κατανοητό το γεγονός ότι ο κυπριακός Ελληνισμός έχει στραμμένο το βλέμμα του στις τραγικές στιγμές που περνάει η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το Κυπριακό, στο πλαίσιο του οποίου παρατηρούνται νέες διολισθήσεις σε επίπεδο ΕΕ, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει, κατά τρόπον απαράδεκτο, ότι η λύση του Κυπριακού θα στηρίζεται στο «πρωτογενές δίκαιο».


Στις εξελίξεις αυτές, τονίζει η κ. Θεοχάρους, οφείλουμε να αντιδρούμε άμεσα. Για τον λόγο αυτόν, προσθέτει, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εγείρει δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Το πρώτο αναφέρεται στην ατυχή προσφώνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, από τον ίδιο τον κύριο Σουλτς κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ως «Πρόεδρο».


Η δεύτερη επικεντρώνεται στην απαράδεκτη τοποθέτηση του κ. Ακιντζί, όπως γράφτηκε στον τουρκοκυπριακό Τύπο, για λύση, η οποία θα στηρίζεται στο «πρωτογενές δίκαιο». Για τα θέματα αυτά, η κ. Θεοχάρους έχει αποστείλει επιστολή και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψής του στην Κύπρο.
Η κ. Θεοχάρους υπενθυμίζει στις επιστολές της ότι, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 541 και 550, καθώς και με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το μόνο κράτος που αναγνωρίζεται στο νησί είναι αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως προς το θέμα του «πρωτογενούς δικαίου», η κ. Θεοχάρους υποστηρίζει ότι πρόκειται για θέση που οδηγεί σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αντικατάστασή της από δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη στη λογική της παρθενογένεσης.