Ενέργεια

Κίνδυνος ενεργειακής απομόνωσης της Ελλάδας

Η χρηματοπιστωτική κρίση κλονίζει το επενδυτικό διαφέρον των εταιρειών ενέργειας
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Forbes», η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, πέρα ??από την επίδραση στις τιμές των μετοχών και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ Αθηνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από μια ελληνική χρεοκοπία, θα μπορούσε να έχει επιπλέον και μια σημαντική επίδραση στη χώρα και στα ενεργειακά δεδομένα της περιοχής.


Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Πρώτα απ' όλα, μια χρεοκοπία θα μπορούσε να έχει μια βαθιά αρνητική επίδραση στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για το άμεσο μέλλον, καθιστώντας την προοπτική της εγχώριας παραγωγής όλο και πιο αόριστη. Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να προωθήσει την ιδέα των τοπικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, με τρόπο αφενός να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους παραγωγούς και αφετέρου να παρέχει μια νέα ροή εσόδων».
Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας
Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, η νέα ενεργειακή ώθηση που καταβάλλει η Ελλάδα συνέπεσε με μια περιφερειακή προσπάθεια, η χώρα να καταστεί μέρος μιας κούρσας εξόρυξης φυσικού αερίου, υπό την ηγεσία του Ισραήλ και της Κύπρου, και ακολουθείται από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Ωστόσο, καταλήγει ο αρθρογράφος, η νέα αυτή ενεργειακή πρωτοβουλία της Ελλάδας υπήρξε λιγότερο επιτυχής στην προσέλκυση των αναγκαίων ξένων ιδιωτικών εταιρειών και της εξεύρεσης οικονομικής στήριξης, λόγω ακριβώς της πρόσφατης οικονομικής διαπραγμάτευσης.


«Μια χρεοκοπία ελάχιστα μπορεί να κάνει ούτως ώστε να αλλάξει την κατάσταση και πιθανό να παρατείνει την οικονομική απομόνωση της χώρας. Περαιτέρω, αυτή η εξασθενημένη οικονομική θέση και η αβεβαιότητα σχετικά με το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα, θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την προσέλκυση συνεργασιών που σχετίζονται με πιθανά έργα μεταφορών από τοπικούς παραγωγούς, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Κύπρος».