Ενέργεια

Μουσταφά ο… Πρωτογενής

Μεθοδεύει λύση, που θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο
Ενάντια στον διορισμό Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Κυπριακό τάσσεται ο Ακιντζί, ζητώντας, παράλληλα, την ένταξη του παράνομου μορφώματος της «ΤΔΒΚ» στην Ε.Ε.

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, πραγματοποίησε χθες ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την Υπάτη Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε για το γεγονός ότι ζήτησε βοήθεια, ούτως ώστε να καλυτερεύσουν οι σχέσεις της Ε.Ε. με τους Τ/κ, για να προετοιμαστούν και οι Τ/κ για τη μετά τη λύση εποχή μαζί με τους «θεσμούς» τους.


Μεταξύ άλλων, ο κατοχικός ηγέτης μίλησε για την ανάγκη η λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο και, αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι συζητούνται από τη μια τα ΜΟΕ και από την άλλη η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης. Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετώπιζε την εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι δεν θα ήταν σωστό να υπάρχει απευθείας εκπρόσωπος της Ε.Ε. εντός της διαδικασίας, αλλά οι Τ/κ επιθυμούν να υπάρχει κάποιος που θα βρίσκεται στο περιθώριο και θα συμβάλλει σε τεχνικά θέματα όποτε αυτό του ζητηθεί, σημειώνοντας ότι αυτό υπήρξε στο παρελθόν και τα τελευταία χρόνια απουσίαζε.
Θέλουν να γίνουν μέλος της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τ/κ πηγές, ο κ. Σουλτς μετά το πέρας της συνάντησης έκανε λόγο για φιλικό και ανοιχτό διάλογο και, αποκαλώντας τον κ. Ακιντζί «Πρόεδρο», είπε πως είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. μια λύση του Κυπριακού. Επιπλέον χαρακτήρισε θετικό στοιχείο το ότι στις συνομιλίες μετέχουν δυο άνθρωποι που υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν και στηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που πάλεψαν για την ενότητα της χώρας τους και, αναφερόμενος στις συνομιλίες, τόνισε πως το Ευρωκοινοβούλιο θα κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση, σε «αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε μπροστά μας».


Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί δήλωσε: «Θέλουμε μια λύση για τους ανθρώπους μας. Δεν θέλουμε να συνεχιστεί το status quo, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενεές. Έχουμε υποφέρει πάρα πολύ», και πρόσθεσε: «Πιστεύω είμαστε σε σωστό δρόμο. Ως Τουρκοκύπριοι έχουμε επιπλέον κίνητρο να παλέψουμε για λύση. Είμαστε εκτός διεθνούς συστήματος για πολλά χρόνια. Τώρα θέλουμε να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την προσωπική ανάρτηση τoυ Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο twitter, ο Προέδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κυπριακό πρόβλημα και την Ελλάδα.
Συνάντηση με Γάλλο Υπουργό
Αύριο Παρασκευή, ο κ. Ακιντζί θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό αρμόδιο για θέματα Ε.Ε., Harlem D?sir, που φτάνει σήμερα στην Κύπρο. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, η συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό εκτιμάται ως «μια ευκαιρία που θα συμβάλει στη στήριξη της λύσης του Κυπριακού, γνωρίζοντας ότι συμβάλλει και στην προσέγγιση της τ/κ πλευράς με την Ε.Ε.».
Σιωπηλή δουλειά από διαπραγματευτές
Νέα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, εστιάζοντας πάνω στα κεφάλαια που συζήτησαν οι δυο ηγέτες την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί «συνεχίζουν επί διαφόρων θεμάτων ουσίας και χτενίζουν τις θέσεις υπό το φως των κατευθυντήριων γραμμών των ηγετών». Η ίδια πηγή, κληθείσα από το ΚΥΠΕ να πει εάν συζητήθηκε το θέμα του χαλλουμιού, ανέφερε ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι δύο διαπραγματευτές θα συναντηθούν εκ νέου και σήμερα.
Χωρίς χρονοδιαγράμματα
Παράλληλα, ο Προέδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Έιντε, έκανε λόγο για παραγωγική συνάντηση και κοινό όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο, πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη, που να μπορεί να συμβάλει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να μην είναι πρόβλημα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων στα σημαντικά ζητήματα, ο κ. Αβέρωφ απέφυγε ν' απαντήσει, δηλώνοντας: «Αυτές οι επαφές που γίνονται με τον ειδικό αντιπρόσωπο, δεν είναι για να αντικαταστήσουμε ούτε τον ΠτΔ ούτε τον διαπραγματευτή. Μεταφέρουμε τις επιθυμίες, τη βούλησή μας αλλά και τις έγνοιες και ανησυχίες μας». Τέλος, όσον αφορά τις αναφορές του κ. Έιντε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέχρι τέλους του χρόνου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολίασε: «Δεν τον άκουσα να βάζει τέτοιο στοίχημα».
Δεν υποχωρούν για εγγυήσεις
Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ναζίμ Τσιαβούσιογλου, μιλώντας για τις εν εξελίξει συνομιλίες, είπε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις για τη διζωνικότητα και τις εγγυήσεις. Όλες οι συμφωνίες που έγιναν αποσκοπούσαν στο να επιτευχθεί μια καλύτερη φάση από το σημερινό στάδιο. Οι προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις αυξάνονται για δύο με τρία χρόνια», και πρόσθεσε: «Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολύ πρόθυμοι και αφοσιωμένοι σε μια λύση. Οι Έλληνες Κύπριοι πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να επιτευχθεί μια λύση σε αυτά τα σημεία».
Άφιξη Τούρκου πρέσβη
Ντεριά Κανμπάι ονομάζεται ο νέος «πρέσβης» που διόρισε η Τουρκία στην Κύπρο, σύμφωνα με την εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο νυν «πρέσβης» Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά θα μετατεθεί στο κέντρο και στις 14 Αυγούστου θα αναλάβει καθήκοντα Γ.Γ. στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας, που ιδρύθηκε το 1985 από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ενσωματώθηκαν οι τουρκόφωνες δημοκρατίας του Καυκάσου.
Ενταφιασμός Εθνικού Συμβουλίου
Η Συμμαχία Πολιτών εξέφρασε τις ευχαριστίες της τόσο στον κ. Ακιντζί αλλά και στους δημοσιογράφους, οι οποίοι, όπως είπαν, αποτελούν τη μόνη πηγή ενημέρωσής της για τις διαπραγματεύσεις. Η Συμμαχία κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ενταφίασε την αρχή της συλλογικότητας στο Εθνικό Συμβούλιο και αποδέχτηκε η λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Παράλληλα, όπως σημειώνει ανακοίνωση, με τις επαφές που συνεχίζει να κάνει ο κ. Ακιντζί σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζει να αναβαθμίζει πολιτικά το ψευδοκράτος, την ίδια στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται.
* Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί για την εμπλοκή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΕΥΡΩΚΟ Ανδρέας Χριστοφόρου είπε: «Η άρνηση του κυρίου Ακιντζί να εμπλακεί απευθείας η Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις είναι μια εξέλιξη που υπονομεύει την προσπάθεια η λύση του Κυπριακού να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ιδιαίτερα η απαίτηση Ακιντζί, η λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε., φανερώνει ότι πρόθεση της τουρκικής πλευράς είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να προσαρμοστεί στη λύση του Κυπριακού και όχι η λύση να προσαρμοστεί στο κεκτημένο».