Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Αποκαλύψεις Κληρίδη
«Μιλώντας για το Κυπριακό στο Δημοσιογραφικό Συμπόσιο - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - για την εισβολή έκαμε χθες ο κ. Κληρίδης - ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΥΡΙΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - Παράλληλη πρόταση του Μακαρίου προς τον Κίσσινγκερ - Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ Ν’ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 20 Ιουλίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σε αποκαλύψεις για την εισβολή προέβη χθες ο Αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας κατά τη χθεσινή τελευταία συνεδρία του Δημοσιογραφικού Συμποσίου στο ξενοδοχείο «Χίλτον».
Ανατρέποντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «ειρηνευτικής επιχειρήσεως» και νομιμοποιήσεως της Τουρκίας να επέμβη, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι μετά την παραίτηση του Σαμψών και αφού ανέλαβε την εξουσία, ζήτησε από τον Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τον Διοικητή της Ειρηνευτικής Δυνάμεως να διανοίξουν κάποιο δρόμο για να συναντήσει τον Ντενκτάς.
Σταθμοί για τέκνα προσφύγων
Υπό την προεδρία του προέδρου της Παγκυπρίου Επιτροπής Προσφύγων κ. Παρασκευαΐδη πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη, για την ίδρυση και λειτουργία σταθμών φροντίδας για τα τέκνα της εργαζομένης πρόσφυγος μητέρας.
Συλλαλητήριο
Με χθεσινές διακηρύξεις τους διάφορες οργανώσεις καλούν τον λαό να παραστεί στο σημερινό Παγκύπριο Συλλαλητήριο για την τρίτη επέτειο της τουρκικής εισβολής, που θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, στις 7.00 το βράδυ και στο οποίο θα μιλήσει ο Πρόεδρος Μακάριος. Διακηρύξεις απηύθυναν οι οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΕΚΑ, ΠΕΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΟΕΔΕ, ΣΕΜΕΚ, η Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων, ΠΑΣΥΔΥ, ΕΤΥΚ, ΠΟΑΣ και ΕΝΕΚ.
Τουρκικές ανησυχίες για τα 12 μίλια
«Τα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο θα δεχθούν σοβαρό πλήγμα την άλλη εβδομάδα, επειδή θεωρείται βέβαια η αποδοχή άρθρου από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, που προβλέπει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια». Όπως γράφει η χθεσινή «Χουριέτ» σε άρθρο της σχετικό με τη λήξη των εργασιών της Διασκέψεως για το Δίκαιο της Θαλάσσης, το σχέδιο συμφωνίας που εκπονήθηκε θα διανεμηθεί την άλλη εβδομάδα στις χώρες μέλη του Οργανισμού.


Σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου αυτού εκ μέρους της Ελλάδος, γράφει η εφημερίδα, «το Αιγαίο θα αποκλεισθεί και θα γίνει ελληνική λίμνη». Η εφημερίδα παραθέτει στη συνέχεια την άποψη «ορισμένων δυτικών παρατηρητών», σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα θα λάβει υπ’ όψιν την πολιτική ισορροπία στο Αιγαίο και δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου αυτού, διότι γνωρίζει ότι παρόμοια προσπάθειά της θα οδηγήσει τις δύο χώρες σε πόλεμο».