Αναλύσεις

1974, κλήση επιστράτευση μετά βοοαμαξών

Είναι πολύ καλό να γνωρίζουν και να μαθαίνουν οι νεότεροι αλλά και να θυμηθούν οι παλαιότεροι ποιοι τρισάθλιοι και ηλίθιοι καραβανάδες ελληνόφωνοι προδότες ανάλαβαν ν’ ανατρέψουν τον Εθνάρχη Μακάριο και στη συνέχεια να κηρύξουν την Ένωση με τη μητέρα πατρίδα Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974. Όχι μόνον ήσαν απαίδευτοι και αμόρφωτοι αλλά και δεν γνώριζαν καν τις στρατιωτικές φράσεις, ορολογίες αλλ’ ούτε και σε ποια χρονική περίοδο βρισκόντουσαν. Άσε που αρκετοί ήταν τόσο τυφλοί από μίσος εναντίον των ομοεθνών τους που διαφωνούσαν μαζί τους, αλλά ταυτόχρονα γνώριζαν, και ηθελημένα πρόδιδαν την Κύπρο.


Η μαρτυρία του φίλου μου, γνωστού εκφωνητή του ΡΙΚ κ. Ανδρέα Κουκίδη για το δραματικό πρωινό της 20ής Ιουλίου του 1974 καταδεικνύει και αποδεικνύει τα όσα προανέφερα. Τη γενική διοίκηση του Ρ.Ι.Κ. μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ανέλαβε ο καραβανάς συνταγματάρχης Λιασκώνης γνωστός πραξικοπηματίας. Το πρωινό της 20ής Ιουλίου οι Τούρκοι εισβολείς άρχισαν, πέραν των άλλων ενεργειών τους, τη ρίψη αλεξιπτωτιστών που φαίνονταν πολύ καθαρά από το Ρ.Ι.Κ.


Οι υπάλληλοι του Ρ.Ι.Κ. που βρίσκονταν εκεί, μαζί και ο κ. Κουκίδης, φώναξαν τον Λιασκώνη να του δείξουν τους αλεξιπτωτιστές αλλά αυτός προσποιόταν πως δεν τους έβλεπε λέγοντάς τους «πούντους ρε παιδιά». Αφού τους είδε και πείστηκε, πήγε στο γραφείο όπου τηλεφώνησε στο Γ.Ε.Ε.Φ. μουγκρίζοντας σαν θηρίο που δεν τον ενημέρωσαν για τα διαδραματιζόμενα. Η ώρα ήταν μετά τις 6 το πρωί, οπότε η εισβολή βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Εν τω μεταξύ από το ραδιόφωνο του Ρ.Ι.Κ. μεταδιδόταν η πρωινή προσευχή, το αγιολόγιο της ημέρας και ακολούθως η γυμναστική. Μετά απ’ αυτά άρχισαν να μεταδίδονται τραγούδια ενώ ο κόσμος εκτός του Ρ.Ι.Κ. καιγόταν.


Σε κάποια στιγμή μεταξύ 6:30 - 7:00 το πρωί στάλθηκε από το Γ.Ε.Ε.Φ. επείγουσα ανακοίνωση για επιστράτευση, δακτυλογραφημένη ή φωτοτυπημένη. Αυτή την ανακοίνωση την παρέδωσε στο κ. Ανδρέα Κουκίδη ο Λιασκώνης διατάσσοντάς τον να την εκφωνήσει. Όπως μου ανάφερε ο κ. Κουκίδης όταν πρωτοδιάβασε το κείμενο δίσταζε και ντρεπόταν να την εκφωνήσει, όμως δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, ήταν εντολή του φωτισμένου και μελετημένου Λιασκώνη .
Αυτή η ανακοίνωση, έλεγε τα ακόλουθα, όπου δεν μπορεί να τα βγάλει από το μυαλό του ο κ. Κουκίδης μέχρι σήμερα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΩΣ
«Καλούνται άπαντες οι στρατεύσιμοι, να παρουσιαστούν πάραυτα στα στρατόπεδα των μετά των όνων, ημιόνων, αλόγων και βοών των μαζί μετά των αμαξών και βοοαμαξών των».
Αυτό ήταν το πρώτο ανακοινωθέν που εκφωνήθηκε καλώντας τους στρατεύσιμους για επιστράτευση. Βέβαια αντιλήφτηκαν αργότερα την ηλιθιότητα που έκαναν, στέλλοντας άλλο κείμενο ανακοινωθέντος για να εκφωνηθεί από το Ρ.Ι.Κ. Φαίνεται στο Γ.Ε.Ε.Φ. δεν είχε κάποιον εγγράμματο να συντάξει σωστό κείμενο επιστράτευσης και έτσι βρήκαν κάποια διαταγή του 1910 και τη δακτυλογράφησαν στέλλοντάς την στο Ρ.Ι.Κ. για εκφώνηση. Αυτοί ήταν αγαπητοί οι διοικούντες στο Γ.Ε.Ε.Φ. που έστελλαν τους νέους μας στη σφαγή εκείνες τις πολύ κρίσιμες ώρες που περνούσε η πατρίδα μας. Αυτοί οι ηλίθιοι, προδότες και αγράμματοι ανάλαβαν τις τύχες του Ελληνισμού της Κύπρου, όπου σήμερα κάποιοι τους εκτιμούν και τους νοσταλγούν ακόμη.
ΑΔΑΜΟΣ ΚΟΜΠΟΣ