Ενέργεια

Σταθερά αδιάλλακτος ο Ερντογάν

Τουρκία και «ΤΔΒΚ» θα βαδίσουν μαζί στις συνομιλίες ως «μητέρα και κόρη»
Μετά την εξεύρεση λύσης, η συνιστώσα τ/κ πολιτεία θα έχει ίσο καθεστώς με την ε/κ κοινότητα στην ΕΕ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί

Παράνομη μονοήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα, με αφορμή την αποφράδα μέρα της τουρκικής εισβολής του 1974, πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρέστη, κατόπιν πρόσκλησης από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στη στρατιωτική παρέλαση και στους «εορτασμούς» των κατοχικών Αρχών στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Τούρκος Πρόεδρος, που έφτασε στα κατεχόμενα με το προεδρικό αεροπλάνο «ΑΝΑ» στις 14.00 συναντήθηκε λίγο αργότερα με τον Τ/κ ηγέτη, με τον οποίο πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο να δεχθούν ερωτήσεις. Στη συνέχεια αναχώρησαν για τον χώρο της παρέλασης, η οποία ολοκληρώθηκε με προκλητική επίδειξη από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, των οποίων η παρουσία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή της ελεύθερης Λευκωσίας (βλέπε σελ. 7).
Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες
Χαρακτηρίζοντας την τουρκική εισβολή ως σημείο ιστορικής καμπής για ολόκληρο το τουρκικό έθνος, δήλωσε πως πρωταρχική προτεραιότητα για την Τουρκία επί του Κυπριακού είναι η επίτευξη της πολιτικής ισότητας. Ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας πως ήταν μια διέξοδος αλλά δεν μπόρεσε τότε να μπει ένα τέλος, ενώ πρόσθεσε πως μακάρι η ε/κ πλευρά και η τ/κ πλευρά να φτάσουν σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα. «Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Αναφερόμενος επιπλέον στις συνομιλίες, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία των διαβουλεύσεων και απευθυνόμενος προς τις κατοχικές Αρχές δήλωσε: «Αξιολογήσαμε ένα-ένα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πορεία των συνομιλιών, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν για την επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε: «Ως διοίκηση της “Βόρειας Κύπρου”- πρέπει να ξέρετε ότι ως Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια χέρι με χέρι ως "μητέρα - κόρη" πατρίδες». Μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος έθιξε το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και διαβεβαίωσε πως αυτό θα επιλυθεί εντός 1-2 μηνών.
Η πολυζωνική του Ακιντζί
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά την ομιλία του δήλωσε πως η 20ή Ιουλίου «ήταν μια επιχείρηση για να εμποδίσει το να ριζώσει το πραξικοπηματικό καθεστώς και η Ένωση στην Κύπρο», και έτσι πρέπει να ερμηνεύεται. «Ως αποτέλεσμα της 20ής Ιουλίου, οι Τ/κ άρχισαν να ζουν ως κοινότητα στον Βορρά και ετοιμάστηκε μια υποδομή μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εάν η, μεταξύ των δύο γεγονότων, πρόταση των Τ/κ για πολυζωνική ομοσπονδία γινόταν αποδεκτή από την “ε/κ διοίκηση” και την Ελλάδα, ίσως χιλιάδες άτομα να μην αναγκάζονταν να αλλάζουν μέρος». Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως μετά την εξεύρεση λύσης, η συνιστώσα τ/κ πολιτεία ως ένα από τα ίσα μέρη της ομοσπονδίας με τα κοινοτικά δικαιώματα θα έχει ίσο καθεστώς με την ε/κ κοινότητα στην ΕΕ.
Στόχος η αναβάθμιση του ψευδοκράτους
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε προς τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας την ευχή να φτάσει άμεσα σε ένα θετικό αποτέλεσμα, διαφυλάσσοντας την επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις που κερδήθηκε με την εκλογή του. Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του επ’ ευκαιρία της τουρκικής εισβολής, ο κ. Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι ακλόνητος και αποφασιστικός στόχος της Τουρκίας είναι ανέκαθεν η ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ψευδοκράτους σε κάθε τομέα.


«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, υπό την αιγίδα των ΗΕ για μια δίκαιη και μόνιμη λύση, οι εποικοδομητικές και καλοπροαίρετες προσπάθειες της τ/κ πλευράς αντικρίζονται με εκτίμηση, σε περίπτωση που την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που δείξατε τη δείξει και η ε/κ πλευρά, γι' αυτή την υπόθεση που συνεχίζεται εδώ και μισό αιώνα, εκτιμούμε ότι μπορεί να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση», είπε ο κ. Νταβούτογλου και ευχήθηκε παράλληλα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, με εποικοδομητική προσέγγιση και πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.


Ο Τούρκος Πρόεδρος, κάνοντας λόγο περί ύπαρξης δύο πολιτικά ίσων «λαών», επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω «απάνθρωπη» απομόνωση του «τ/κ λαού» στο νησί, αλλά ούτε και θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα γεγονότα που προηγήθηκαν της 20ής Ιουλίου 1974 και να γυρίσουν οι Τ/κ σε εκείνες τις «πικρές», όπως αποκάλεσε, μέρες. Επιπλέον, ο αρχιτέκτονας του νεο-οθωμανισμού, μιλώντας για το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, εξέφρασε την πεποίθηση, οι Τ/κ να μπορέσουν πλέον να εφαρμόσουν ένα σύστημα αγροτικής παραγωγής που να είναι παράδειγμα για την περιοχή.