Ενέργεια

Ψυχραίνει το «καλό κλίμα»

Αναγνώριση του ψευδοκράτους ή ΔΔΟ με δύο συνιστώσες πολιτείες, προτείνει ο Ακιντζί
Κατηγορούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για πλήρη συνεργασία και κούρεμα των διαχρονικών θέσεων του κυπριακού Ελληνισμού στο Κυπριακό

Έντονες υπήρξαν χθες οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την επίσκεψη-πρόκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, με αφορμή τον «εορτασμό» της 41ης επετείου της αποφράδας μέρας της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974. Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ενημερώνοντας χθες ξένους επισήμους, μέλη κοινοβουλίων και μη, που βρίσκονται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ανέφερε ότι προκειμένου να ενταχθούν οι Τ/κ στη διεθνή έννομη τάξη, υπάρχουν δύο δρόμοι.


Ο πρώτος, όπως είπε, είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, σημειώνοντας, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και φαίνεται ότι ούτε στο απώτερο μέλλον θα γίνει. «Ο άλλος δρόμος είναι να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής διζωνικής και δικοινοτικής, που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και ως μια οντότητα να πάρει τη θέση της στην ΕΕ και τα ΗΕ. Βεβαίως και στο εσωτερικό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες», πρόσθεσε.
Άμεση λύση θέλει ο Ακιντζί
Επαναλαμβάνοντας γι' ακόμη μια φορά ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εντός μηνών και όχι χρόνων, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των συνομιλιών, σημειώνοντας: «Οι πλευρές να σέβονται αμοιβαία τα δικαιώματα του άλλου, το νησί δεν είναι μόνο μιας κοινότητας, να γίνει αποδεκτό ότι ανήκει και στις δύο κοινότητες. Για να μπορούμε να ζήσουμε μαζί, πρέπει να βρούμε τον δρόμο για να είμαστε ο ένας καλός γείτονας του άλλου».


Ο κατοχικός ηγέτης δεν παρέλειψε να εκδηλώσει εκ νέου τις προθέσεις του αναφορικά με την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων του νησιού, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο πρέπει να είναι εφικτό δεδομένων των υφιστάμενων περιφερειακών συσχετισμών και των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση της τεχνικής μελέτης για κατασκευή του αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (East med pipeline).
«Κακό» το καλό κλίμα
Από πλευράς κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν-Ακιντζί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στα κατεχόμενα, ανέφερε πως μέσα σε ένα μήνα από την πολύμηνη εισβολή του «Μπαρμπαρός» και των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στις πάγιες τουρκικές θέσεις επί της ουσίας του Κυπριακού, ξαφνικά κάποιοι εντοπίζουν «καλό κλίμα» για την επίλυση του Κυπριακού.


Στρέφοντας τα πυρά του κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινά, πως ο κ. Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, σε πλήρη συνεργασία, κουρεύουν ολοένα και περισσότερο τις διαχρονικές θέσεις του κυπριακού Ελληνισμού στο Κυπριακό, μειώνοντας την κυριαρχία, την υπόσταση και τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν είναι καλό, είναι κακό κλίμα».
Φύλλο συκής για ΔΔΟ
Με χθεσινή του ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε φρούδες και εκτός πραγματικότητας τις ελπίδες του Προέδρου της Δημοκρατίας, περί ένδειξης αποφασιστικότητας εκ μέρους του κ. Ερντογάν για τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης στο νησί. «Οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν και Ακιντζί, στο πλαίσιο των πανηγυρικών εορτασμών στα κατεχόμενα για τον διαμελισμό της πατρίδας μας, καταρρίπτουν τα μυθεύματα που συστηματικά καλλιεργεί η κυπριακή κυβέρνηση, με την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων και μερίδας των μέσων ενημέρωσης (κρατικών και ιδιωτικών)», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, η οποία αναφέρει πως από τις χθεσινές δηλώσεις προκύπτει ότι ο κ. Ακιντζί, ταυτιζόμενος πλήρως με την τουρκική πολιτική και στρατηγική, προωθεί τη λύση συνομοσπονδίας, την ώρα που ο Ερντογάν επέμεινε στα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα εισβολή στο μέλλον. Η τελευταία αυτή αναφορά της ΕΔΕΚ, φαίνεται πως συνδέεται με την τελευταία αναφορά του κ. Ερντογάν κατά την κοινή ομιλία με τον κ. Ακιντζί, όπου άφησε υπονοούμενα περί νέας «ειρηνευτικής επέμβασης». Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι, αν και η συγκεκριμένη είδηση αναρτήθηκε από κάποια ΜΜΕ, εντούτοις, στη συνέχεια αποσύρθηκε, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.
Να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του χθες για το Κυπριακό, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τις κομματικές ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, υποστήριξε πως ορισμένες κομματικές ηγεσίες στήνουν πανηγύρια λύσης, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για εγγυήσεις της Τουρκίας, για «δύο λαούς», για την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και για την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, με διατυπώσεις που παραπέμπουν σε αριθμητική ισότητα.