Ενέργεια

Στην... πρίζα της ΡΑΕΚ η Κυβέρνηση

Μετά τον προϊστάμενο της ΚΥΠ και τον Υπουργό Υγείας, σειρά παίρνει ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μετά την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα ήταν καλύτερα την υλοποίησή του να αναλάβει ο νέος Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, δήλωσε ο Γ. Σιαμμάς

Λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του προϊσταμένου της ΚΥΠ Ανδρέα Πενταρά και την αιφνίδια παραίτηση του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, γνωστοποιήθηκε χθες και η παραίτηση ακόμη ενός άλλου υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου, γεγονός που προκαλεί ακόμη ένα ρήγμα στο ήδη εύθραυστο κυβερνητικό οικοδόμημα. Πρόκειται ουσιαστικά για τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Γιώργο Σιαμμά, η θητεία του οποίου λήγει τέλος Ιανουαρίου του 2016, και ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες, υπέβαλε γραπτή παραίτηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .
Ο ίδιος ζήτησε παραίτηση
Σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του «InBusinessNews», ο κ. Σιαμμάς δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πως ο ίδιος ζήτησε από τον Πρόεδρο να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, κάτι που έγινε αποδεκτό. Ερωτηθείς αναφορικά με τον λόγο της παραίτησής του, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι το βασικό σκεπτικό της απόφασής του να αποχωρήσει από τη θέση του είναι ότι έχει ολοκληρώσει το έργο του στη ΡΑΕΚ, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα ήταν καλύτερα την υλοποίησή του να αναλάβει ο νέος Πρόεδρος της ΡΑΕΚ. Όπως είπε, η υλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου θα διαρκέσει 3-4 χρόνια, ενώ εξήγησε ότι εντός Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί και η ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η επιστολή παραίτησής του, είπε, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Επείγει η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου
Ερωτηθείς από τη «Σημερινή» για το κατά πόσο η παραίτησή του συνδέεται με το ζήτημα της υποστελέχωσης του οργανισμού, ο κ. Σιαμμάς δήλωσε πως, τα ζητήματα αυτά, είναι, όντως, υφιστάμενα και καταγράφονται στις διάφορες εκθέσεις, ωστόσο, επανέλαβε πως οι λόγοι παραίτησής του είναι καθαρά τεχνοκρατικοί. «Βασικός λόγος της παραίτησης είναι η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Τώρα υπάρχει πάρα πολύ σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει, και θεώρησα ότι δεν είναι σωστό να γίνει η αντικατάσταση τον επόμενο Γενάρη ή Φεβρουάριο, όταν θα βρισκόμαστε στη μέση της διεργασίας», είπε ο κ. Σιαμμάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:


«Μπορεί να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ένας τεχνοκράτης παίρνει μια τέτοια απόφαση, αλλά αυτή είναι η γραπτή και αντικειμενική αιτιολόγηση των λόγων παραίτησής μου». Κληθείς να αναφέρει ποια θα είναι η βασικότερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της ΡΑΕΚ το επόμενο διάστημα, ο κ. Σιαμμάς σημείωσε πως αυτή είναι η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά το άνοιγμα της αγοράς. «Θα πρέπει ολοκληρωθεί σωστά το μοντέλο αγοράς, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η αύξηση του ανταγωνισμού και να επιτραπεί παράλληλα η είσοδος των επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εμείς αποφασίσαμε το πλαίσιο, τώρα πρέπει να γίνει η λεπτομερής προετοιμασία με τον διαχειριστή και την εποπτεία της ΡΑΕΚ», είπε.


Ερωτηθείς, επιπλέον, για τον χρόνο που υπέβαλε την παραίτησή του, ο κ. Σιαμμάς έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτή κατατέθηκε στα μέσα του Ιούνη, ωστόσο ζήτησα να μεταφερθεί μεταγενέστερα για ευνόητους λόγους, που σχετίζονται με κάποιο αβάσιμο και αστήρικτο θέμα που τέθηκε στη Βουλή, και με το οποίο δεν ήθελα να συσχετιστεί». Ερωτηθείς, τέλος, να σχολιάσει για το αν υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του Προέδρου, ο κ. Σιαμμάς διευκρίνισε πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση και η παραίτησή του έγινε αμέσως αποδεκτή.
Κατηγορίες Θεμιστοκλέους
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, μετά από καταγγελίες του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους, κατά της ΡΑΕΚ, η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τροποποιητικό νομοσχέδιο, με το οποίο αφαιρέθηκαν από τον Προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής θέσεις που περιλήφθηκαν σε αυτό εκ παραδρομής. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ δήλωσε, τότε, ότι ο Γενικός Ελεγκτής οφείλει να ελέγξει όλα τα έγγραφα της Αρχής και να κάνει «άνεμο και φτερό τις αποφάσεις που έλαβε η Αρχή τα τελευταία 4 χρόνια».


Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τα προηγούμενα χρόνια υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 583 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα, με τους αιτητές να καταβάλλουν διάφορα ποσά για άδειες, που έφταναν μέχρι και το ποσό των 5.000 ευρώ για άδειες από την ΑΗΚ και άλλα ποσά για πολεοδομικές άδειες, και μεσούσης της διαδικασίας του διαγωνισμού, η ΡΑΕΚ άλλαζε τους όρους, εξοντώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους μικρούς επιχειρηματίες για χάρη των μεγάλων. Συγκεκριμένα, δήλωσε τότε ότι στα μισά του διαγωνισμού η ΡΑΕΚ άλλαζε τους όρους με τρόπο που να επωφελούνται μεμονωμένα άτομα: «Κάποιοι από αυτούς που απολαμβάνουν τα πάντα εκεί, θα βρεθούν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής», δήλωσε τότε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Απάντηση ΡΑΕΚ
Από πλευράς ΡΑΕΚ, ο Πρόεδρός της Γιώργος Σιαμμάς, απαντώντας τότε προς τον κ. Θεμιστοκλέους, δήλωσε: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι επιεικώς ντροπή με κεφαλαία γράμματα», ενώ παράλληλα κάλεσε και απαίτησε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να τοποθετηθεί επίσημα για τους «αστήριχτους και αβάσιμους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ισχυρισμούς του κ. Θεμιστοκλέους. Ο κ. Σιαμμάς, σε δηλώσεις του πριν από ένα μήνα στο ΚΥΠΕ, υποστήριξε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει κάθε χρόνο τη διαχείριση και τους οικονομικούς λογαριασμούς της ΡΑΕΚ, υποδεικνύοντας ότι για τα συγκεκριμένα χρόνια στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους ουδέποτε προέκυψε οτιδήποτε.