Ενέργεια

Στο έλεος του ΙΚ η Τουρκία

Νέα πτώση κατέγραψε η τουρκική λίρα, λόγω των επιθέσεων και της πολιτικής αβεβαιότητας
Εντείνονται πλέον τα μέτρα ασφαλείας στα συριακά σύνορα, υπό τον φόβο εξάπλωσης των τρομοκρατικών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και συγκεκριμένα την ισλαμιστική ομάδα Αλ-Σαμ κατηγόρησε το Κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) ότι κρύβεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας, κατά την οποία 30 τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κόμματος, που φέρει την υπογραφή από τον συμπροέδρο Σαλαντίν Ντεμιρτάς και τη Φιγκέν Γιουσκεντάγκ, το HDP καλεί άπαντες στην Τουρκία σε ενότητα, με σκοπό τον σχηματισμό ενός ειρηνευτικού μπλοκ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). «Καταδικάζουμε την απάνθρωπη, επαίσχυντη επίθεση στο Σουρούκ», αναφέρει η δήλωση, η οποία υπογραμμίζει ότι όλοι έγιναν μάρτυρες για το τι μπορεί να κάνει μια βάρβαρη και βίαιη στρατιωτική δύναμη, όταν στερείται ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η επίθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε ως στόχο να κάμψει το ηθικό των «Τούρκων επαναστατών», οι οποίοι στρατολογήθηκαν προς υποστήριξη της κουρδικής πόλης του Κομπανί.


«Αυτό είναι το μήνυμά τους: Να εγκαταλειφθεί η αλληλεγγύη σας προς τους θαρραλέους ανθρώπους που ενώθηκαν γύρω από το Κομπανί με επαναστατικό πνεύμα». Το HDP κατηγόρησε, επίσης, την τουρκική κυβέρνηση για το ότι δεν είχε λάβει επαρκείς προφυλάξεις για να αποτρέψει την επίθεση, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι άλλες οργανώσεις, όπως είναι οι ΜΚΟ, οι φορείς του εμπορίου και τα δημαρχεία, χρειάζεται να λάβουν τα δικά τους μέτρα ασφαλείας και αυτοπροστασίας. «Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να βελτιωθούν, ούτως ώστε να αποτραπούν οι επιθέσεις στους θεσμούς και τον λαό μας από τους βιαστές του ΙΚ», συμπληρώνει η δήλωση του HDP.
Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας
Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Κούρδοι σπουδαστές της Ομοσπονδίας της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση για τη στήριξη των εκτοπισμένων κατοίκων της πόλης Κομπανί, μόλις έξι μίλια μακριά ??από τα σύνορα της Συρίας. Όπως αναφέρουν διάφορα διεθνή μέσα, ως απάντηση στην επίθεση, η Άγκυρα προχώρησε αρχικά σε σειρά συλλήψεων, ενώ παράλληλα έχει δεσμευθεί να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων, εν μέσω φόβων ότι οι φανατικοί του Ισλαμικού Κράτους ενδεχομένως να πλήξουν δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη χώρα.


«Η ασφάλεια στα σύνορά μας θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε αργά τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν πως πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται όντως το ΙΚ. «Αυτή η επίθεση μας στοχοποιεί όλους», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν ενότητα, υποσχόμενος ότι θα φέρει όλους τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Εντός συνόρων το ΙΚ
Παράλληλα, ο Νιχάτ Αλί Οζκάν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας στην Άγκυρα, δήλωσε χθες στο AFP πως η επίθεση κατέδειξε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του ΙΚ και των κουρδικών ομάδων εντός Συρίας «εξαπλώνεται και σε τουρκικό έδαφος», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «Η επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει ιδεολογικά, εθνοτικά και πολιτικά ρήγματα στην Τουρκία».
Ισραήλ προς Ερντογάν
Ο Ισραηλινός Αναπληρωτής Υπουργός Αγιούπ Καρά, του Κόμματος Λικούντ, υποστήριξε ότι η θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία τη Δευτέρα «απαιτεί από τον Ερντογάν να θέσει γρήγορα τέρμα στην κρίση με το Ισραήλ». Μιλώντας ενώπιον της Κνεσέτ (κοινοβούλιο), ο Καρά ζήτησε από τον Ερντογάν να «ενταχθεί στον λογικό μουσουλμανικό κόσμο, που καθοδηγείται από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου, που κατανοούν ότι το ΙΚ είναι ο εχθρός της ανθρωπότητας, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας».
Επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ
Εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μετά την επίθεση στη Σουρούτς, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την επίθεση στην τουρκική κυβέρνηση. Πολλοί από τους διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όπως: «Ισλαμικό Κράτος, δολοφόνοι, Ερντογάν και AKP, συνεργοί». Η τουρκική αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση κατά διαδηλωτών, ενώ ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση ενεπλάκησαν σε επεισόδια.
Πτώση της τουρκικής λίρας
Οι βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία οδήγησαν μεταξύ άλλων σε τεράστια πτώση της τουρκικής λίρας, αφού εξαπλώθηκε η ανησυχία για κλιμάκωση της βίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει συνασπισμό. «Ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση της λίρας στις αναδυόμενες αγορές συναλλάγματος σήμερα είναι η έκρηξη», αναφέρει o στρατηγικός αναλυτής της ING Bank στην Κωνσταντινούπολη Πίναρ Ούσλου.


«Η κατάσταση στη Συρία και η περιφερειακή αστάθεια θεωρείται, ήδη, ως παράγοντας αύξησης του επενδυτικού ρίσκου της Τουρκίας», πρόσθεσε. Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, η λίρα υποχώρησε 1,5 τοις εκατόν 2,6931 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, περιορίζοντας τα κέρδη από το πιο αδύναμο σημείο που βρίσκονταν στις 8 Ιουνίου στο 4,3 τοις εκατόν. Επιπλέον, το ενδεχόμενο διενέργειας μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, καθώς επίσης και η εξάρτηση της χώρας από το ξένο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της, και η πρόθεση των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων, οδήγησε τη Morgan Stanley στην πρόβλεψη ότι η τουρκική λίρα θα πέσει επιπλέον 5,5 τοις εκατόν έναντι 2,85 του δολαρίου.