Ενέργεια

Ιράν και ΙΚ ενώνουν Ισραήλ-Τουρκία

Κοίτασμα ύψους 530 δις κυβικών ποδών φυσικού αερίου ανακάλυψε η ENI στην Αίγυπτο
Για νέα σελίδα και βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών προς αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και του Ιράν, κάνει λόγο υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος

Οι προσπάθειες μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας για αποκατάσταση των ισχυρών σχέσεων που κάποτε διατηρούσαν, θα μπορούσαν να ενισχυθούν δεδομένων των κοινών απειλών που αντιμετωπίζουν από το Ισλαμικό Κράτος και το Ιράν, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ένας ανώτερος Ισραηλινός διπλωμάτης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις έχουν κατά κανόνα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Ταγίπ Ερντογάν, εντούτοις, η υποχώρηση της εκλογικής ισχύος τού, ισλαμικής καταβολής, Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP αλλά και η αναδιαμόρφωση του χάρτη της περιοχής, έχουν προκαλέσει μια σχετική ευθυγράμμιση των συμφερόντων των δυο χωρών. Ως γνωστόν, αντιπρόσωποι και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία αποζημίωσης για τη δολοφονία 10 Τούρκων ακτιβιστών από Ισραηλινούς πεζοναύτες το 2010, κατά τη διάρκεια του αιματηρού περιστατικού με τον στολίσκο του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» που κατευθυνόταν προς τη Γάζα.
Αφήνουν πίσω τις διαφορές
Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται οι προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δυο χωρών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Ντόρε Γκολντ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι υπάρχει μια προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε. Όπως λέμε, να γυρίσουμε μια νέα σελίδα και να δούμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Επιπλέον, ο κ. Γκολτ δήλωσε πως «οι απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι οι απειλές που αντιμετωπίζει και η Τουρκία - και ιδίως οι απειλές του ISIS (Ισλαμικού Κράτους) και πάνω απ' όλα η απειλή του Ιράν. Το Ιράν είναι ενεργοποιημένο στην προσπάθεια να υπονομεύσει την Τουρκία και ελπίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε ένα συμφωνημένο μονοπάτι και να αφήσουμε τις όποιες διαφωνίες πίσω μας». Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να επεκταθεί περεταίρω για την υποτιθέμενη απειλή της Τουρκία από το Ιράν.
Ο αγωγός προς Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκολτ, ο οποίος αποτελεί διαχρονικό σύμβουλο του Νετανιάχου, πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Φεριντούμ Σινίγιοργλου στη Ρώμη αναζητώντας τρόπους βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας θα ήταν προς το συμφέρον της Κύπρου, εντούτοις πολλά ερωτηματικά εγείρονται αναφορικά με το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου. Η ιδέα περί μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ, διά μέσου της Κυπριακής ΑΟΖ με αγωγό προς την Τουρκία, αποτελεί διαχρονική επιθυμία της Άγκυρας και είναι σενάριο που προωθεί κατά καιρούς και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να γίνει εφικτό χωρίς την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά μόνο με λύση του Κυπριακού.
Ανακάλυψη νέου κοιτάσματος
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εταιρεία ΕΝΙ έλαβε αυτή τη βδομάδα το πράσινο με σκοπό τη διενέργεια ερευνών εξεύρεσης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου κατά μήκος του ποταμού Νείλου. Σύμφωνα με επίσημη δήλωση της ιταλικής εταιρείας στα μέσα ενημέρωσης, «οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ποσοτήτων ανέρχονται στα 530 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπυκνωμένων ποσοτήτων». Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες εξερεύνησης, τον Ιανουάριο του 2013, μετά από δημοπρασία η οποία διεξήχθη στο Κάιρο. Η εν λόγω εξερεύνηση αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας-πλαίσιο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφτηκε τον Μάρτιο και αφορά την ανάπτυξη των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την έκθεση, το νέο κοίτασμα βρέθηκε στη δυτική περιοχή του Αμπού Μάντι, που βρίσκεται περίπου 75 χλμ βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας.
Εξαγωγές προς Αίγυπτο
Ιστορικά αξίζει να σημειωθεί πως η Eni δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 1954 ενώ η εταιρεία διαθέτει σήμερα μία παραγωγή περίπου 210.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα. Έναν μήνα πριν, η εταιρεία ενέργειας Dana Gas των Εμιράτων ανακοίνωσε επίσης σχέδια για να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία γεώτρησης στην Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι Ισραήλ και Κύπρος εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, κάτι που ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη ενεργειακή γνωμοδότηση του German Marshal Fund, ενδεχόμενως να δημιουργήσει ανταγωνισμό εξαγωγών μεταξύ των δυο χωρών (Ισραήλ-Κύπρου).


Εν τω μεταξύ η κοινοπραξία Noble-Delek, που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τον αιγυπτιακό ενεργειακό όμιλο Dolphinus αλλά και την British Gas (BG), η οποία τρέχει μια από τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου. Όπως αναφέρει πηγή της ενεργειακής βιομηχανία σε χθεσινό δημοσίευμα του «Jewish Press», Delek και Noble υπέγραψαν επίσης μια επιστολή προθέσεων με τη BG που δηλώνει συγκεκριμένα ότι «Αν το κοίτασμα Λεβιάθαν δεν αναπτυχθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Αφροδίτη θα προμηθεύσει τους Αιγυπτίους με το αέριο που χρειάζονται».