Ενέργεια

Οφσάιντ και η Μογκερίνι

Σε κατεχόμενο έδαφος της ΕΕ μετέβη η Ευρωπαία Επίτροπος για να συναντήσει τον Ακιντζί
Το Κυπριακό, η επίσκεψη Νετανιάχου στο νησί, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στο επίκεντρο της συνάντησης
«ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ όλοι το κόστος της μη επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε η Μογκερίνι

Ιδιαίτερα θετικό και χρήσιμο χαρακτήρισε τον ρόλο της Κύπρου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ στην περιοχή η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Ευρωπαία Επίτροπος, που πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, μετέβη αρχικά στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.


Το «παρών» τους στη συνάντηση έδωσαν ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κίνηση της κ. Μογκερίνι να επισκεφτεί στα κατεχόμενα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Περιφερειακός ρόλος της Κύπρου
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ηγετική, όπως χαρακτήρισε, στάση και δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη προς την κατεύθυνση αυτή. Η κ. Μογκερίνι δήλωσε επιπλέον ότι μεγάλο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στη συζήτηση περιφερειακών θεμάτων, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα.


«Ο ρόλος που παίζει η Κύπρος προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικός για την ΕΕ», είπε η κ. Μογκερίνι. Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το ευρύτερο πλαίσιο στην περιοχή, μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τις σχέσεις με την Αίγυπτο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε επαφή και συντονισμό αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, κατέληξε η Ύπατη Εκπρόσωπος.
Επένδυση της ΕΕ η λύση
Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, η κ. Μογκερίνι κάλεσε άπαντες να αναλογιστούν το κόστος τη μη επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση αποτελεί επίσης μια επένδυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια, ενώ θα συμβάλει ουσιαστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής . «Γι' αυτό και πραγματικά ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα.


Αν δεν γίνει τώρα, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει στο μέλλον. Προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε και εξήγησε ότι η επίσκεψή της γίνεται για να συζητήσει τις προτεραιότητες της Κύπρου σε σχέση με την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. «Η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι αυτό το μέρος του κόσμου, το οποίο είναι το πιο ταραχώδες και το πιο σχετικό με τις εξωτερικές δράσεις της ΕΕ».
Κοινό μέτωπο με ΕΕ
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Κύπρος είναι υπέρμαχη μιας ισχυρής και ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», διατυπώνοντας την προσήλωση της Κύπρου στην περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διαβουλεύσεις αποδεικνύουν τη δέσμευση της Κύπρου στα θέματα εξωτερικών υποθέσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η δέσμευση στον διάλογο είναι καλύτερη από τη σύγκρουση.
Επίσκεψη στα κατεχόμενα
Την πλήρη στήριξη της ΕΕ στη διαδικασία των συνομιλιών φαίνεται πως εξέφρασε και στον Μουσταφά Ακιντζί η Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, οι δύο τους πραγματοποίησαν συνάντηση μισής περίπου ώρας, κατά την οποία προέβησαν σε αξιολόγηση του σταδίου που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, να υπάρχει ο διάλογος της τ/κ πλευράς και με τον Πρόεδρο και με την κ. Μογκερίνι, λέγοντας ότι βρήκε την ευκαιρία να μοιραστεί μαζί τους τις σκέψεις και τα συναισθήματα των Τ/κ και ευχόμενος αυτός ο διάλογος να συνεχιστεί.
Μεροληπτική αντιμετώπιση
Το πρωί, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και ακολούθως παρακάθισε σε συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης σχολιάζοντας την επίσκεψη της κ. Μογκερίνι στην Κύπρο, είπε ότι με την παρουσία της δίνεται η ευκαιρία «να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εδράζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να θέσουμε βασικά ερωτήματα για την ευαισθησία της Ευρώπης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», η οποία, όπως υπογράμμισε, δεν τυγχάνει της ανάλογης μεταχείρισης όπως η Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Επαναβεβαιώθηκε η... στήριξη
«Επαναβεβαιώθηκε η θέση της ΕΕ για τη στήριξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στην επίσκεψη της κ. Μογκερίνι, χαρακτηρίζοντας θετική την εμπλοκή της Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης. «Θετικότατο σημείο είναι η κοινή μας διαπίστωση πως μια ενωμένη Κύπρος, με λύση βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και στο διεθνές δίκαιο, θα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα είναι κόμβος και γέφυρα για διπλωματική, οικονομική και ενεργειακή συνεργασία της Μέσης Ανατολής με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αβερωφ Νεοφύτου ύστερα από συνάντηση μετά το πέρας της συνάντησης.
Αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος
Η μετάβαση της Ευρωπαίας αξιωματούχου στα κατεχόμενα προκάλεσε την αντίδραση και της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία έστρεψε τα πυρά της εναντίον της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «επιτέλους η Κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει να αντιληφθεί ότι εκλέχθηκε από τον κυπριακό λαό ως Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και οφείλει να τη διαφυλάττει, να μην την υποβαθμίζει και να μην αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς. Και ας μην ισχυριστεί και πάλι ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι μεμονωμένοι ξένοι αξιωματούχοι συνάντησαν στο παρελθόν Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, γιατί αυτό γινόταν μεμονωμένα, ενώ τώρα επί της διακυβέρνησής τους έγινε κανόνας».
Την βρήκε αδιάβαστη ο Γ. Περδίκης
Κατά τη συνάντηση που είχε με την κ. Μογκερίνι στο πλαίσιο της συνεδρίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έθεσε το ερώτημα στην κ. Μογκερίνι κατά πόσο η ίδια συμμερίζεται τη θέση της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, ότι οι εγγυήσεις της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να αντικατασταθούν από εγγυήσεις της ΕΕ, χωρίς επεμβατικό χαρακτήρα ή παρουσία στρατευμάτων. «Η κ. Μογκερίνι απέφυγε να απαντήσει», είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι «είτε δεν είναι ενημερωμένη είτε γενικώς η ΕΕ δεν θέλει να ασχοληθεί με το θέμα», κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ ανησυχητικό. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον της ΕΕ, για να μην υπάρχουν ξένες εγγυήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού.