Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Σχέδιο για τα Βαρώσια
«ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ - Το ετοίμασε η Συντονιστική Επιτροπή για την Κύπρο, που συνεστήθη στην Άγκυρα μετά την τουρκική εισβολή: ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 27 Ιουλίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Το θέμα του εποικισμού της νέας πόλεως της Αμμοχώστου και της εκμεταλλεύσεως από τους Τούρκους των τουριστικών εγκαταστάσεων της πόλεως θα συζητηθεί στην Άγκυρα την ερχόμενη βδομάδα και θα ληφθούν αποφάσεις. Το θέμα της Αμμοχώστου θα συζητηθεί στο τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, διότι η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, η οποία θα επηρεάση προφανώς τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού και επανάληψη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.
Συμφωνία Κύπρου - ΕΟΚ
Το εξ υπουργών συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγοράς αποφάσισε σήμερα (χθες) να προχωρήση στην υπογραφή της συμφωνίας που έχει επιτευχθή μεταξύ της Κυπριακής Κυβερνήσεως και της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΟΚ στο πλαίσιο της συμφωνίας συνδέσεως. Την απόφαση ανεκοίνωσε ο Πρόεδρος του εξ υπουργών συμβουλίου, Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών κ. Σιμόντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Καταγγελία Μακαρίου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατήγγειλε ότι η Τουρκία, με διάφορα προσχήματα που αποσκοπούν στην εξαπάτηση της παγκοσμίου κοινής γνώμης, σκληρύνει τη στάση της και προχωρεί αδίστακτα προς τον διαμελισμό της νήσου. Μια ακόμα μαρτυρία γι' αυτό παρατήρησε, είναι η πρόσφατη τουρκική δήλωση ότι ο ελληνικός τομέας της Αμμοχώστου, που παρέμεινε μέχρι τώρα ακατοίκητος, θα εποικισθεί από Τουρκοκύπριους και εποίκους που θα μεταφερθούν από την Τουρκία.
«Είμαι της Προεδρικής Φρουράς, θα σας σκοτώσω...»
«Είμαι της Προεδρικής Φρουράς και θα σας σκοτώσω. Θα σας πάρω στο Προεδρικό να σας σκοτώσω». Αυτά φώναζε ο ένας από τους τρεις «αγνώστους» που επετέθησαν τα μεσάνυκτα της Κυριακής κοντά στην Κυπερούντα, στον δρόμο Καρβουνά - Κυπερούντας, εναντίον του Κώστα Ανδρέου, υπαλλήλου στα Δημόσια Έργα και του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τον βαριά άρρωστο πατέρα του Ανδρέου στο νοσοκομείο της Κυπερούντας.


Οι τρεις «άγνωστοι» ξυλοκόπησαν χωρίς λόγο, όπως έχει καταγγελθεί στην Αστυνομία Αμιάντου, τον Κώστα Ανδρέου και τον οδηγό του αυτοκινήτου με το οποίο μετέφερε τον ασθενή πατέρα του στο νοσοκομείο Κυπερούντας. Το επεισόδιο είχε σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της καταστάσεως του πατέρα του Κώστα Ανδρέου, κ. Ανδρέα Κωστή, που πάσχει από την καρδία του. Όπως πληροφορούμαστε, η Αστυνομία δεν πήρε κανένα μέτρο εναντίον των δραστών. Είπε μόνο σ’ αυτούς που κακοποιήθηκαν να τους κινήσουν αγωγή.