Ενέργεια

Στα βαθιά εν μέσω αντιδράσεων

Διακυβέρνηση, περιουσιακό και πτυχές του εδαφικού θα συζητήσουν Αναστασιάδης - Ακιντζί
Η εκμετάλλευση των ενεργειακών και γεωστρατηγικών συμφερόντων θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την οικονομία και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, τονίζει η ΕΔΕΚ

Νέο τετ-α-τετ θα έχουν σήμερα Αναστασιάδης-Ακιντζί, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα που άπτονται των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού. Παράλληλα νέο κύμα αντιδράσεων είχαμε χθες από κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αναφορικά με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκρουσε γι' ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για μεγάλη εθνική εκτροπή και προσπάθεια κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ηχηρή ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, ο οποίος ζήτησε άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να γίνει ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.


Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επιδόθηκε γι' ακόμη μια φορά σε μια προσπάθεια ενοχοποίησης του κυπριακού Ελληνισμού και κάλεσε τον λαό να παραδεχτεί τα ολέθρια και εγκληματικά, όπως είπε, λάθη του παρελθόντος. Αξίζει να σημειωθεί πως αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σημαντική επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης των διμερών ενεργειακών σχέσεων των δυο χωρών.
Αξιοποίηση φυσικού αερίου
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων καταδρομέων που τελέστηκε χθες στον ιερό ναό του Αγίου Κενδέα από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Πάφου, τόνισε πως η Τουρκία ποτέ δεν απέκρυψε τις επιδιώξεις της για επιβολή λύσης ΔΔΟ έπειτα από κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


«Ειδικά σήμερα με την ανεύρεση των υδρογονανθράκων αλλά και λόγω των σχεδιασμών για την όδευση αγωγών φυσικού αερίου από την Ευρασία προς την Ευρώπη, οι σχεδιασμοί αυτοί αποκτούν πρόσθετη σημασία», είπε ο κ. Σιζόπουλος και υπενθυμίζοντας την εισβολή του «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε ότι οι αναφορές Τούρκων αξιωματούχων, με πρωτοστάτη τον σημερινό Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η Τουρκία θα πρέπει να ελέγχει την Κύπρο ακόμα και εάν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος, δεν είναι τυχαίες. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως θα πρέπει με σύνεση και σωστό προγραμματισμό να εκμεταλλευτούμε ενεργειακά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, ώστε να αξιοποιήσουμε το Φ.Α. για να ενισχύσουμε την οικονομία μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διαπραγματευτική μας θέση στο Κυπριακό.
Στο απροχώρητο η κατάσταση
Την έντονη αντίθεσή του αναφορικά με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε μουσική εκδήλωση με τον Τ/κ ηγέτη στον Πύργο του Οθέλλου, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, κάνοντας λόγο για λάθος χρόνο και τόπο, τον οποίο επέλεξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να ικανοποιήσει την απαίτηση του Ακιντζί για πολιτική ισότητα. «Στη βιασύνη του να στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας σε ξένους και Τούρκους για λύση του Κυπριακού, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη δυνατότητα αποδοχής της λύσης από τους Ελληνοκυπρίους.


Άλλωστε, αν θυμηθεί τον Σαίξπηρ, η βιασύνη του Οθέλλου σκότωσε τη Δυσδαιμόνα», σημείωσε ο κ. Περδίκης, μιλώντας στο περιθώριο εκστρατείας καθαριότητας της Νεολαίας των Οικολόγων στο Δασούδι Λεμεσού. Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κάλεσε τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες «να αφήσουν τις κρουαζιέρες και τα μπάνια» και να ζητήσουν ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα ακούγονται ότι έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις.
Αυτοενοχοποίηση από ΑΚΕΛ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Νήσου, σημείωσε πως σαράντα ένα χρόνια μετά, το υπέρτερο καθήκον και το μεγαλύτερό μας χρέος απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε για λύση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου μας. «Αγωνιζόμαστε για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας πως σε αυτήν τη λύση δεν έχει θέση ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων και μάλιστα για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μεταξύ άλλων ο κ. Κυπριανού επανέλαβε πως παρά τις όποιες τεράστιες διαφωνίες του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το ΑΚΕΛ στηρίζει, χωρίς ωστόσο να δίνει λευκή επιταγή, τη διαπραγματευτική διαδικασία, αφού αυτή είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε, επίσης, πως η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας άλλαξε το κλίμα δημιουργώντας προοπτική και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να «τολμήσει και να παραδεχτεί τα ολέθρια, και εγκληματικά -όπως είπε- λάθη και να αναγνωρίσουμε έστω και τώρα ότι οι ανέξοδες πατριωτικές ρητορείες και το κρυφτό με τα γεγονότα και την ίδια την Ιστορία, απλώς προκαλούν την ίδια την αλήθεια».
Το «θάρρος» του Ακιντζί
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και δηλώσεις του ευρωβουλευτή Τάκη Χ” Γεωργίου, ο οποίος σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε, τόνισε την ανάγκη συγκρότησης κοινού μετώπου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των εγγυήσεων. «Δεν πιστεύω επ’ ουδενί ότι η Τουρκία θα μπορέσει ξανά να απειλήσει την Κύπρο, όμως, ούτως εχόντων των πραγμάτων, γιατί να θέλει στο χαρτί, κάτι που δεν θα μπορέσει ή δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να εκμεταλλευτεί;», ισχυρίστηκε.


Ο κ. Χ” Γεωργίου εξήρε παράλληλα το «θάρρος« του Ακιντζί να παραδεχτεί ότι η εισβολή του 1974 ήταν τελικά πόλεμος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά. «Είναι γι' αυτό που κάθε προσπάθεια να βρεθεί στα λόγια του η λέξη που δεν άρεσε, είναι προσπάθεια καταδικαστέα, και που έχει τον προφανή στόχο να τον υποσκάψει, και που στο τέλος-τέλος υποσκάπτει τη διαδικασία επίλυσης. Ιδιαίτερα όταν αυτήν την τακτική τη μετέρχονται όσοι ποτέ δεν βρήκαν ανάλογο, ελάχιστο ψήγμα θάρρους, για δικές μας συμπεριφορές».
___________________________________
ΤΜΤ: Μιλούν για γενοκτονία των Τ/κ και κατηγορούν Έιντε
Έκκληση προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία απηύθυνε ο «Σύνδεσμος Ηρώων» της ΤΜΤ στα κατεχόμενα, ζητώντας την άμεση ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Σε γραπτή του δήλωσή, ο πρόεδρος του «συνδέσμου», Γιλμάζ Μπορά, έκανε λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης του «λαού», μιλώντας για ελπίδες για μια νέα λύση, σαν να μην υπάρχει λύση στην Κύπρο, όπως είπε. Ο Μπορά ισχυρίστηκε ότι 52 χρόνια μετά τον διαχωρισμό και 41 από την παγίωσή του, γίνεται προσπάθεια να καταστήσουν τους Τ/κ μειονότητα των Ε/κ.
Κύριος αποδέχτης των πυρών του Μπορά ήταν η νέα “υπουργός” εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ, την οποία και κάλεσε να αναγνωρίσει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο γλώσσες, θρησκείες και πολιτισμοί, που δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να μην γνωρίζει τους λόγους του διαχωρισμού ή να μην τους βλέπει.
Επικρίνουν Έιντε
Επιπλέον, ο πρόεδρος του συνδέσμου της τρομοκρατικής ΤΜΤ μίλησε για “γενοκτονία” των Τ/κ από τους Ε/κ που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να γίνει κατανοητό ότι η ενοποίηση δεν είναι δυνατή και ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα σχόλια των ξένων. Υποστήριξε ότι κυρίως η Ε.Ε. έχει στόχο να εκδιώξει την Τουρκία από την Κύπρο και να την αφήσει μόνο ελληνική, όπως έγινε με την Κρήτη. Ο στόχος της “ειρηνευτικής επιχείρησης”, συνέχισε ο Μπορά, δεν θα διαστρεβλωθεί, ενώ επέκρινε και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λέγοντας ότι επειδή οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, μια λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή και αυτές οι δηλώσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά “υποταγή στα θέλω των Ε/κ για να πούνε ναι”. Ο “τ/κ λαός”, κατέληξε, δεν θα πει ναι σε μια λύση που συμφωνήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες.