Αναλύσεις

Αναζητώντας το ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4...

Η ηρωική προσφορά των καταδρομέων, για την οποία δεν δόθηκαν οι πρέπουσες τιμές
Η μαρτυρία του επιζήσαντα ειδικού πεζοναύτη επικοινωνιών Νίκου Συκιώτη, ο οποίος σήμερα μένει στην Αυστραλία

(Μέρος Α’)
Χθες Δευτέρα (27.7.2015), μετά από εγκληματική καθυστέρηση όλων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου 41 ολόκληρων χρόνων, άρχισαν επιτέλους οι ανασκαφές στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας (Λευκωσία) για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού ΝΟΡΑΤΛΑΣ, που κατερρίφθη από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974. Φέρεται οι αγνοούμενοι Ελλαδίτες αδελφοί να τάφηκαν με τα συντρίμμια του ΝΟΡΑΤΛΑΣ τον Ιούλιο του 1974. Αν επαληθευθεί αυτό, τότε η εγκληματική ευθύνη που θα βαραίνει πλέον όσους ευθύνονται και όσους γνώριζαν και δεν μίλησαν για 41 ολόκληρα χρόνια, θα είναι ισοδύναμη με εκείνη που βαραίνει τους Τούρκους κατακτητές...
Επιχείρηση Νίκη είναι η κωδική ονομασία που δόθηκε σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδος την 21η προς τη 22α Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας εις βοήθειαν της Κύπρου έναντι της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974. Για χρόνια, αμφότερες οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου δεν ενδιαφέρθηκαν όπως έπρεπε για το θέμα αυτό...
Λεπτομέρειες για το ιστορικό υπάρχουν σε ανάρτηση του Μιχάλη Σολανάκη, έστω και με κάποια δικαιολογημένα κενά, για να προβάλλεται η ιστορική θυσία των αδελφών μας, που έτρεξαν για μας τις δύσκολες εκείνες ώρες της προδοσίας. Λέμε δικαιολογημένα κενά, γιατί, όπως αντιλαμβανόμαστε, το χάος που επικρατούσε τις ώρες εκείνες είναι αδύνατο να περιγραφεί. Και είμαστε ευγνώμονες για όλες αυτές τις πληροφορίες, που έστω και μετά από 39 χρόνια ο καθένας μπορεί να διαβάσει σήμερα, χάρη στο θάρρος και στην πρωτοβουλία ορισμένων ανθρώπων.
Τα αεροσκάφη, που απογειώθηκαν από τη βάση Σούδα της Κρήτης, ήταν 20 Nord 2501 Noratlas και 10 C-47 Dakota της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα μετέφεραν καταδρομείς με πλήρη οπλισμό. Δεν κατάφεραν όλα να απογειωθούν. Aλλά και κατά την προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, αφού κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τα τουρκικά πυρά πετώντας χαμηλά και μπαίνοντας στην Κύπρο από δυτικά μέσω της βάσεως Ακρωτηρίου, όσα απογειώθηκαν, έγιναν στόχος δικών μας πυρών, εφόσον εκλήφθηκαν κατά λάθος ως εχθρικά...
«...Τελευταίο, και λίγο πριν από το πρώτο φως προσγειώθηκε το "Νίκη 15", που μετέφερε τα πυρομαχικά της Α’ Μοίρας Καταδρομών. Όλα τα αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στη Λευκωσία απογειώθηκαν για το ταξίδι της επιστροφής, εκτός από το άτυχο "Νίκη 4" και τρία ακόμη ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Το "Νίκη 3", που παρουσίασε βλάβη στον ένα κινητήρα, το "Νίκη 7", που είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και το "Νίκη 12", το οποίο έμεινε από καύσιμα. Και τα τρία ΝΟΡΑΤΛΑΣ πυρπολήθηκαν από τις κυπριακές δυνάμεις με διαταγή του Ελληνικού Αρχηγείου Αεροπορίας, προφανώς για να μην υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη συμβολική αυτή ελληνική επέμβαση στη Μάχη της Κύπρου. Η δικαιολογία για αυτή την ενέργεια ήταν ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία!
»Τα υπόλοιπα αεροσκάφη, κάνοντας οικονομία καυσίμων και πετώντας πάντα χαμηλά για την αποφυγή εντοπισμού από την Τουρκική Αεροπορία, άρχισαν να προσγειώνονται στη Σούδα, εκτός από 4 που προσγειώθηκαν στη Ρόδο λόγω έλλειψης καυσίμων και ζημιών που προκλήθηκαν από τα πυρά που δέχτηκαν στη Λευκωσία. Δύο από τα ΝΟΡΑΤΛΑΣ, που απογειώθηκαν από τη Σούδα, δεν προσγειώθηκαν ποτέ στην Κύπρο: Το "Νίκη 13" δήλωσε ότι έχασε τον προσανατολισμό του και προσγειώθηκε στη Ρόδο. Το "Νίκη 14" φτάνοντας πάνω από την Κύπρο όταν είχε πια ξημερώσει, ακολούθησε τις διαταγές και επέστρεψε στη Σούδα...».
Τραγικός απολογισμός - ΝORATLAS 52-133 "NIKH 4"
ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Παναγόπουλος Βασίλειος, Συμεωνίδης Γεώργιος, Άνθιμος Ηλίας, Δάβαρης Γεώργιος ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ Α' ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ Τσαμκιράνης Δημήτριος, Καβραχωριανός Νικόλαος, Τσιλιβάκης Στέφανος, Τσάκωνας Ευάγγελος, Χριστόπουλος Αθανάσιος, Αναστασόπουλος Ανδρέας, Γιαννακάκης Κοσμάς, Γιαννάκος Στέφανος, Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Δαλαμάγκας Ηλίας, Ζησιμόπουλος Ανδρέας, Ηλίας Κωνσταντίνος, Κασιμάκης Σωτήριος, Κατερός Κωνσταντίνος, Κουρούνης Σωτήριος, Λίγδης Χρήστος, Δοϊτσίδης Χριστόδουλος, Μανιάτης Σπυρίδων, Μονιάς Αιμίλιος, Μπαρώτας Κωνσταντίνος, Νάκος Γεώργιος, Πρινιανάκης Στυλιανός, Σιορώκος Δημήτριος, Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Τζούρας Σωτήριος, Τούλης Ηλίας, Χατζόπουλος Χρήστος ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ Ζαφειρίου Αθανάσιος (Μοναδικός επιζήσας).
NORATLAS 52-139 "NIKH 7"
Θύματα Καταδρομείς Α' ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ : Κ/Δ Νόμπελης Σπυρίδων, Κ/Δ Οικονομάκης Κωνσταντίνος
Τραυματίες Καταδρομείς Κ/Δ Τσόγκας Παύλος, Κ/Δ Αντωνόπουλος Γεώργιος, Κ/Δ Φύσσαρης Ιωάννης, Κ/Δ Θεοδωρόπουλος Σ., Κ/Δ Γκόγκος Κ., Κ/Δ Τσαγκαρόπουλος Δημήτριος, Κ/Δ Λατζουράκης Γεώργιος, Κ/Δ Λοχίας (Κ/Δ) Ξεφτύλης Κωνσταντίνος, Κ/Δ Παπαευσταθίου Ευστάθιος, Κ/Δ Μαυρουδής Γεώργιος.
Η κυπριακή Πολιτεία τίμησε τον κ. Αθανάσιο Ζαφειρίου, καθώς και τους υπόλοιπους καταδρομείς των ΝΟΡΑΤΛΑΣ που έχασαν άδικα τη ζωή τους με τα "Νίκη 4" και "Νίκη 7", ενώ μνημεία με τα ονόματα όλων ανεγέρθησαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου θυσιάστηκαν πλησίον του αεροδρομίου Λευκωσίας.
Σήμερα, όμως, θα προβάλουμε μια προσθήκη στην ηρωική εκείνη επιχείρηση.
Ο Νίκος Συκιώτης
Όλως τυχαίως, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (το 2013) είχαμε την ανέλπιστη τύχη να επικοινωνήσουμε με ένα από τα παιδιά εκείνα, τον κ. Νίκο Συκιώτη, που τώρα ζει στην Αυστραλία, ώστε να μας δώσει τα στοιχεία που παραθέτουμε. Ο Νίκος Συκιώτης μάς εξήγησε ότι διαφορετικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από διαφορετικά αεροδρόμια στην Ελλάδα και όχι μόνον από τη Σούδα και ότι τα δύο Ντακότα που έφθασαν αργοπορημένα από τη Λήμνο κατάφεραν να προσγειωθούν εφόσον έφθασαν λίγες ώρες αργότερα.
Οι στρατιώτες της αποστολής αυτής από τη Λήμνο (που δεν ήταν καταδρομείς, αλλά ειδικοί πεζοναύτες επικοινωνιών), αφού σώθηκαν από τα φιλικά πυρά που είχαν σταματήσει πλέον, για 3 εβδομάδες επιδόθηκαν σε μυστικές επικοινωνίες και υποστηρικτικές αποστολές, καθώς μέχρι μία μέρα πριν από τον Αττίλα 2, αποκαλύφθηκε η παρουσία και ο κρυψώνας τους και έγιναν στόχος βομβαρδισμών από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1974, ημέρα της δεύτερης τουρκικής εισβολής. Μόνο 2 από τους 36 της ομάδας εκείνης επέζησαν και μεταφέρθηκαν πίσω στην Ελλάδα με πλοίο του Ελληνικού Ναυτικού στο 411 Νοσοκομείο Αθηνών για ανάρρωση και ψυχολογική υποστήριξη. Ένας είναι ο Νίκος Συκιώτης.
Όπως μας εξήγησε, το 1999 ο ομογενής Τάκης Γώγος, σήμερα συνταξιούχος εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος» στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μίλησε και έγραψε για την αποστολή, γιατί το 1974 βρισκόταν ως νεαρός ρεπόρτερ στην Κύπρο και γνώριζε, επιρρίπτοντας ευθύνες για την «προδοσία» στους Αμερικανούς. Δυστυχώς, μαθαίνουμε ότι σήμερα ο Τάκης πάσχει από Αλτσχάιμερ και Πάρκισον και δεν είμαστε σίγουροι αν τα στοιχεία που κατέχει βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χρίστος Τουφεξής, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΜ - 1974, λόγω του ότι στο αεροδρόμιο Λευκωσίας υπήρχαν και άνδρες του 286, οι τελευταίοι καλέστηκαν το βράδυ της Κυριακής 21/7 σε συνάντηση με τον Ελλαδίτη Διοικητή των δυνάμεων που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο και ενημερώθηκαν για την έλευση των ΝΟΡΑΤΛΑΣ και η διαταγή ήταν πολυβόλα δεσμευμένα μέχρι νεωτέρας. Δυστυχώς, η 185 ΜΠΠ και ίσως άλλα τμήματα εφέδρων δεν καλέστηκαν και έτσι έγινε το κακό.
Σημ.: Αύριο, η συνέχεια.
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας