Ενέργεια

Φέρνουν ισλαμικές επενδύσεις

Στο Ομάν αναζητεί επενδυτές το «Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο»
Η προώθηση των ισλαμικών επενδύσεων στην ΕΕ μπορεί να καταστεί δυνατή μόνο μέσω της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τόρος

Σε αναζήτηση ξένων επενδυτών και εμπορικών εταίρων από το Ομάν φαίνεται πως προχωρεί το κατοχικό καθεστώς. Όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα των «Oman Times», η λεγόμενη «Βόρεια Κύπρος» παρουσιάζει προς τις μουσουλμανικές χώρες την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ως μεγάλη ευκαιρία για προσέλκυση ισλαμικών επενδύσεων, όπως το Ομάν. «Οι Τουρκοκύπριοι είναι Μουσουλμάνοι και είναι μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας.


Μόλις διευθετηθεί το πολιτικό πρόβλημα, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα είναι η πρώτη ισλαμική κοινότητα εντός της ΕΕ. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει πάρα πολλά για ολόκληρη την ισλαμική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του Ομάν», δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος «αξιωματούχος» από τα κατεχόμενα. «Το Ομάν είναι πολύ καλά εξοικειωμένο με τους Τουρκοκύπριους, διότι είναι μια αγορά, στην οποία εξάγουμε αρκετά από τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα», δήλωσε στους «Times» ο πρόεδρος του «Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου» Φίκρι Τόρος.
Μεγάλες δυνατότητες
Ο κ. Τόρος, συνεχίζει το δημοσίευμα, πιστεύει ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για τη συνεργασία μεταξύ της «Βόρειας Κύπρου» και του Ομάν σε διάφορους τομείς. «Το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει την άδεια να παρέχει πιστοποιητικά. Ως εκ τούτου, οι εμπορικές μας σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω», δήλωσε, προσθέτοντας: «Χρειάζεται να προωθήσουμε τις ισλαμικές επενδύσεις στην ΕΕ και αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό, μόνο μέσω της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά τη λύση του Κυπριακού», τόνισε ο κ. Τόρος. Αν και το Ομάν προς το παρόν δεν εξάγει οποιαδήποτε αγαθά προς τα κατεχόμενα, εντούτοις ο «Πρόεδρος» του «Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου» παρουσίασε, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης Τύπου, μια σειρά από τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεργασία.
Εισαγωγές - εξαγωγές
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τόρος δήλωσε πως οι εισαγωγές της «Βόρειας Κύπρου» έχουν σταδιακά αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, και στην παρούσα φάση το κατοχικό καθεστώς κάνει εισαγωγές αγαθών (καύσιμα, αυτοκίνητα, φάρμακα, τρόφιμα), ύψους περίπου 1.8 δισεκατομμυρίων. Όσον αφορά τις εξαγωγές, τα εμπορεύματα ανέρχονται στα 130 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως από εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά προϊόντα, κοτόπουλο, παλιοσίδερα, πατάτες, αγκινάρες και ασβεστόλιθο. «Σχεδόν μισές από τις εξαγωγές μας πηγαίνουν στην Τουρκία και μια μεγάλη πλειοψηφία όσων απομένουν στέλνονται σε ισλαμικές χώρες. Μόνο οκτώ εκατομμύρια από το σύνολο των 130 πάνε σε ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Τόρος.
Οικονομική ανάπτυξη
«Η οικονομική μας ανάπτυξη περιορίζεται σε λιγότερο από 2,5 τοις εκατό, ενώ πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 5 τοις εκατό», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η επίλυση των πολιτικών ζητημάτων μπορεί να ανοίξει πόρτες σε περισσότερους επενδυτές. Ο κ. Τόρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του φυσικού αέριου, σημειώνοντας πως η ανακάλυψη των φυσικών πόρων θα ενισχύσει την οικονομία της Κύπρου.
Στήριξη από Τουρκία
Ερωτηθείς κατά πόσο οι ξένοι επενδυτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιο νομικό ή τραπεζικό περιορισμό, ο Τ/κ «αξιωματούχος» είπε, «δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για τους πιθανούς ξένους επενδυτές στη Βόρεια Κύπρο. Οι τραπεζικές με τις ταχυδρομικές, διαδικτυακές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι όλες εναρμονισμένες με τα διεθνή πρότυπα», και πρόσθεσε: «Χάρις στην Τουρκική Δημοκρατία, έχουμε επενδύσεις από διάφορες χώρες». Ο κ. Τόρος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκτενώς και για επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον κατασκευαστικό τομέα.