Ενέργεια

Ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας

Στο Ισραήλ μεταβαίνουν τους επόμενους μήνες Φωκαΐδης και Λακκοτρύπης
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο των Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου και των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ κατά τη χθεσινή συνάντηση

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ήταν η πιο σημαντική που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα σε διμερές επίπεδο, δήλωσαν στη «Σημερινή» καλά ενημερωμένες πηγές. Ειδικά στο θέμα της ασφάλειας και της ενέργειας, ανέφεραν, οι δυο ηγέτες θεωρούν πως υπάρχουν κοινές προκλήσεις και οι δυο χώρες είναι αποφασισμένες να τις αντιμετωπίσουν από κοινού. Πέρα από τα θέματα του αγωγού East Med, του Euroasia Interconnector και της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης, κατά τη χθεσινή συνάντηση συνεχίστηκε o στρατηγικός διάλογος και σε ακόμη δυο πιο σημαντικά ζητήματα, για τα οποία οι πηγές προτίμησαν να μην επεκταθούν περισσότερο.


Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη στο Ισραήλ στις 2 Αυγούστου, ενώ θα ακολουθήσει και επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη τον Σεπτέμβρη. Πέρα, όμως, από τις επαφές σε επίπεδο Υπουργών, σύντομα αναμένεται να γίνουν και επισκέψεις τεχνοκρατών για διευθέτηση των επιμέρους ζητημάτων.
Σε Μέση Ανατολή ο Τουσκ
Όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων Ε.Ε. - Ισραήλ, οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρωτοβουλία του για το Μεσανατολικό, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τουσκ θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 8 του Σεπτέμβρη, την επομένη μέρα θα επισκεφθεί το Ισραήλ και στις 10 του Σεπτέμβρη θα επισκεφθεί την Παλαιστίνη. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, να μεταβεί σε ακόμη δύο χώρες της περιοχής. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό ότι μια χώρα όπως την Κύπρο, που είναι γνώστης του Μεσανατολικού, μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα και πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τριμερής συνάντηση
Όσον αφορά το θέμα της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως αυτή θα πραγματοποιηθεί αφού η κίνηση βρίσκει σύμφωνο και τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα. Η προπαρασκευή της συνάντησης πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, από τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών, οι οποίοι και αναμένεται πως θα προετοιμάσουν το έδαφος για τους ηγέτες. Πάντως της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μια πολυμερής, με τη συμμετοχή της Ε.Ε., της Ιορδανίας αλλά και της Αιγύπτου.
Πρωτοβουλία Ισραήλ
Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν, επίσης, πως ειδικά για τα περιφερειακά ζητήματα, ο κ. Νετανιάχου τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για επίτευξη ειρήνης με όλες τις χώρες της περιοχής. Ειδικά για την Κύπρο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε πως μαζί με το Ισραήλ αποτελούν τις μοναδικές δημοκρατίες και πως οι σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι απλώς φιλικές αλλά αδελφικές. Πάντως η σημασία της επίσκεψης τεκμαίρεται από το γεγονός ότι αποτελούσε προσωπική επιθυμία του ίδιου του κ. Νετανιάχου, ο οποίος ήθελε να συζητήσει συγκεκριμένα ζητήματα ασφάλειας και ενέργειας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκειμένου να επεκταθεί ο ενεργειακός στρατηγικός διάλογος.
Φρούριο η Λευκωσία
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα μέτρα ασφάλειας ήταν δρακόντεια. «Το επιχειρησιακό σχέδιο για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ φαίνεται πως έχει λειτουργήσει και όλα κύλησαν ομαλά. Ο στόχος ήταν να υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας και θεωρώ πως αυτό επιτεύχθηκε», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του «Σίγμα» ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης. Πριν από την άφιξη Νετανιάχου, κατά την παραμονή του στο νησί και μέχρι την αναχώρησή του, δεκάδες μέλη της Κυπριακής Αστυνομίας, όλα τα αρμόδια τμήματα μεταξύ των οποίων η ΜΑΑΔ, η Λιμενική, η Πυροσβεστική και ο ειδικός αντιτρομοκρατικός ουλαμός, καθώς και όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.


Από νωρίς το πρωί έγιναν περιπολίες από ξηρά, θάλασσα και αέρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και της συνοδείας του. Πάνοπλα μέλη του ειδικού αντιτρομοκρατικού ουλαμού και ελικόπτερο της Αστυνομίας συνόδευαν την αυτοκινητοπομπή του κ. Νετανιάχου στην πρωτεύουσα, ενώ όλες οι μετακινήσεις του έγιναν με αλεξίσφαιρο όχημα. Κατά διαστήματα υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους της Λευκωσίας, καθώς επίσης και στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Λευκωσίας.


Πράκτορες της Μοσάντ είχαν καταλάβει θέσεις κλειδιά, ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονταν ακροβολισμένοι, κλιμάκια πυροτεχνουργών και σκύλων βρίσκονταν τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, ενώ παράλληλα λειτουργούσε και κέντρο συντονισμού που ελάμβανε συνεχή ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών. Κατά διαστήματα υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά δυσκολίων και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.