Ενέργεια

Ενισχύεται ο ενεργειακός διάλογος

Η ασφάλεια των ενεργειακών αποθεμάτων στο επίκεντρο της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ
Άμεση εξόρυξη του φυσικού αερίου επιθυμεί ο Νετανιάχου και καλεί τη Λευκωσία σε συντονισμό, προκειμένου να σταλεί στις αγορές το γρηγορότερο προς όφελος των δυο χωρών

Κόκκινο χαλί στρώθηκε χθες στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Η χθεσινή συνάντηση είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, αφού αποτελούσε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του. Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών μαζί με όλες τις παραμέτρους που αφορούν ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα έγιναν συζητήσεις για το Κυπριακό, την Τουρκία, για θέματα οικονομίας και τουρισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του Ιράν και της Συρίας, καθώς επίσης και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεων Ισραήλ-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενεργειακή ασφάλεια
Η συνάντηση των δυο ηγετών διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και η παρουσία του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Γιόσι Κοέν. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο Νετανιάχου, τον οποίον προσφώνησε φιλικά και ως «Μπίμπι», αναφέρθηκε αρχικά στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και το κοινό, όπως χαρακτήρισε, όραμα που μοιράζονται για το μέλλον. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας και συγκεκριμένα στον αγωγό East Med και το Euroasia Interconnector, σημειώνοντας:
«Συμφωνούμε ότι η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα, το οποίο είναι μείζονος σημασίας στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί μέρος μιας αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο η πτυχή της ασφάλειας των ενεργειακών αποθεμάτων αποτέλεσε μέρος των συζητήσεών μας». Επί του θέματος ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε, επίσης, ότι το κοινό όραμα «σε πολύ μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις κοινές μας προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε ασύμμετρες προκλήσεις και να ενισχύσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευμετάβλητη γειτονιά μας».
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία
Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος «ως κράτος μέλος της Ε.Ε. έχει εκφράσει την ελπίδα ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει στη δημιουργία σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονία και με τον ίδιο τρόπο θα στηρίξει στην αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρωτοβουλία της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ-Ε.Ε. με τον Πρόεδρο να ενημερώνει ότι ο ίδιος είχε απευθείας συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να προσκαλέσει τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου καθώς και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς σε ένα από τα επερχόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.
Ασύμμετρες απειλές
Για το θέμα το ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή, ο Πρόεδρος ενημέρωσε πως υπάρχει «ένα ευρύ πεδίο για περαιτέρω συντονισμό και οι δυο ηγέτες έχουν αναθέσει στις ομάδες τους να επιδιώξουν αυτόν τον συντονισμό ακόμα περαιτέρω και πρόσθεσε: «Εξετάσαμε ορισμένες πτυχές κλειδιά στις σχέσεις Ισραήλ - Ε.Ε. και συμφωνήσαμε στην αξία τού να προχωράμε μπροστά με μια προσέγγιση εποικοδομητική και ρεαλιστική».
«Μάννα»... εκ θαλάσσης
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στους δεσμούς των δυο χωρών από την αρχαιότητα και την αλληλένδετη, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτισμική ιστορία των δυο λαών. Επιπλέον, αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, τόνισε ότι στις μέρες μας υπάρχει ένα «μάννα», όχι εξ ουρανού, αλλά μέσα στη θάλασσα, το οποίο, όπως είπε, «θέλουμε να το εξορύξουμε και πιστεύω ότι με το να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε μεταξύ μας μπορούμε να κάνουμε αυτές τις προσπάθειες πιο συντονισμένα, μπορούμε να το στείλουμε στις αγορές καλύτερα και να βελτιώσουμε τις προοπτικές των κοινωνιών μας», προσθέτοντας:
«Αυτό είναι κάτι το οποίο συζητούμε έντονα και εντατικά, υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες, θα τις διερευνήσουμε αλλά βασιζόμαστε στη συνεργασία μας», πρόσθεσε.
Η ειρήνη προϋποθέτει ασφάλεια
Σχετικά με την πρωτοβουλία Αναστασιάδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πραγματικά για τις προσπάθειές σας. Έχετε κι εσείς ένα δύσκολο πρόβλημα, έχουμε κι εμείς ένα δύσκολο πρόβλημα», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχουν οι προσπάθειες για ειρήνη και των δύο. «Καλωσορίζω την ευκαιρία να παρουσιαστούν οι θέσεις του Ισραήλ ενώπιον της Ε.Ε., είναι μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία που έφερε στο τραπέζι ο Νίκος», είπε. O Ισραηλινός Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι το Ισραήλ θέλει να επιτύχει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, αλλά αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την ειρήνη, τότε αυτή απλώς θα καταρρεύσει σε χρόνο μηδέν.