Ενέργεια

Τσαβούσογλου καλεί ΑΚΕΛ

Χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη του 2015 θέτει η Τουρκία, για διεξαγωγή του δημοψήφισματος
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απειλεί πως εάν το σχέδιο που θα έρθει απορριφθεί για μία ακόμα φορά, θα υπάρξουν άλλες εναλλακτικές και καλεί την ε/κ Εκκλησία να βοηθήσει

Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για λύση, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία σε δύο μέρη είναι ντροπιαστικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μιλιέτ», ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι για πρώτη φορά είναι τόσο αισιόδοξοι για το θέμα της λύσης στην Κύπρο, δηλώνοντας συγκεκριμένα: «Αυτή η ευκαιρία δεν θα πρέπει να χαθεί. Ελπίζω να μην προκύψει κάτι την τελευταία στιγμή από την ε/κ πλευρά. Οι Τούρκοι είναι έτοιμοι για τη λύση». Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου, ότι ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ αναμένεται να μεταβεί το επόμενο διάστημα στην Άγκυρα, προκειμένου να συζητήσουν το Κυπριακό.
Ντροπιαστικό το τείχος
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία, δήλωσε: «Στο νησί θα πρέπει να επιτευχθεί λύση. Θα πρέπει να καταρριφθεί το τείχος της ντροπής. Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπάρχει ένα τέτοιο τείχος. Γιατί έγινε αυτό το τείχος; Το πώς φτάσαμε κάτω απ’ αυτούς τους όρους είναι άλλο θέμα».
Υπάρχει... «χημεία»
Επιπλέον, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως η χημεία του Προέδρου Ερντογάν ταιριάζει με αυτήν του Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο χαρακτήρας του Προέδρου μας (Ερντογάν) συμφωνεί με τον χαρακτήρα του Ακιντζί. Μεταξύ τους δημιουργήθηκε μία ειλικρινής, θετική ενέργεια. Και στους δύο αρέσει η ειλικρίνεια και να μιλάνε ξεκάθαρα. Και αν ακόμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στα θέματα αυτά μπορούν να επιλυθούν».
Η κατανόηση Ερντογάν
Όσον αφορά το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν παρευρέθη στο αεροδρόμιο της Τύπου για να υποδεχτεί τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στο νησί, είπε: «Δεν αντιμετωπίσαμε ως πρόβλημα πρωτοκόλλου το γεγονός ότι δεν ήρθε ο Πρόεδρος μιας χώρας. Άλλωστε και ο Πρόεδρος Ερντογάν αυτό το αντιμετώπισε με κατανόηση». Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στην προσωπική του φιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι ο δεύτερος επιθυμεί λύση σταθερά και αποφασιστικά.
Στην Άγκυρα το ΑΚΕΛ
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αναφορά του κ. Τσαβούσογλου για τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον οποίο, όπως δήλωσε, αναμένεται να καλέσει το επόμενο διάστημα στην Άγκυρα: «Στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά. Πρόκειται για μία ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί. Μπορεί να μην παρουσιαστεί άλλη τέτοια ευκαιρία. Αυτό δεν το λέμε ως απειλή. Παρακαλώ να την υποστηρίξουμε όλοι. Εάν το σχέδιο που θα έρθει απορριφθεί για μία ακόμα φορά, θα υπάρξουν άλλες εναλλακτικές. Όμως νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι σωστό να συζητείται κάτι τέτοιο. Κατά τρόπο εποικοδομητικό λέω η Ελλάδα παρέχει υποστήριξη αλλά θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη κατά τρόπο πιο ισχυρό», είπε, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ε/κ Εκκλησία θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια λύσης.
«Να ανοίξουν και τα κλειστά Βαρώσια. Να επέλθει ηρεμία και ειρήνη στο νησί. Τα κλειστά Βαρώσια είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των διαπραγματεύσεων. Να μη θεωρούμε αυτό ως ΜΟΕ», τόνισε επιπλέον.
Λύση πριν από το 2016
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας τριμερούς διάσκεψης μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ε/κ και των Τ/κ, σημείωσε επίσης πως κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές στα θέματα που συζητούνται ή από την προσέγγιση. Αναφορικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε: «Επιθυμία μας ήταν το δημοψήφισμα να γίνει στα τέλη του 2015. Αν είναι εφικτό αυτό θα πρέπει να γίνει. Εμείς είμαστε έτοιμοι γι' αυτό.


Όμως στην περίπτωση που δεν προλάβει, αν και θα υπάρχει καθυστέρηση, δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί το 2016. Εμείς μετά το 2004 μέχρι το 2007 προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι δεν πουλάμε την Κύπρο. Καθήκον μας ήταν να εξηγήσουμε ότι δεν πουλήσαμε τα πάτρια εδάφη και δεν πουλήσαμε την Κύπρο. Η συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων αυτήν τη στιγμή θα έχει την έννοια να οδηγηθεί η διαδικασία σε άλλα σημεία. Στο τραπέζι υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν».