Ενέργεια

Φθινοπωρινή λύση θέλουν οι Τούρκοι

Εμπλοκή Χόκσταϊν για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου
Η ε/κ πλευρά δεν θεωρεί πλέον την Κύπρο ελληνικό νησί, αλλά βρίσκεται προσηλωμένη σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, υποστηρίζει Τούρκος αξιωματούχος
«ΑΡΧΙΣΑΝ οι ισραηλινές επενδύσεις στην Τουρκία»

Για λύση του Κυπριακού μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 κάνουν λόγο τουρκικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Χουριέτ». Οι διαρροές αυτές καταδεικνύουν ουσιαστικά την κοινή γραμμή πλεύσης Τουρκίας-Ακιντζί, με τον δεύτερο να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία επίλυσης είναι θέμα μηνών. «Είμαστε στο κατώφλι μιας σημαντικής εξέλιξης. Οι δύο ηγέτες άρχισαν να μπαίνουν σε ουσιαστικά ζητήματα. Προχωρούν καλά και ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί το φθινόπωρο.


Μπορεί να υπάρξει ένα νέο δημοψήφισμα κατά τους πρώτους μήνες του 2016, ανάλογα με τις εξελίξεις», αναφέρουν οι πηγές στην εφημερίδα, οι οποίες ωστόσο δεν κατονομάζονται. Τόνισαν, μάλιστα, ότι η ε/κ πλευρά έπαψε, πλέον, να ισχυρίζεται ότι η Κύπρος είναι ένα «ελληνικό νησί» και επικεντρώνεται σε μια «ομοσπονδία που βασίζεται στην ισότητα των δύο συνιστώντων κρατών», λύση, όπως ισχυρίζεται, που θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ γρήγορα.


Αλλά ακόμα και αν δεν γίνει κατορθωτό, «η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια», προσέθεσαν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας: «Αυτό είναι το κλίμα και στα Η.Ε. Στη συνέχεια, τα δυο μέρη θα μπορούν να καθίσουν και να μιλήσουν για έναν ειρηνικό διαχωρισμό για δύο ανεξάρτητα κράτη». Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Άγκυρα καλλιεργεί την αισιοδοξία προς το παρόν, πιστεύοντας ότι μια λύση μπορεί να είναι κοντά.


«Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την ΕΕ, καθώς», τόνισαν οι ίδιες πηγές, «ένα εμπόδιο και ένα πρόσχημα αποκλεισμού των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση θα αφαιρεθεί». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται επίσης ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα μπορούσε να βελτιώσει την ειρήνη και την οικονομική συνεργασία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, με συνεργασία πάνω στις νέες πηγές φυσικού αερίου, που βρέθηκαν στα ανοικτά της Κύπρου και του Ισραήλ.
Νέος ΥΠΑΜ στην Τουρκία
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διόρισε χθες τον Βετζντί Γκιονούλ στη θέση του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, αντικαθιστώντας τον Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Βετζντί Γκιονούλ είχε διατελέσει και στο παρελθόν Υπουργός Άμυνας της χώρας. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ανέφερε το θέμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και χθες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διορισμού. Ο Βετζντί Γκιονούλ γεννήθηκε το 1939 στο Έρζιντζαν και αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Άγκυρας. Επίσης είχε χρηματίσει Νομάρχης της Άγκυρας και της Σμύρνης. Αργότερα, όταν εξελέγη βουλευτής από το ΑΚΡ, μεταξύ 2002-2011, είχε ασκήσει καθήκοντα ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.
Ισραηλινές επενδύσεις στην Τουρκία
Άρχισαν δειλά-δειλά οι πρώτες ισραηλινές επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα από το Ισραήλ στην Τουρκία μετά από πέντε χρόνια στασιμότητας, λόγω του περιστατικού Mavi Marmara το 2010. Πρόκειται ουσιαστικά για τον Όμιλο Χαμάτ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον οικιακό εξοπλισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», σε μια δημοσίευση στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, ο Όμιλος Χαμάτ δήλωσε ότι η εγκατάσταση παραγωγής θα βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από τη δυτική Σμύρνη.


Για τη νέα μονάδα, μια καινούργια εταιρεία θα συσταθεί σε σύμπραξη με μια σημαντική τουρκική εταιρεία. Εντούτοις, η ισραηλινή ομάδα θα διατηρήσει 80% έως 90% των μετοχών της επιχείρησης. Με βάση τη συμφωνία, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Όμιλος Χαμάτ κατέχει μια επιλογή εξαγοράς που του επιτρέπει να αποκτήσει το υπόλοιπο των μετοχών της επιχείρησης από τους Τούρκους εταίρους του στο μέλλον.
Ναυτιλιακές πρωτοβουλίες
Την επιθυμία του τα γαλανά νερά της Ανατολικής Μεσογείου να μετατραπούν σαν αυτά της Βόρειας Θάλασσας, εξέφρασε ο Διευθυντής της Ναυτιλιακής Εταιρείας υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου Μότι Κουπερμπέργκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Energy Wire, o Κουπερμπέργκ έχει ως στόχο να μιμηθεί τον τρόπο βιομηχανίας πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας προς ενίσχυση των οικονομιών των παράκτιων πόλεων, όπως έγινε με το Στάβανγκερ της Νορβηγίας, όταν ολοκληρώθηκαν οι γεωτρήσεις. «Πιστεύω ότι εμείς εδώ μπορεί να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα», δήλωσε o Κουπερμπέργκ, που διαθέτει γραφείο στη Χάιφα του Ισραήλ. «Θα είναι σαν ένα τσουνάμι, και όχι μόνο για την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά επίσης μπορεί να συνδεθούμε με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, και ελπίζουμε και με την Τουρκία», πρόσθεσε.
Στον Λίβανο ο Χόκσταϊν
Επίσκεψη στον Λίβανο πραγματοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά Άμος Χόκτσαϊν, όπου είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή βοηθό γραμματέα για την ενεργειακή διπλωματία της χώρας. Ο κ. Χόκσταϊν εξέφρασε την προθυμία των ΗΠΑ να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και καθετί που εξυπηρετεί το συμφέρον του Λιβάνου. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ειδήσεων του Λιβάνου:


«Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η «κοινή εργασία θα συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον, για την επίτευξη προόδου στον τομέα της ενέργειας, για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και εξασφάλιση ενός κλίματος ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή». Αναφερόμενος στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, ο κ. Χόκσταϊν είπε ότι το θέμα είναι «πιο περίπλοκο από τη χάραξη απλώς μιας γραμμής πάνω στον χάρτη.


Είναι η ώρα για τον Λίβανο να εκδίδει διατάγματα του πετρελαίου και να αρχίσει να εργάζεται», είπε, επίσης, υπονοώντας προφανώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνδράμουν στην οριοθέτηση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Shangai Daily», οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση της κυβέρνησης για έγκριση των διαταγμάτων εξόρυξης έχει δώσει στο Ισραήλ την ευκαιρία να απομυζήσει τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου του Λιβάνου, μέσα από τα πεδία που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα χωρικά ύδατα της χώρας.


Τον Ιανουάριο του 2014, σημειώνει το άρθρο, ο Λίβανος υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία NEOS Geo Solutions, επιτρέποντάς της να ερευνήσει τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.