Ενέργεια

Επανένωση οραματίζονται ΔΗΣΥ - ΡΤΚ

Στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα ο Αβέρωφ
Η μεγαλύτερη δυσκολία που υπάρχει είναι η μεταφορά της συνολικής λύσης στο επίπεδο της κοινής γνώμης, δήλωσε ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας στα κεντρικά γραφεία του ΡΤΚ στα κατεχόμενα, όπου και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και το μέλλον του Κυπριακού. «Οφείλουμε να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον κ. Ταλάτ να σημειώνει από την πλευρά του πως είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για τη λύση του Κυπριακού.
Κοινό όραμα
Μετά το πέρας τη συνάντησης ο. Νεοφύτου ανέφερε ότι συζήτησαν για το «μεγάλο όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας» και εξέφρασε χαρά που για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε η κοινή στόχευση, «πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία που έχουμε, αντιμετωπίζοντας τα δικαιολογημένα αιτήματα αλλά και προσδοκίες του κυπριακού λαού να εργαστούμε, να συνεργαστούμε, αλλά και να στηρίξουμε την νέα προσπάθεια Αναστασιάδη - Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού».Ο κ. Αβέρωφ επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι τα μεγάλα οράματα δεν χωρούν σε διαχωρισμένες χώρες και διαβεβαίωσε τον κ. Ταλάτ ότι θα δουλέψουν μαζί «για την επανένωση της χώρας μας».
Θέλουν να πείσουν την κοινή γνώμη
Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που υπάρχει είναι η μεταφορά της συνολικής λύσης στο επίπεδο της κοινής γνώμης. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πιο σημαντική άποψη για να προετοιμάσεις το κλίμα για τη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο κ. Ταλάτ, σημειώνοντας πως είναι ξεκάθαρο πως εάν υπάρξει στήριξη από μια μεγάλη πλειοψηφία των Τ/κ και των Ε/κ, τότε η βιωσιμότητα της λύσης θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη και ενισχυμένη.
Κοινές συνεδρίες
Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, μιλώντας στην συνέχεια στα τουρκικά, αναφερόμενος και προς τον κ. Νεοφύτου, ενημέρωσε πως ως πρόεδροι των δύο μεγάλων κομμάτων, θα παρευρεθούν στις συνεδρίες των αντίστοιχων συλλογικών οργάνων για να αναπτύξουν τις απόψεις τους. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι σημαντικό για την επαναπροσέγγιση των δύο κομμάτων».
Αναφερθείς στα ακανθώδη ζητήματα του Κυπριακού, όπως είναι το ζήτημα των εγγυήσεων, το περιουσιακό, η διασταυρούμενη ψήφος και η εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Ταλάτ δήλωσε πως σαφώς και είναι «ευαίσθητα ζητήματα για την ε/κ πλευρά». «Καταθέσαμε τις ανησυχίες μας ως δύο κόμματα και τονίσαμε στο τέλος ότι πρέπει να δούμε ως σύνολο τη λύση, στην οποία θα φτάσουμε», πρόσθεσε.
Εμπιστεύονται τους ηγέτες
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν το ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας να συζητά με τη Βρετανία το θέμα της ασφάλειας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Για δεκαετίες διαπραγματευόμασταν με δημόσιες δηλώσεις, βάζοντας κόκκινες γραμμές, και τελικά μείναμε προσκολλημένοι στο υφιστάμενο στάτους κβο, που δεν είναι αποδεκτό από κανένα», είπε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εμπιστευόμαστε τους δύο ηγέτες ότι θα βρουν μια λύση που θα στηρίζεται από την πλειοψηφία των Τ/κ και των Ε/κ».
Γιατί όχι στην Αργάκα
Τέλος, σε παρατήρηση ότι οι δύο ηγέτες τους τελευταίους μήνες έχουν πάει μαζί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, και μήπως ήρθε και η ώρα των κομμάτων για κάτι τέτοιο, ο κ. Νεοφύτου απάντησε γελώντας «μήπως εννοείτε να καλέσω τον κ. Ταλάτ στην Αργάκα;», για να απαντήσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «γιατί όχι;».