Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Αναστάτωση στην Παιδεία
«Ανάστατοι οι εκπαιδευτικοί κύκλοι καταγγέλλουν: - ΝΕΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ - που εκθέτουν την πολιτική του Υπουργού Παιδείας - ΔΕΝ ΕΛΗΦΘΗ ΥΠ' ΟΨΙΝ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΤΕΘΗ ΟΡΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ - Η διάλυση της Επιτροπής για την Κυπριακή Ιστορία», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 6 Ιουλίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:


Οι αποκαλύψεις που έκανε η «Σημερινή» στην έκδοσή της του περασμένου Σαββάτου, για τα σημεία σήψεως που εμφανίστηκαν στην Παιδεία, είχαν ζωηρή απήχηση, μεταξύ του εκπαιδευτικού κόσμου. Εκπαιδευτικοί κύκλοι, με τους οποίους ήλθαμε σε επαφή, μας εμπιστεύθηκαν νεώτερα στοιχεία τα οποία είναι ενδεικτικά:
Α) της αυθαίρετης νοοτροπίας, που επικρατεί, και των υπερβάσεων αρμοδιότητος, που σημειώνουν σχετικά με το θέμα της συντάξεως καταλόγου προαξίμων.
Β) της τάσεως εθνικού αποπροσανατολισμού της παιδείας.
Παραιτήθηκε ο Κλ. Γεωργιάδης
Ο κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης, πρώην Διευθυντής Εκπαιδεύσεως και για χρόνια γυμνασιάρχης Κερύνειας, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
Σ' επιστολή του, που απευθύνεται προς το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι διαφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, «του οποίου η ύπαρξη έχει αποβή θεσμός εικονικός, όπως αποδεικνύεται εκ του γεγονότος ότι σοβαρωτάτας αποφάσεις επί εκπαιδευτικών θεμάτων εκ του Τύπου μόνον τας πληροφορείται».
Διεθνής αμνηστία στην Κύπρο
Το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κύπρο, που ιδρύθηκε τελευταία, άρχισε ήδη τις δραστηριότητές του.
Το Κεντρικό Γραφείο της Οργανώσεως, που όπως είναι γνωστό αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα σ' όλον τον κόσμο, έχει ήδη αναθέσει στο παράρτημα της Κύπρου ν’ αναλάβει αγώνα υπέρ της αποφυλακίσεως δύο πολιτικών κρατουμένων, ενός στο Ιράκ και ενός στις Φιλιππίνες.
Οι αστυνομικοί σταθμοί στο πραξικόπημα
Περιγραφές των εκθέσεων των πραξικοπηματικών δυνάμεων εναντίον αστυνομικών σταθμών των επαρχιών δόθηκαν χθες από μέλη της Αστυνομίας στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της δίκης του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο ένας μετά τον άλλο οι αστυνομικοί σταθμοί παραδίδονταν στους πραξικοπηματίες, λόγω της υπεροχής των πραξικοπηματιών. Ο μόνιμος αστυνομικός σταθμός που τέθηκε υπό διαταγές του στρατιωτικού διοικητή της Επαρχίας χωρίς μάχη ήταν αυτός της Πάφου, όπως κατέθεσε χθες ο αστυνομικός διευθυντής της Πάφου κ. Γαλάζης. Στη χθεσινή δίκη κατέθεσαν επίσης ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών και ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, τέως αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, και ο κ. Κυπριανού, γενικός υπεύθυνος του Τμήματος Τέλεξ της ΣΥΤΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επιθέσεις των πραξικοπηματιών εναντίον των φυλακών της Πύλης Πάφου (Αστυνομίας και της ΣΥΤΑ).