Ενέργεια

Μαρί: Δεν ξεχνούμε

Τελέστηκε χθες το τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου
Οι συγγενείς των θυμάτων αναμένουν ακόμη την απόδοση δικαιοσύνης για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, με την Πολιτεία να εξαίρει απλώς την αυτοθυσία τους

Πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια από τη φονική έκρηξη στο Μαρί, η οποία οδήγησε στον θάνατο 13 συμπατριώτες μας. Αν και οι ευθύνες για το τραγικό αυτό περιστατικό δεν έχουν ακόμη αποδοθεί και οι ερινύες της ανευθυνότητας εξακολουθούν να κυνηγούν τους υπαίτιους, η Πολιτεία τίμησε χθες με τις δέουσες τιμές τα θύματα του θλιβερού αυτού περιστατικού, υπενθυμίζοντας σε όλους το καθήκον προς την πατρίδα.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, ο οποίος, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στο μνημόσυνο του Διοικητή του Ναυτικού, Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, είπε: «Η φονική έκρηξη στο Μαρί και η θυσία των 13 ηρώων μάς υπενθυμίζει το καθήκον που όλοι έχουμε απέναντι στην πατρίδα, την οποία καλούμαστε να υπηρετήσουμε, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να δώσουμε την ίδια μας τη ζωή.
Δεν ανέλαβαν ευθύνες
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο δρ Πατσαλής προσέθεσε, παράλληλα, ότι η τραγωδία της 11ης Ιουλίου καταδεικνύει την ανάγκη για ύπαρξη ενός κράτους με ορθή οργάνωση και διαχείριση των μικρών και μεγάλων θεμάτων, ούτως ώστε να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε ξανά «μεγάλα και μικρά Μαρί». Όπως σημείωσε ο δρ Πατσαλής, μαζί με τους άλλους 11 ήρωες, ο Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης και ο Ανθυπασπιστής Κλεάνθους παρέμειναν ολόρθοι, ανδρείοι, Έλληνες, ενώ η φωτιά πλησίαζε και κατάφεραν μέσα σε μια στιγμή να αναβιώσουν τη μοίρα του λαού μας, να σηκώσουν στους ώμους τους όλη την ευθύνη, «την ευθύνη άλλων, οι οποίοι όχι μόνο δεν τόλμησαν ποτέ να αναλάβουν, ούτε καν μέρος της θεσμικής τους ευθύνης, αλλά τόσο πριν όσο και μετά δείλιασαν, κρύφτηκαν και υβριστικά αποπειράθηκαν στο τέλος να λοιδορήσουν και να σπιλώσουν τη μνήμη των γενναίων».
Το μνημόσυνο Σπύρου Τταντή
Μνημόσυνο τελέστηκε και στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην περιοχή Καμάρες, προς τιμήν του Λοχία Σπύρου Τταντή. Σε επιμνημόσυνη ομιλία του, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η χθεσινή μέρα αποτελεί μέρα μνήμης και θλίψης, η οποία μας θυμίζει τραγικά γεγονότα για τον τόπο αλλά και για το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. «Πάντα θα τιμούμε τη μνήμη των συναδέλφων μας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα επιτέλεσης του ιερού καθήκοντος», είπε. Επιπλέον, στον ιερό ναό Αγίου Κυριακού, στο Κίτι, τελέστηκε το μνημόσυνο του Πλοιάρχου Λάμπρου Λάμπρου, στο οποίο την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.


Μνημόσυνα τελέστηκαν και στη Λάρνακα, στις Αγγλισίδες, στην Ορμήδεια, στο Αλεθρικό, ενώ την ερχόμενη Κυριακή 12 Ιουλίου θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίου Σάββα, στα Λειβάδια, το μνημόσυνο του Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Το ερχόμενο Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015, στις εννέα το πρωί, θα τελεστεί επίσης τρισάγιο στον χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στην παρουσία των οικογενειών των πεσόντων και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.